2011. január 25.

Zsaluhéjak rétegelt lemezből, megerősített bevonattal

Zsaluhéjak rétegelt lemezből, megerősített bevonattal

A PannonForm építőipari zsalulemezek a monolit szerkezetépítésben, a nagyméretű táblák betonelemek előregyártásban használhatók. A választékban találhatók többször felhasználható nyír, nyár vagy egzóta felépítésű rétegelt lemezek, háromrétegű fenyőtáblák vagy furnér, illetve lécbetétes szerkezetű nagyméretű zsalutáblák.

Hidak, felüljárók, irodaházak, lakóépületek, bevásárlóközpontok, hotelek és uszodák betonozási munkálataihoz egyaránt jó megoldást nyújtanak a PannonForm zsaluhéjak. A lemezek felületét barna fenolfilm vagy sárga melamin borítja, így látszóbeton felületek kialakítására alkalmasak. Igény esetén faerezetű, strukturált lemezek is rendelhetők. Amennyiben csak néhány alkalommal lenne szükség a zsaluhéjakra, költségkímélő megoldást nyújtanak a natúrfenyő rétegelt lemezek. A megerősített (240–440 g/m2-es) filmbevonattal készülő fix méretű táblák fémkeretes zsalurendszerek héjának pótlására szolgálnak. A zsaluhéjak standard vastagsága 21 mm, de 4–27 mm között ettől eltérő méretek is rendelhetők.

 

Zsaluhéjak rétegelt lemezből, megerősített bevonattal

 

Gyakorlati tanácsok zsalulemezek alkalmazásához

• A PannonForm rétegelt lemezeket száraz állapotban, 15 százalék alatti nedvességtartalommal szállítják az építkezésre. Hosszabb tárolási idő alatt akklimatizálódnak a környezet hőmérsékletének és a levegő páratartalmának megfelelően. Nedves körülmények (elhúzódó eső stb.) között, vagy az első felhasználás alkalmával a lemezek nedvességet szívnak magukba, ami elsősorban a felületi sérüléseken, az éleken, utolsósorban a felületen szívódik fel. Legtöbbször ez észrevétlenül megy végbe, de ha a száraz zsalulemezeket hirtelen éri víz, akkor az egyenlőtlen nedvességfelvétel miatt kisebb hullámos kitüremkedések keletkezhetnek. További felhasználáskor ezek a hullámok kisimulnak. A zsalulemezeket érdemes tehát „beavatni”, azaz előzetesen benedvesíteni.

• Vastagabb filmbevonatú lemezek alkalmazásával jobb minőségű betonfelületek készíthetők.

• Az illesztési fugák és hézagok tömítőanyaggal (szilikon vagy szivacscsík) zárandók le.

• Az egyenletes betonfelület eléréséhez célszerű megegyező típusú, ugyanolyan állapotban lévő lemezeket használni.

• A keretes zsalukat a kizsaluzás után rögtön alaposan meg kell tisztítani és leválasztó olajjal kezelni. Ha ez nem történik meg azonnal, akkor előfordulhat, hogy az elemek a megkeményedett betondarabok eltávolításakor megsérülnek.

• A zsalulemezek felhasznált oldalát nem ajánlott közvetlen napsugárzásnak kitenni, így megelőzhető a takarófurnérok túl gyors kiszáradása.

• A zsalulemezek sérülései epoxigyantával vagy fadugók alkalmazásával javíthatók.

 

Zsaluhéjak rétegelt lemezből, megerősített bevonattal

 

hírlevél-feliratkozás

épjog