2011. november 13.

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

Az érzékenyebb, csiszolt felületű és egyenetlen vastagságú, vágott természetes kőburkolatok, nagyméretű kerámia-, cottolapok, illetve betonelemek fektetésére fejlesztette ki a Mapei a Mapestone TM ragasztóhabarcsot, mely kevéssé hajlamos a kivirágzásra és még széles fugák esetén sem mosódik ki, valamint a Keracolor Rustic speciális fugázót.

Már a MAPESTONE TM ragasztóhabarcs nevében is benne van az előnye: TM (Trass Mörtel) – trassztartalmú ragasztóhabarcs. A trassz vulkanikus por, őrlemény, amit a habarcsgyártásban hidraulikus pótlékként alkalmaznak. Jellemzője, hogy mészhidráttal alkot kötőanyagokat, s hosszú az utószilárdulása. Mivel mészhidráttal köt, megköti a szabad meszet, így kevésbé lehet számítani kimosódásokra, kivirágzásokra.

 

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

 

Fokozottan fontos ez kültéren vastag ágyazás és széles fugák esetén. A keverék pH értéke a semlegeshez közelebbi, de mindenféleképpen kevésbé lúgos, mint egy hagyományos, csak cementtel készült habarcs. Az érzékenyebb kőzetfajták meghálálják ezt a tulajdonságot.

 

Bármilyen felületre egyszerűen felhordható

A normál kötésidejű, vékony és középvastag ágyazású MAPESTONE TM ragasztóhabarcs 5-től 20 mm vastag ragasztóágy kialakítására alkalmas. Jól keverhető anyag, bekeverve nagyon jól használható, jól tapad, normál időjárási körülmények esetén másnapra megkeményedik, kellően meghúz. Falra történő ragasztáskor ugyan nem csúszásmentes (egyik hasonló termék sem az), ehhez képest jól tartja a nagy súlyú lapokat is.

A MAPESTONE TM-et hagyományos, teherbíró aljzatra történő felhordásakor, fűtetlen cement- vagy kalcium-szulfát alapú esztricheken, legalább 6 hónapos korú betonfelületeken, vakolatokon és falazatokon, kisebb vagy közepes méretű elemek fektetésekor, normál igénybevétel esetén vízzel kell összekeverni.

Nagy hőingadozásnak kitett felületeken, fűtött esztrichen, öntött aszfalt esztrichen, előregyártott betonelemen, meglévő, az aljzathoz megfelelően kötött kerámia-, természetes kőlap vagy műkő felületen, illetve 40x40 cm-nél nagyobb felületű burkolólapok ragasztásánál, homlokzatok, erkélyek, teraszok és kültéri lépcsők burkolásánál vízzel 1:1 arányban hígított ISOLASTIC-kal kell bekeverni.

 

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

 

És még egy fontos érv a MAPESTONE TM mellett: a termék hazai gyártású, így piaci versenytársaihoz képest kedvező áron, raktárról beszerezhető.

 

Nedvszívó, rusztikus kőburkolatok kültéren is

A hagyományosan elsősorban beltéri padlóburkolatoknál használt vágott, csiszolt, szabályos alakú kövek mellett ma reneszánszukat élik a köznyelvben csak mediterránkő néven emlegetett burkolatok. Ezek anyagukat tekintve legtöbbször mészkövek és kvarcitok, de lehetnek akár andezitek vagy homokkövek is. Ezek a kövek vágva és/vagy hasítva szabhatók méretre, így szabálytalan formájúak lesznek. Vastagságuk lehet egyenletes és változó, felületük sík vagy egyenetlen, durva. Az ezekből a kövekből készített burkolatok közös jellemzője a rusztikus, természetes megjelenés, ami jól illik egyéb organikus építőanyagokhoz, és jól mutat kertekben, természetes környezetben. Hasonlóan rusztikus megjelenésű felületek készíthetők a ma szintén divatosnak mondható klinker- és egyéb téglaburkolatokból.

 

Széles, egyenetlen mélységű fugahézagok lezárása

E burkolatok készítésekor a legnagyobb problémát a fugázás okozza, mivel a lapok oldala nedvszívó, a fugahézagok szélesek, esetenként mélyek és gyakran egyenetlen vastagságúak. A hagyományos hidegburkolati fugázókat jellemzően keskeny, egyenletes mélységű, nem nedvszívó oldalfalú, sima, könnyen lemosható lapokhoz fejlesztették ki. Az ilyen fugázóanyagok alkalmazása természetes kövek, klinker- és téglaburkolatokhoz gyakran jár lemosási problémákkal, illetve fugarepedésekkel. Bár a kreatív kivitelezők hol több, hol kevesebb sikerrel, eddig is kifugázták a kőburkolatokat, de erre a feladatra valójában nem volt optimális megoldást nyújtó termék – ezért fejlesztette ki a Mapei a KERACOLOR RUSTIC elnevezésű fugázóanyagát.

 

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

 

A KERACOLOR RUSTIC durva szemcsézetű, rusztikus megjelenésű, polimerrel módosított, MSZ EN 13888 szerint CG2 besorolású, fokozott terhelhetőségű (2), cementkötésű (C) fugázóhabarcs (G), hidegburkolatok 5–50 mm széles fugahézagaihoz. Elsősorban természetes kőlapok, agyagtégla, terrakotta, klinker- és betonelemek, greslap, márvány- és gránitlapok fugázására alkalmas kül- és beltéren, falon, járófelületen, homlokzaton, teraszokon, úszómedencékben is.

 

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

 

A KERACOLOR RUSTIC helyesen alkalmazva tartós, nyomó- és hajlító-húzó szilárdsága, valamint fagyás- és olvadásállósága miatt nagyon kopásálló, kis zsugorodású anyag, ezeknek köszönhetően jó megoldást nyújt széles, változó vastagságú fugahézagokban is. Víz helyett FUGOLASTIC-kal (speciális, műgyanta bázisú polimer adalékszer) bekeverve pedig tovább javulnak a fugázóhabarcs tulajdonságai, így különleges körülmények között is alkalmazható. Feldolgozása könnyű mind falon, mind aljzaton, bekeverve állékony, jól kenhető, a megfelelő várakozási időt követően pedig könnyen lemosható még durva rusztikus felületekről is. A KERACOLOR RUSTIC 244-es Ton Pierre kőszínű és 111-es ezüstszürke színben kapható.

 

Új ragasztóhabarcs és fugázó természetes kőlapokhoz

 

Forrás: 31. Mapei Krónika

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog