filmszemle

2011. március 31.

Construma Újdonságdíjak, 2011

Construma Újdonságdíjak, 2011

Az Ablakcentrum, az Austrotherm, a Tondach és a Wago kapott Construma Újdonságdíjat ebben az évben. A díjakat sajtótájékoztató keretében adta át a Hungexpo vezérigazgatója, Ganczer Gábor, valamint a zsűri elnöke, Petró Bálint professzor. Röviden bemutatjuk a díjazott termékeket.

Keskenyebb keret, jobb hőszigetelés

Construma Újdonságdíjak, 2011

Az Ablakcentrum Kft. innovatív ablakrendszere, az „Energia +” nemcsak a legszigorúbb műszaki feltételeknek felel meg, hanem a passzívházak építési követelményeinek és előírásainak is. Leglényegesebb jellemzői: a 110 mm-es beépítési mélység, a háromszoros lágy tömítés, a 22–54 mm lehetséges beépítési üvegvastagság, a kiváló hő- és hangszigetelés. Az „Energia +” további előnyei közé tartozik a 4 oldalról azonos keretszélesség, a rejtett vízlepergetés, valamint a rápattintható belsőpárkány-csatlakozó. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az ablakrendszer – keskeny keretszélességének köszönhetően – nagyobb üvegfelületen több fényt enged be a helyiségbe. Az „Energia +” 4 oldalról azonos fóliaszereléssel, valamint passzívházakba is beépíthető csatlakozóval van ellátva, ezért megfelel a legszigorúbb előírásoknak és követelményeknek is, és extra hőszigetelést biztosít minden épületben. Az ablakrendszere 2010-ben Magyar Termék Nagydíj és Magyar Termék Klímabarát Nívódíj elismerésben is részesült. (Ablakcentrum Kft.)

 

Fordított tetőt a passzívházakra is!

Construma Újdonságdíjak, 2011

Lapostetőt a hagyományos módszertől (alul a hőszigetelés, felül a vízszigetelés) eltérően is szigetelhetünk. Az úgynevezett fordított tetők esetében a nedvességálló hőszigetelést tesszük kívülre, hogy az alatta elhelyezkedő sérülékeny vízszigetelést megvédjük. Ez a megoldás biztonságosabb, mint a hagyományos, és kedvező hatással van a tető élettartamára. Fordított tetőt passzívházaknál eddig még nem lehetett alkalmazni, mivel az erre a célra használt nedvességálló hőszigetelő lemezek nem álltak rendelkezésre a megfelelő vastagságban. Az új fejlesztésű Austrotherm Zenit olyan speciális hőszigetelő lemez, ami kiváló hőszigetelő tulajdonságait tartós nedvességhatás mellett is megőrzi, így alkalmas fordított rétegrendű tetők hőszigetelésére. A terméket a maximális 35 centiméteres vastagságban alkalmazva a tető hőátbocsátási tényezője eléri az U = 0,09 W/m2K értéket, ami messzemenőkig kielégíti a passzívházak követelményeit. (Austrotherm Kft.)

 

Lendületes felület, gazdaságos tetőfedés

Construma Újdonságdíjak, 2011

A Twist XXL kerámia tetőcserép és kerámia kiegészítői a Tondach 2009-ben megnyitott békéscsabai gyárában készülnek kiemelkedő minőségű alapanyagból, a legmodernebb gyártástechnológiával. A lendületes felületkialakítású, nagyformátumú Twist XXL tetőcserép egyedivé varázsolja a háztetőt, legyen szó akár új építésről, akár tetőfelújításról. A termék igen gazdaságos, csupán 8,8–9,3 db szükséges egy négyzetméterre. Az építkezők és felújítók jelenleg 5 különböző színből – terrakotta, piros, rézbarna, fekete és piros antik – válogathatnak, de a Tondach már az idei évre tervezi a színválaszték további bővítését. A Tondach Innovatív Tetőrendszer – melynek elemei az alapcserepek és a kerámia és nem kerámia kiegészítők – garancia a prémium minőségre, a hosszú élettartamra és a hatékony védelemre minden időjárási hatással szemben. (Tondach Magyarország Zrt.)

 

Könnyebb a dolguk a villanyszerelőknek

Construma Újdonságdíjak, 2011

Több mint 50 %-kal kisebb helyet foglalnak a Wago 2273-as Compact vezeték összekötői, mint az épületvillamossági szakemberek által már jól ismert és megkedvelt Wago 273 sorozatba tartozó hasonló termékek. Ezzel sok helyet lehet megtakarítani a villanyszerelésnél: csökken a dobozban elfoglalt hely. Ezen kívül a legnagyobb komfortról és biztonságról is gondoskodtak az új összekötő kifejlesztői. Egyedileg kombinálható 0,5 és 2,5 mm² közötti csatlakozó keresztmetszeteket, maximum 24 A névleges áramot tesz lehetővé, valamint a gyors hozzáférés érdekében egyértelmű színjelöléssel rendelkezik. Az átlátszó ház lehetővé teszi a megfelelő vezetékhelyzet szemmel történő ellenőrzését. Az érintésvédelmi ellenőrzésre szolgáló nézőüveg segítségével lehet megállapítani, hogy megfelelően csupaszolták-e a vezetékeket. Az ellenőrzőnyílásokat az összes szokásos mérőcsúcsra optimalizálták. Mindezeknek köszönhetően egyszerűen elvégezhető az ellenőrzés. (Wago Hungária Kft.)

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog