2011. január 28.

„Nem kizárt”, hogy még idén lesz lakossági felújítási pályázat

„Nem kizárt”, hogy még idén lesz lakossági felújítási pályázat

A még 2008-ban elindított Zöld Beruházási Rendszer keretében március végéig akár több mint 40 ezer lakás támogatási szerződését köthetik meg, új lakossági pályázat kiírása azonban kérdéses. A zöld fejlesztési alap létrehozása állítólag előkészítés alatt áll.

Mint arról az Építési Megoldások portál is beszámolt a közelmúltban, a lakosságnak szóló épületenergetikai pályázatok teljesen hiányoznak az Új Széchenyi Terv közelmúltban napvilágot látott kiírásai közül, holott a kormány korábban stratégiai jelentőségűnek nevezte az ilyen jellegű felújításokat. (Hiszen ezek, mint elhangzott, együtt szolgálják az ország energiafüggetlenségének növelését, a családok anyagi helyzetének javítását – a közműköltségek csökkentésével –, valamint a foglalkoztatási helyzet javítását – az építőipari kereslet növelésével.) Egy időben évi 100 ezer lakás megújításáról is szó volt.

Az Origo portál összefoglalója szerint Bencsik János államtitkár a napokban a Kossuth Rádiónak nyilatkozva azzal indokolta a lakóingatlanok felújítására fordítható források hiányát, hogy uniós pénzekből magánberuházásokat nem nagyon lehet támogatni. Azt ígérte ugyanakkor, hogy – a még 2008-ban elindított – Zöld Beruházási Rendszert új alprogramként beillesztik az Új Széchenyi-tervbe. Ennek keretében március végéig 41 300 lakás (ebből 39 ezer panel) felújításának támogatási szerződését köthetik meg.

Ez azonban – mint az Origo felhívja a figyelmet – már beadott pályázatokra vonatkozik. Az esetleges új pályázati kiírásról Bencsik János azt mondta, „nem kizárt”, hogy meglesz még az idén, ez a széndioxidkvóta-értékesítés bevételeitől függ. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter éppen a napokban válaszolta azt egy parlamentben neki feltett kérdésre, hogy a kvótaeladásból a következő két évben 6-8 milliárd forint folyhat be. Márpedig ekkora összegből aligha lehet nagyszabású új programokat finanszírozni – jegyzi meg a hírportál.

Szintén nagy csend övezi az eleinte „zöld banknak”, utóbb „zöld fejlesztési alapnak” nevezett, szintén beígért intézményt. Kormányzati politikusok korábbi nyilatkozata szerint az alap a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) égisze alatt működne. Az ÚSZT pályázati kézikönyvében annyi utal erre, hogy tervezés alatt áll az Új Széchenyi Lakossági Hitelprogram, illetve alprogramként az Új Széchenyi Megújuló Magyarország Fejlesztési Hitelprogram. Az alprogramok bevezetésére 2011 első és második negyedévében folyamatosan kerülhet sor. Az előkészítés az Origo információi szerint jelenleg is folyik az MFB-ben.


Időközben Bencsik János a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott: itt is azt hangsúlyozta, hogy idén március végéig 39 ezer panellakás és 2 ezer családi ház esetében történhet meg az energetikai korszerűsítést célzó támogatási szerződés megkötése. Bencsik János hozzátette, hogy amennyiben a kvótaértékesítések kedvezően alakulnak, akkor további 23 ezer panellakás energetikai rekonstrukciójára írhatnak ki pályázatot még az idei évben.

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog