cemix

2022. május 02.

A feltárt szerkezeti hibákat minden esetben helyre kell állítani

A feltárt szerkezeti hibákat minden esetben helyre kell állítani

Az épületek felújításánál, homlokzati hőszigeteléseknél az építtető legfontosabb elvárása az esztétikus megjelenésen túl a tartósság. Ezen elvárásoknak nemcsak az új, hanem a meglévő és eltakart szerkezeti elemeknek is meg kell felelnie.

Magyarországon az ingatlanállomány átlag élettartama rég meghaladta a 30 évet, ezáltal felújításuk időszerű. A korszerűsítések során az ingatlantulajdonosok elsődleges szempontja a funkcionális, illetve esztétikai átalakítás, valamint az épületenergetikai korszerűsítés. Ne felejtsük el azonban, hogy ezek az épületek rég elérték vagy akár meg is haladták a tervezett élettartamukat. A látszó felületek helyreállítása ugyan esztétikailag javítja az ingatlan megjelenését, de a rejtett tartószerkezeti elemek állagmegőrzése nélkül az épület tartóssága nem növelhető.

A felújítások során feltárt szerkezeti hibákat minden esetben helyre kell állítani, még akkor is, ha később eltakarásra kerülnek! Legfontosabb a tartószerkezeti beton- és vasbeton szerkezetek hibáinak szakszerű javítása. Erre a célra – hagyományosan alkalmazott habarcsok és ragasztók helyett – kitűnő megoldást nyújt a Cemix ReCon termékcsaládja. A ReCon betonjavító család polimerrel dúsított cement kötőanyagú habarcs. A polimer alkotórésznek köszönhetően a hagyományos cement/mész kötőanyagú habarcsokhoz képest 1,5-2 szeresére nő a húzószilárdsága és 2-3 szorosára a tapadóképessége.

A feltárt szerkezeti hibákat minden esetben helyre kell állítani A feltárt szerkezeti hibákat minden esetben helyre kell állítani

A rendszernek három fő eleme van:

• tapadóhíd: biztosítja a javítóanyag megfelelő tapadását akár porózusabb felületekhez is, valamint vasbeton szerkezetek javításakor gondoskodik a betonacél korrózióvédelméről az ideális pH kialakításával,

• durva javítóhabarcs: megfelelő mechanikai védelmet nyújt, valamit az anyaghiányosságok tömítésével, áthidalásával – magas húzó- és nyomószilárdsági paramétereinek köszönhetően – helyreállítja a szerkezet tartószerkezeti szerepét,

• finom javítóhabarcs: homogén és tömör zárófelületet alkot, az esztétikus megjelenésen túl gondoskodva a javított szerkezet nedvesség és vegyi anyagok, illetve gázok elleni védelméről.

Fontos tudni, hogy a beton/vasbeton szerkezetek károsodásait a víz jól ismert hatásai mellett elsősorban a levegőben jelen lévő CO2 okozza, ami kémiai reakciók hatására megbontja a beton pH stabilitását, roncsolja a cementkövet és mindezek által korróziónak teszi ki az acélbetéteket.

A fentiek alapján belátható, hogy milyen fontos a jól megválasztott anyagok felhasználása és az épületfelújítások körültekintő elvégzése.

A Cemix ReCon termékcsalád tagjai:

• ReCon Kontakt CT – korrózióvédő és tapadóhíd,

• ReCon CT-Max – durva betonjavító habarcs,

• ReCon CT-Mix – finom betonjavító habarcs,

• ReCon CT-Fix – általános betonjavító habarcs.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog