2011. március 27.

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

A Geostabil Kft. Magyarországon még kevésbé elterjedt talaj- és szerkezetstabilizáló injektálási technológiát alkalmaz: az épületek és betonműtárgyak alapjainak megerősítésére műanyag bázisú poliuretán habrendszert juttat a süllyedő épületszerkezet alatti talajba. A technológia vízbeszivárgások megszüntetésére is alkalmas.

Az építmények falain jelentkező repedés a süllyedés első jele, ami két fő okra vezethető vissza: a nem megfelelő mélységű vagy minőségű alapozásra, illetve a talaj fizikai jellemzőinek megváltozására. A süllyedések megállítására, illetve kialakulásuk megelőzésére fejlesztették ki az injektálásra szolgáló poliuretán habrendszert, amivel a legbonyolultabb stabilitási problémák is megoldhatók. A rendszer sikerrel alkalmazható olyan területeken is, ahol a hagyományos megoldások műszaki szempontból már elavultak, vagy gazdasági szempontból elfogadhatatlanok. Alkalmazása különösen előnyös a nem homogén és törésekkel teli kőzetek esetében, de a poliuretán habrendszerrel történő injektálás vegyes anyagokból álló épületszerkezetek megerősítéséhez is alkalmazható.

 

Alapmegerősítés

Az épületsüllyedések megállítására az alá- vagy mellébetonozás nem segít minden esetben; e megoldás hatékonyságát befolyásolja a talaj minősége és az eredeti alap mélysége, illetve minősége. Ilyenkor agyagos talajhoz injektált mikrocölöpözés, más földtípusokhoz injektálásos talajszilárdítás alkalmazható.

Az injektált mikrocölöpözés lényege: az alaptestet átfúrják, és a furaton keresztül speciális, nagy szakítószilárdságú mikrocölöpöket (acélhorgonyokat) vibrálnak 3 méter mélyen az agyagtalajba. (Azért szükséges a minimum 3 méteres mélység, mert bár az agyag jó teherbíró képességű, ám 2 méterig érzékeny lehet a nedvességváltozásra. 2 méter alatt a nedvességtartalom már állandó.) A mikrocölöpök segítségével az agyagtalajba horgonyozzák az épületet, megállítva ezzel az alap-, ház- vagy épületsüllyedést.

Injektálásos talajszilárdításkor a nem agyagos talajba poliuretán habrendszert juttatnak, ami ott megduzzad és a földdel összekeveredve kemény geokompozitot alkot. A geokompozit kitölti a kis üregeket, repedéseket és összeragasztja a talajszemcséket, növelve ezzel a kohéziót, ami megállítja az épületsüllyedést.

 

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

 

Támfal-stabilizálás

Ha a támfal építése nem volt megfelelő és nem bírja a rá nehezedő nyomást, megoldást csak a horgonyzás nyújt: ez a támfal stabil talajrétegbe történő visszahorgonyzását jelenti, amivel megakadályozható a további csúszás. Ilyenkor a meglévő támfalat vízszintesen átfúrják, a furaton keresztül bevibrálják az acélhorgonyt olyan hosszan, hogy a csúszólapon túlra érjen a vége. Ebbe a stabil talajrétegbe injektálják a poliuretán habrendszert.

 

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

 

Vízszivárgás megszüntetése

A vízszivárgás leggyakoribb oka az épület vízszigetelésének megsérülése. Ilyenkor a főfal és a szigetelést védő fal közé fúrásával, és oda injektálóanyag bejuttatásával érhető el eredmény. Mivel a szigetelés sérülésének pontos helye nem ismerhető, jó megoldást nyújt a poliuretán habrendszer, ami minden rést kitölt és tömít.

 

Válaszfal repedésének megállítása

A válaszfalak repedésének gyakori oka a padló alatti feltöltés nem megfelelő tömörítettsége, vagy esetleg a padló alatti feltöltésben futó közmű eltörése, ami eláztatja a talajt. Ilyenkor alkalmazható a talajszilárdítás: a válaszfal és a padló alá kell fúrni, majd inkjektáló anyagot juttatni a talajba. Ez a földdel keveredve megduzzad és kitölti az üregeket, szilárdítja a talajt, ami ezután elbírja a padló és a válaszfal súlyát, megakadályozva a további süllyedést.

 

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

A poliuretán hab megállítja az épületsüllyedést

 

hírlevél-feliratkozás

épjog