2020. január 21.

A szerelt, átszellőztetett homlokzat kínálta tervezői szabadság

A szerelt, átszellőztetett homlokzat kínálta tervezői szabadság

Szerelt homlokzatok esetén – legyen szó kerámia, HPL kompozitlemez, kő, terrakotta, szálcement, fémlemez homlokzatburkoló lapról – a gyártók gazdag méret- és formaválasztékot, lenyűgöző színeket kínálnak. Ha a burkolatokat intelligens, univerzális rögzítő rendszerrel kombináljuk, akkor határtalan lehetőség nyílik a szerelt, átszellőztetett (SZÁH) homlokzatokban rejlő építészeti elképzelések megvalósítására.

A tűzbiztonságra vonatkozó új szabályok az emberi élet és a vagyonvédelem előtérbe helyezésével különös hangsúlyt fektetnek a komplett tűzterjedési vizsgálat meglétére, hiszen a tervezőnek a tűzvédelmi besorolás mellett a tűzterjedési határértéket is igazolnia kell a szerelt homlokzatok esetén.

 

A szerelt, átszellőztetett homlokzat alapelvei

A szerelt homlokzattal készülő épületek falszerkezetének megválasztásakor fokozottan figyelembe kell venni azt a tényt, hogy az egész építmény külső falain kialakuló hőveszteség akár 35 százalék is lehet. Ha a tervezéskor elvárás még a folyamatosan szigorodó energetikai követelményeknek való megfelelés, a beruházói oldal által jogosan elvárt alacsony karbantartási és üzemeltetési költségek, a 20-25 év feletti elvárt életciklus a létesítménnyel szemben, akkor az ideális megoldás a szerelt átszellőztetett homlokzatburkolat.

A szerelt, átszellőztetett homlokzat kínálta tervezői szabadság

A helyesen megtervezett szerelt homlokzatburkolat minden esetben teherhordó falszerkezetből, hőszigetelésből, átszellőztetett légrésből és a saját rögzítő rendszerével minősített szabadon választott homlokzatburkoló elemből áll. Az átszellőztetett légrés „kéménykürtő” hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért a szerelt átszellőztetett homlokzat alkalmazásakor tűzvédelmi okokból kizárólag nem éghető, A1-es ásványi szálas hőszigetelést szabad beépíteni. Természetesen ez alól kivétel a lábazati részeken a homlokzatburkoló lapok mögött elhelyezett zártcellás extrudált polisztirol hőszigetelő tábla, de a teherhordó falszerkezetre a hidrofobizált, kasírozott vagy csupasz felületű szálas hőszigetelő táblákat minden esetben mechanikai rögzítéssel (dübelezéssel) javasolt felrakni. Fontos megjegyezni, hogy a hőszigetelést a fali távtartó konzolokkal egyidőben kell beépíteni.

 

A szerelt, átszellőztetett homlokzat előnyei:

  • alkalmazásával megvédhetők a falak és a hőszigetelés az időjárás káros hatásaitól, hozzájárulva az épület hosszú élettartamához (az épület külső falai és a hőszigetelés tartósan szárazak maradnak),
  • minimalizálja a hőmérsékleti terhelést, így télen és nyáron is optimális védelmet nyújt a hideg és a meleg ellen,
  • a szerelt homlokzattal „lélegzik” az épület, nedvesség hatására sem romlik a szerkezet páraáteresztő képessége és hőszigetelő tulajdonsága,
  • kiváló a zajcsökkentő tulajdonsága – alkalmazása kifejezetten javasolt nagy zajterhelésű területeken,
  • ökológiai előnye, hogy a fali konzolok változtatható hosszúsága miatt bármilyen vastag hőszigeteléshez alkalmazható,
  • az energiamegtakarításnak köszönhetően hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez,
  • az épület mozgásából adódóan nem keletkeznek repedések a burkolaton,
  • száraz technológiával készül, elméletileg egész évben alkalmazható,
  • a madarak és rovarok nem kezdik meg a burkolatot.

hírlevél-feliratkozás

épjog