2011. június 18.

Az offline beléptető rendszer utólag is beszerelhető

Az offline beléptető rendszer utólag is beszerelhető

Az online rendszerek sok lényeges funkcióját is nyújtó offline beléptető rendszerek egyik legnagyobb előnye, hogy miután a zárbetétek – néhány kivételtől eltekintve – saját áramforrással rendelkeznek, és a programozás a zárbetétek beépítésének helyszínén történik (offline), nem szükséges az épületet bevezetékelni.

A beléptető rendszereket manapság egyre szélesebb körben alkalmazzák. Nemcsak középületekben, irodaházakban, üzemekben, hanem kisebb irodákban, orvosi rendelőkben vagy akár privát háztartásokban is egyre nagyobb igény mutatkozik e szerkezetekre. A különféle objektumokhoz, épületekhez, ingatlanokhoz részben méretük és műszaki adottságaik, illetve a felhasználók által támasztott különböző igények alapján választhatók ki a megfelelő beléptető rendszer megoldások.

Az online beléptető rendszerek alkalmazására – a költséges utólagos átalakítások elkerülése érdekében – már az épület tervezéskor gondolni kell, és építéskor ki kell alakítani a kábelhálózatot. Egy központi számítógép e hálózaton keresztül felügyeli, illetve vezérli a jogosultságok alapján a főbb belépési pontokat (például parkolósorompó, főbejárati kapu, fontosabb ajtók stb.).

Az offline rendszer – mely sok esetben lényegesen költségkímélőbb megoldást nyújt az online rendszereknél – tulajdonképpen egy elektromos zárlati rendszer, melynél a vezetékhálózat kiépítése teljesen vagy nagy részben szükségtelenné válik. Természetesen az nem állítható, hogy egy ilyen rendszer teljes mértékben kiválthatja az online rendszer minden funkcióját, de annak sok lényeges elemét magában foglalja.

 

A BlueChip technológián alapuló zárlati rendszer előnyei

Ez a technológia chippel rendelkező programozható és saját áramellátású elektronikus zárbetétekből, fali olvasókból, elektromos kilincsgarnitúrákból, valamint chippel ellátott passzív kulcsokból és egy programozóegységből áll. A technológia egyik legnagyobb előnye, hogy miután a zárbetétek – néhány kivételtől eltekintve – saját áramforrással rendelkeznek, és a programozás a zárbetétek beépítésének helyszínén történik, nem szükséges az épületet bevezetékelni. A zárbetétek külső felépítésüket tekintve megfelelnek a normál, illetve szabványos mechanikus zárbetéteknek, ezért minden szabványos magyarországi beltéri és kültéri, illetve többpontos biztonsági ajtózárba beépíthetők.

 

Az offline beléptető rendszer utólag is beszerelhető

 

Egyetlen kulccsal kiváltható a gyakran súlyos és nehezen kezelhető kulcscsomó, így egy ház, lakás, nyaraló vagy iroda összes zárral vagy programozható fali olvasóval rendelkező ajtaja, levélszekrénye, kertkapuja, parkolósorompója stb. egyetlen chipes kulccsal válik nyithatóvá. A zárlati rendszer kiválóan alkalmas a nagyobb épületek, objektumok (például irodaházak, hotelek) főkulcs-, illetve vezérkulcs rendszereiként való alkalmazásra, mert a rendszerben történő változtatások vagy bővítések szinte azonnal elvégezhetők, és ezek regisztrálása automatikusan történik.

 

Az offline beléptető rendszer utólag is beszerelhető

 

A zárlati rendszer a nagyszámú kombinációs lehetőség miatt akár több tízezer zárbetétből, illetve kulcsból is állhat, mely szempont a későbbi bővítéseknél is nagy jelentőségű. Az időfunkcióval ellátott zárbetétekkel idővezérelt beléptető vagy időnyilvántartó rendszerek is kialakíthatók, tehát például egy adott személy részére meghatározható, mely időtartományokban jogosult egy helyiségbe belépni. Ez a kivitel már nemcsak azt regisztrálja, hogy mely kulccsal működtették (vagy akarták működtetni) a zárbetétet, hanem a működtetés idejét is.

A zárbetétek másodpercek alatt történő be- vagy átprogramozásával határozható meg a belépési jogosultság megadása, letiltása. Tehát egy elvesztett kulcsot rögtön le lehet tiltani az általa nyitható zárbetétben, míg ez egy mechanikus zárlati rendszernél gyakran több tucat, vagy több száz zárbetét cseréjét jelentheti.

Ez a rendszer a ma ismert legmodernebb és legnagyobb biztonságot nyújtó technikával rendelkezik mind elektronikus, mind mechanikus téren. Minden rendszer egyedi, a programozásokat és változtatásokat csak a megfelelő jogosultságokkal rendelkezők végezhetik el. Ezért a kulcsok másolása vagy manipulálása (ami a zárbetétek átprogramozását jelenti) az arra nem jogosultak, illetve idegenek által nem lehetséges. E technika alapján kizárt a rendszer elemeinek a bűnözők által alkalmazott úgynevezett letapogatása is, a zárbetét pedig már eleve rendelkezik felfúrás elleni védelemmel.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog