2011. július 24.

Hogyan használjuk okosan a klímaberendezéseket?

Hogyan használjuk okosan a klímaberendezéseket?

A klímaberendezés helyes megválasztása mellett fontos szerepe van a berendezésünk megfelelő használatának is. A hőmérsékletkülönbség a benti és kinti hőmérséklet között ne legyen nagyobb 6 °C-nál, a levegő ne közvetlenül áramoljon a helyiségben tartózkodókra, és ne keltsen huzatot.

Igaz, hogy néhány évtizede is tomboltak kánikulai napok és 30 fok feletti hőmérsékletek, de kevésbé voltak jellemzőek a hosszabb ideig tartó hőhullámok. Az emberi szervezetre pedig éppen a tartós forróság jelenti a legnagyobb megterhelést.

Dr. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika humánmeteorológiával foglalkozó szakértője szerint – mint azt a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközlemény írja – ilyenkor az okozza a legnagyobb problémát, hogy az emberi test hőmérsékletével közel megegyező külső hőmérséklet miatt megszűnik a direkt hőleadásunk. A szervezet csak a jelentős megterheléssel járó, fokozott izzadással tud reagálni, és idővel hőháztartása is felborulhat. Ha nem tudjuk időnként lehűteni a testünket, a folyamatos hőstressz hatásai lassacskán összeadódnak, és különböző fiziológiai tünetekben nyilvánulhatnak meg.

Kitágulnak az erek, esik a vérnyomás. Szélsőséges esetekben ez szédüléssel, rosszulléttel is járhat. A közlekedés vagy a munkavégzés során váratlanul fellépő rosszullétek pedig súlyosabb balesetekhez is vezethetnek. Az idegrendszer működése is zavarokat szenved: lanyhul a koncentrációnk, csökken a fizikai teljesítőképességünk – így a munkavégzésre fordítható energiánk is –, lassulnak a reflexeink, bizonytalanabbá válhat az érzékelésünk.

A több napon keresztül tartó kánikulában az a leggyötrőbb, hogy az éjszakák sem hoznak megfelelő enyhülést. A melegben rosszabbul alszunk, esetleg napokig nem tudjuk magunkat kipihenni. Ennek hatására viszonylag rövid időn belül jelentkezik a kóros fáradtság, a levertség, kedvetlenség és az idegesség.

Dr. Pintér Ferenc a fentiekből következően azt állítja, hogy a klímaberendezések használata már rég nem csak a különleges komfortot kedvelők luxusa, hanem a változóban lévő klimatikus viszonyokhoz való természetes alkalmazkodásból fakadó életminőségi igény. Használatukkal az alváshoz, a pihenéshez vagy a jelentős energiatermeléssel járó munkavégzéshez tudjuk megteremteni azokat a körülményeket, amelyek közepette szervezetünk normális működést tud produkálni.

A klímaberendezések biztosítják az elviselhető szobahőmérsékletet, komolyabb berendezéseknél az automatikus párásítást és párátlanítást is, valamint a friss levegő cseréjéről is gondoskodnak. A technológia fejlettségének köszönhetően a beltéri egységek gyorsan és rendkívül halkan érik el a kívánt hőmérsékletet, ezért még a legmelegebb napokon is elfelejthetjük a forróság miatti nyugtalan éjszakákat. Az ilyen berendezések további előnye, hogy a levegővel bejutó légszennyező anyagoktól is terhelt szervezetünket némiképp mentesíti a további káros anyagoktól úgy, hogy az integrált légtisztító-szűrő megtisztítja a levegőt a kellemetlen szagoktól, portól, koromrészecskéktől és a pollentől.

A klímaberendezés helyes megválasztása mellett fontos szerepe van a berendezésünk megfelelő, szakszerű használatának is. Főleg nyáron nem szabad, hogy a hőmérsékletkülönbség a benti és kinti hőmérséklet között nagyobb legyen 6 °C-nál, mert ez esetben könnyen meghűlhetünk. A légkondicionáló berendezés elhelyezésénél el kell kerülni, hogy a levegő ne közvetlenül áramoljon a helyiségben tartózkodókra, és ne keltsen huzatot. A Daikin Emura berendezés pl. rendelkezik egy ún. Auto-Swing (automatikus függőleges légterelés) üzemmóddal, aminek segítségével a levegő- és a hőmérséklet is egyenletesen oszlik el az egész helyiségben. Így gondtalanul és egészségesen, meghűlés nélkül élvezhetjük a legforróbb nyári napokat is – írja a közlemény.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog