2023. június 20.

A tapétaajtó forradalmasítja a nyílászárók belsőépítészeti megoldásait

A tapétaajtó forradalmasítja a nyílászárók belsőépítészeti megoldásait

 

A belsőépítészet egyik sarkalatos kérdése, hogy miként helyezzük el az ajtókat, belső nyílászárókat. A hagyományos nyíló ajtókkal a fő probléma a helykihasználásban mutatkozik meg. Vagyis az ajtó puszta használatához szükség van legalább egy 70*70-es alapterületre, de egy 1 méter szélességű ajtónál ez a helyszükséglet eléri az 1 négyzetmétert. A tolóajtók esetében viszont ez a hely felszabadul, hiszen az ajtó a nyitás során egyszerűen „eltűnik” a falban. Ráadásul arra is van alternatíva, ha statikai okokból nem lehet a falba építeni a tokszerkezetet. Ilyenkor a fal előtt futó tolóajtó lehet az ideális megoldás.

 

 

Érdemes azonban további lehetőségek után nézni. Bár a címben azt írtuk, hogy a tapétaajtó forradalmasítja a belsőépítészeti megoldásokat, gyorsan hozzá kell tennünk: a rejtett ajtók, tapétaajtók nem újkeletű megoldások. A legtöbben kalandfilmekben, kémregényekben találkozhattunk ezekkel a titkos ajtókkal. Ám azóta technikailag rendkívül sokat fejlődött a tapétaajtók/rejtett ajtók termékkínálata.

 

De mi az a tapétaajtó?

A tapétaajtó olyan kiváló megoldás, amely hasonlóan működik, mint a rejtett ajtó. Lényegében beleolvad a falba, így csak egy szinte láthatatlan rés marad az ajtó és a keret között. Ezek az ajtók kiváló választást nyújtanak esztétikailag igényes és modern otthonokban.

 

Milyen esetben érdemes tapétaajtó mellett dönteni?

A tapéataajtónak építészeti, praktikus és esztétikai vontakozása is van. A minimalista, letisztult és modern belsőépítészeti stílusirányzatok előszeretettel használják a klasszikus megoldásokat, ilyen lehet a rejtett ajtó vagy tapétaajtó. Ez a nyílászáró oly módon köti össze egymás mellett elhelyezkedő helyiségeket, hogy zárt állapotban szinte észrevétlen marad. Számos lehetőség áll rendelkezésre a rejtett ajtók terén, de fontos, hogy olyan terméket vásároljunk, amelyik különös hangsúlyt fektet a pontos technikai kivitelezésre és arra, hogy az ajtó esztétikailag is illeszkedjen a falba.

 

Milyen előnyei vannak a minőségi tapétaajtónak?

A jó minőségű tapétaajtó tartós és masszív, nem sérül meg a rendszeres használat során sem. Fontos szempont a színválaszték, valamint az, hogy egyszerűen, könnyen lehessen nyitni-zárni az ajtót. És ne menjünk el szó nélkül a kilincs szerepe mellett sem. Az egyik ajtólapon a kilincs furata található (húzó vagy toló kialakításhoz), míg a másikon alul és felül a nyitáshoz és záráshoz szükséges retesz helyezkedik el.

 

Milyen típusú és méretű tapétaajtók közül választhatunk?

Az igényes cégek kínálatában számos rejtett ajtó található, amelyek különböző céloknak felelnek meg. Lehetőség van például gardróbszekrények, cipőtartók, lépcső alatti tárolók, kapcsolótáblák, valamint műszaki helyiségek rejtett ajtóinak beépítésére is – minden igény kielégíthető a falba süllyeszthető ajtókkal.

A tapétaajtó kiválasztása során érdemes figyelembe venni, hogy milyen méretű, funkciójú helyiségben szeretnénk elhelyezni. Tisztában kell lenni a nyitásiránnyal, a szükséges ajtó méretével és a szoba stílusával, színvilággal is. Akár lakberendező, belsőépítész segítségét is igénybe vehetjük, sokat segíthet egy értő szem bevonása a választásba.

A tapétaajtó belsőépítészetileg színével, anyagával belesimulhat a környezetébe, de akár ki is emelhetjük egy hatásos kontrasztszín alkalmazásával. Minden a koncepción múlik.

Fafurnéros tapétaajtók: Ezek a tapétaajtók valódi fa furnérozással rendelkeznek, amelyek elegáns és természetes megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek. A fa furnéros tapétaajtók többféle fafajta és furnér mintázattal elérhetők, így lehetőség van olyan ajtót választani, amely tökéletesen illeszkedik a belső tér stílusához.

Szövetburkolatú tapétaajtók: Ezek a tapétaajtók különböző szövetekkel vannak borítva, például textil vagy tapétaszerű anyagokkal. Ez a típusú ajtó különleges és puha megjelenést kölcsönöz a helyiségnek, és lehetőséget nyújt a szövetminták és textúrák kreatív kombinációjára.

Fóliázott tapétaajtók: A fóliázott tapétaajtók egy vékony műanyag fóliával vannak borítva, amely különféle színeket, mintázatokat vagy textúrákat imitál. Ez a típusú ajtó könnyen tisztítható és tartós, és széles választékban elérhető a különböző dizájnpreferenciákhoz.

Rejtett üvegajtók: Ezek a nyílászárók speciális tapéta mintázattal rendelkeznek, amelyek átlátszó üvegpanelekbe vannak helyezve. Ezek az ajtók elegáns és egyedi megjelenést kölcsönöznek a helyiségnek, és lehetőséget nyújtanak a fényáteresztésre és a térérzet növelésére.

Vinyl tapétaajtók: A vinyl tapétaajtók tartós és könnyen tisztítható anyagból készülnek. Ezek az ajtók ellenállnak a nedvességnek és a karcolásoknak, így kiváló választás lehet nedvesebb helyiségekben vagy olyan területeken, ahol a könnyű tisztíthatóság fontos szempont.

 

A tapétaajtók az elmúlt években az otthoni belső térben egyre népszerűbbé válnak, nem véletlenül, mindjárt rá is világítunk az előnyökre. Ezek a dekoratív és praktikus ajtók számos otthoni helyiségben alkalmazhatók, és kiváló alternatívát nyújtanak a hagyományos ajtókhoz képest. Az alábbiakban bemutatunk néhány előnyt, amelyek miatt sokan döntenek a tapétaajtók használata mellett.

Dekoratív megjelenés: A tapétaajtók sokféle stílusban, mintában és színben megrendelhetők, így kreatívan, ugyanakkor visszafogott eleganciával fejezhetjük ki önmagunkat a belsőépítészet nyelvén. Választhatunk olyan tapétát, amely harmonizál a szoba többi berendezésével vagy éppen kontrasztot teremt. A tapétaajtók képesek a háttérben meghúzódni, vagy épp kiemelkedni a környezetükből. Egy biztos: sosem lesznek az utunkban.

Helymegtakarítás: A tapétaajtók a tolóajtókhoz hasonlóan nemcsak szépek, ám rendkívül praktikusak is, különösen akkor, ha helymegtakarításra van szükségünk otthonunkban. Mivel ezek az ajtók nem nyílnak ki a helyiségbe, hanem a falhoz simulnak vagy összecsukhatók, nagyobb tér marad a szobában, ami különösen előnyös lehet kisebb méretű helyiségekben vagy olyan helyiségekben, ahol fontos a hatékony térkihasználás.

Rugalmasság és sokoldalúság: A tapétaajtók különböző méretben és kialakításban rendelhetők, így széleskörű alkalmazási lehetőségeket kínálnak. Akár beltéri ajtóként használjuk őket, akár gardróbszekrények vagy rejtett tárolók előtt, a tapétaajtók könnyen illeszkednek a helyiség funkcionális és esztétikai igényeihez.

Könnyű telepítés és karbantartás: A tapétaajtók egyszerűen telepíthetők, és nem igényelnek speciális szakértelmet vagy nagy erőfeszítést. Ettől függetlenül, ha nem vagyunk biztosak magunkban, kérjük szakember segítségét a tapétaajtó beépítéséhez. Ezek a nyílászárók könnyen karbantarthatók, egyszerűen tisztíthatók és frissíthetők.

 

Kép forrása: Eclisse

 

(X)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

Kós Károly születésnapja, vagyis december 16-a lett a Magyar Építészet Napja

A köztársasági elnök is aláírta az állami építési beruházások rendjéről szóló, módosított törvényt

épjog