2011. április 01.

Alakváltozásra képes ragasztóhabarcsok

Alakváltozásra képes ragasztóhabarcsok

A hidegburkolatok élettartamát az aljzat minőségén és a beépítés szakszerűségén kívül nagyban befolyásolja a ragasztóhabarcs minősége. A habarcsba kevert por alakú műgyanták vagy polimerek, a cement és az adalékanyagok együttes mennyisége és minősége határozza meg a ragasztóhabarcsok kötési gyorsaságát, nyitott idejét, lecsúszásmentességét, tapadószilárdságát és alakváltozásra való képességét is.

Mit jelent az, hogy egy ragasztóhabarcs alakváltozásra képes?

A cementkötésű ragasztóhabarcsok alakváltozási kritériumait az MSZ EN 12004-es szabvány tartalmazza. Az alakíthatósági vizsgálat során a ragasztóhabarcsból készített próbatesteket hajlítóvizsgálatnak vetik alá és a lehajlási értéket a próbatest törésének pillanatában rögzítik.

A szabvány a lehajlás mértékétől függően három alakíthatósági osztályt állít fel:
• ha a lehajlás kevesebb, mint 2,5 mm, a ragasztóhabarcs merevnek számít;
• S1 alakváltozásra képes a ragasztóhabarcs, ha a lehajlási érték 2,5 és 5 mm közötti;
• S2 nagy alakváltozásra képes a ragasztóhabarcs, ha a lehajlási érték 5 mm feletti.

 

Garancia a burkolatok hosszú élettartamára
Hajlítópróba

 

Mikor alkalmazzunk S1-es vagy S2-es ragasztóhabarcsokat?

• Kültéri burkolatokhoz mindenképpen, hiszen a burkolatot a téli és nyári időszakok között akár 60-80 °C hőmérséklet-különbség hatása is érheti. Ilyenkor az aljzat és a burkolat között ébredő feszültségek a burkolat leválását okozhatják, ha az alkalmazott burkolási segédanyagok nem képesek a feszültségkülönbségek kiegyenlítésére.
• Nem teljesen érlelt betonfelületeken, ahol a burkolat alatt elhelyezkedő aljzat még kismértékben zsugorodni fog.
• Alakváltozásnak kitett – OSB lap, természetesen a megfelelő alapozóval alapozott gipszkarton stb. – aljzatokon.
• Nagyméretű burkolólapok fektetésekor, mert a nagyobb élhossz nagyobb hőmozgást eredményez.
• Cementkötésű vagy diszperziós, rugalmas, kent vízszigetelésekre, mint például a Mapelastic vagy a Mapegum WPS.
• Hőingadozásnak kitett aljzatok burkolásához (kazánház, padlófűtés).

Az alakváltozásra képes és a nagy alakváltozásra képes ragasztóhabarcsok az aljzatok és burkolatok különböző mértékű mozgásakor (hőmozgás, az aljzat zsugorodása stb.) ébredő nyírófeszültségek leépítésével gondoskodnak a burkolatok hosszú élettartamáról.

 

Vékony- és középágyazású, alakváltozásra képes habarcsok

A Mapei professzionális hidegburkolási termékei közül az S1 kategóriát erősíti többek között a Keraflex S1 és a Keraflex Maxi S1 is, amelyekkel a legelterjedtebb burkolólapok ragaszthatók. Alakváltozásra való képességüknek köszönhetően mindkét terméknek sokrétű az alkalmazhatósága. Mindkét ragasztóhabarcs az MSZ EN 12004 szabvány szerint C2TES1 besorolású termék. Ezekkel a ragasztóhabarcsokkal nagyméretű kerámia burkolólapok és kőlapok, nedvességre nem érzékeny természetes kövek, üvegmozaikok (folyamatos vízterhelésnek nem kitett felületeken), klinker burkolatok kül- és beltéren egyaránt fektethetők.

A Keraflex S1 vékonyágyazású ragasztóhabarcs, míg a Keraflex Maxi S1 középvastag ágyazású termékként lehetővé teszi az anyag 15 mm vastagságban történő felhordását is. Ez megkönnyítheti a kivitelezést, mert kismértékben egyenetlen felületű aljzatokra kiegyenlítés nélkül is burkolhatunk, illetve a vastagságukban nem méretazonos természetes kőlapok is problémamentesen fektethetők vele.

A Keraflex Maxi S1 nagy előnye még a csökkentett porzás. A termék bekeverésekor 90 százalékkal kevesebb por kerül a levegőbe, mint egy hagyományos ragasztóhabarcs esetében. Ez elsősorban a burkolók és a helyiséget használók egészségét védi, de jól jöhet olyan esetekben, amikor a ragasztóhabarcsot már csak a feltisztított, lealapozott aljzaton (például minigarzonok) lehet bekeverni.

 

www.mapei.hu

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog