2011. január 06.

Teraszburkolás terméskő lapokkal

Teraszburkolás terméskő lapokkal

Az erkélyek és teraszok, illetve más kültéri felületek terméskő lapburkolatait fagy, eső, napsütés, mechanikai igénybevételek és ezek kombinált hatásai érik. Ahhoz, hogy ezek a burkolatok, felületek sokáig épen maradjanak, nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő ragasztó, illetve fugázóanyag kiválasztására, és a megfelelő kivitelezésre.

Alapfelület

Erkélyeknél, teraszoknál minimum 1 százalék lejtéssel rendelkező alapfelületet kell kialakítani, amihez jó megoldást nyújt a Kvarc esztrichbetont és Kvarc aljzatkiegyenlítő. A megfelelő vízszigetelés, vízelvezetés érdekében az egykomponensű, rugalmas Kvarc szigetelőhabarcs alkalmazása ajánlott, ami két rétegben és teljes felületen hordandó fel a mattnedves vagy a régebben kivitelezett, alapozóval kezelt száraz aljzatra. Az első réteg meghúzása után hordható fel a második réteg, teddyhengerrel vagy glettvassal.

 

Ragasztás

Terméskő lapok, kövek ragasztására alkalmas a vastag ágyazatú Kvarc Kőragasztó – a habarcsréteg legalább 2 centiméter vastag legyen, így a durva felületű kövek fektetése sem okoz gondot. Falburkolatoknál a felrakást megelőzően a felületre ragasztóhabarcsot kell fröcskölni, a kőlapok hátoldalát pedig vékonyan be kell kenni a Kőragasztóval. A bekevert ragasztó 2 órán belül felhasználandó, a feltapadt habarcsmaradványok durva seprűvel távolíthatók el. Az elkészült burkolatot 24 órán belül nem érheti fagy, a fugázás 48 óra múlva végezhető el biztonsággal.

 

Teraszburkolás terméskő lapokkal

 

Fugázás

Fugázáshoz a lapok, kövek szabálytalan formái miatt olyan rugalmas anyagot kell használni, mely legalább 30 mm-ig kihúzható. E célra alkalmas a Kvarc Kőfuga, mely gumis fugakanállal vihető fel, a fugák teljes mélységig történő kitöltésével. (Az alapfelület nedvességkülönbségei a burkolólapok szélein színeltérést eredményezhetnek. A porózus vagy matt felületű burkolólapokon az erősen nedvszívó fugázóhabarcs foltosodást okozhat, ezért elengedhetetlen a próbafugázás.) A felesleges anyagot le kell húzni a felületről, a keményedés kezdetekor pedig szivacssimítóval kell eldolgozni a fugázót. A friss fugázást a tűző napsütéstől nedves takarással vagy permetezéssel kell óvni. A fugázás után 14 napon belül csak tiszta vizes lemosás végezhető, ez idő alatt kerülendő a mosószerek és egyéb vegyi anyagok használata.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog