2012. január 12.

Ahol a háztartás energiaköltségein spórolni lehet

Ahol a háztartás energiaköltségein spórolni lehet

Átgondoltan alkalmazott és megfelelő megoldásokkal, illetve egy kis odafigyeléssel jelentős összeg takarítható meg a háztartások energiaköltségein: egy 110 négyzetméteres, elektromos berendezésekkel felszerelt, automatizált családi ház éves energiaszámlája például akár 30 százalékkal is csökkenthető.

A jelenlét- és mozgásérzékelőktől kezdve a teljes épületautomatizálási rendszerekig terjednek azok a megoldások, amelyek képesek vezérelni a világítást, a fűtést és más energiafogyasztó berendezéseket annak érdekében, hogy használatukkal optimalizálhatók legyenek az energiaköltségek.

 

Hőmérséklet-szabályozás

Az épületek energiafogyasztásának nagy részét a fűtés és a légkondicionálás teszi ki. Programozható időkapcsoló és szobatermosztát alkalmazásával a fűtési/hűtési energiának akár 12 százaléka is megtakarítható.

 

Világításvezérlés

A világítási költségből sok lefaragható, ha a világítótestek kizárólag szükség esetén, illetve a szükséges erősséggel világítanak. Ez egyrészt mozgásérzékelős kapcsolókkal érhető el, melyekkel a világítási költség akár 55 százaléka is megtakarítható, valamint fényerő-szabályozókkal: kompakt fénycső alkalmazásával és a megfelelő helyeken 25 százalékra beállított hangulatvilágítás esetén a költségek 58 százaléka takarítható meg.

 

Redőnyvezérlés

A redőnyök télen szigetelnek, megelőzve a nyílászárókon keresztüli hővesztést, nyáron pedig védelmet nyújtanak a helyiségek túlzott felmelegedése ellen, csökkentve/elkerülve ezzel a légkondicionáló használatának szükségességét. Központi redőnyvezérlés alkalmazásával a fűtési energiaköltségen akár 10 százalék, a légkondicionálás költségén pedig akár 80 százalék is megtakarítható.

 

Napenergia-megoldások

A megújuló energiák megfelelő kihasználása kisebb és nagyobb épületek esetében egyaránt célszerű. (Egy 720 négyzetméteres áruháznál például komplett napenergia-hasznosító megoldást, invertereket és dobozokat alkalmazva évente 9,5 millió forintot takarítanak meg az energiaköltségeken.) A megújuló energiák kihasználásával nemcsak az energiaköltségek mérsékelhetők, de a szén-dioxid, metán, szén-monoxid, fluortartalmú gázok stb. kibocsátásának jelentős csökkenése is elérhető.

 

Energiafogyasztás-szabályozás

A pazarlás megszüntetését rendkívüli mértékben segíti a fogyasztás megjelenítése – ezzel jobban felügyelhetővé válik a felhasznált energia, és akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető. Energiafogyasztás-szabályozó rendszerrel, automatizálással és az életvitelhez igazított alkalmazásokkal az energiafelhasználás akár további 10 százalékkal is csökkenthető.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog