2012. augusztus 29.

A támasztólétrától a létraállványig

A támasztólétrától a létraállványig

Az alumínium ideális anyag létrák gyártásához: könnyű, tartós, könnyen alakítható, mégis stabil és nem korrodál. A különféle típusokban kapható, biztonságos munkavégzést lehetővé tevő Zarges-létrák peremezett technológiával készülnek, ami a létra függőleges szára és a létrafok összekapcsolására a jelenleg ismert legjobb technika.

A létraszár a létra hosszával arányosan növekvő keresztmetszetű alumínium zártszelvény. A létra foka bordázott, általában négyzet-keresztmetszetű fokprofil. A Zarges-létrákon 28x28 mm vagy 30x30 mm-es fokprofilok találhatók. A sok-, illetve többcélú létráknál az oldalirányú stabilitásról a létra magasságával arányosan növekvő hosszúságú keresztgerendák gondoskodnak. A létrák fontos szerkezeti elemei a kitolást elősegítő vasalatok: hosszú fejlesztő munkával olyan tartós, ötvözött acélból készülő vasalatokat fejlesztettünk ki és alkalmazunk, amelyekben a létraelemek könnyen siklanak, mégsem lötyögnek. A létravégekben látható színes műanyag dugók egyben talpak is, speciális összetételű műanyagból készülnek és a talajjal érintkező végeken bordázottak annak érdekében, hogy a létra stabilan álljon. Az állólétraként (is) használható létrák fontos biztonsági eleme a két ág közé szerelt kettős műanyag heveder, amely a szétcsúszást hivatott megakadályozni. Egyes professzionális típusoknál külön rögzítendő alumínium merevítőrúd teszi a létrát teljesen stabillá.

 

A létrák alaptípusai

• A támasztólétrák egyrészesek és falhoz vagy más stabil függőleges felülethez – lehetőség szerint a függőlegeshez képest 75°-os szögben – támasztva használhatók.

• A tolólétrák jellemzően két részből állnak, az egyik elem kitolható. Összecsukva egyszerűbb szállítani őket. Bizonyos típusokon a második elem kitolása kötél segítségével történhet (húzóköteles létrák).

A támasztólétrától a létraállványig

• A kétrészes többcélú létrák kétágú állólétraként vagy kitolható kétrészes támasztólétraként használhatók.

A támasztólétrától a létraállványig

• A legszélesebb alkalmazási lehetőséget az úgynevezett sokcélú létrák nyújtják. Három, különböző szélességű részből állnak, az egyes elemek az alapelemből kitolhatók. Ezek a típusok az igénybevétel jellege szerint különböző formákban használhatók: készíthető belőlük egy-, két- vagy háromrészes támasztólétra, kétágú állólétra vagy kétágú állólétra kitolt harmadik elemmel.

A támasztólétrától a létraállványig

• A csuklós létrák a legszabadabban alakítható létrák. Négy darab három vagy négy fokos elemből állnak, melyeket három pár többállású acélcsukló köt össze. A csuklóknál a létra megtörhető, így sokféleképpen variálható.

Háztartási létrának hívjuk azokat az egyoldalas állólétrákat, melyekre 80 mm széles lépcsőkön mehetünk fel és legfelső fokuk egy nagyobb, körülbelül 20x20 cm-es dobogó, a túlsó oldalon csak egy támasztószár van. A dobogó magasságához képest körülbelül 50-60 cm-re túlnyúló kapaszkodó segíti a biztonságos munkavégzést. A támasztószár és a fellépőoldali lépcsők közé rögzített műanyag heveder gondoskodik arról, hogy terheléskor a létra semmiképpen ne csúszhasson szét.

A támasztólétrától a létraállványig

• Érdekes termék a létraállvány, amely ügyesen kombinálja a létra és az állvány alkalmazási lehetőségeit. Két darab támasztólétra és egy tágas járólap alkotja; a járólap a két oldalon felállított létrák fokai közé akasztható be. Emellett a két létra külön-külön és egyben kitolva vagy kétágú létraként is használható.

A támasztólétrától a létraállványig

 

hírlevél-feliratkozás

épjog