Építészkongresszus

2016. április 12.

Automata nyílászárók az energiatakarékos építészet szolgálatában

Automata nyílászárók az energiatakarékos építészet szolgálatában

Lakóházak vagy ipari épületek tervezésénél, felújításánál célszerű szem előtt tartani, hogy energiatakarékos automata ajtórendszerek alkalmazásával jelentősen csökkenthető az épületek energiafogyasztása, így azok ökológia lábnyoma is minimalizálható.

Az automata ajtókat gyártó és forgalmazó Record Kft. svájci fejlesztésű rendszerei jelentősen csökkenthetik az épületek energiafelhasználását: a kényelem fokozása és a megnövelt funkcionalitás mellett a fenntartási költségek is csökkennek, hiszen optimalizálható a hideg-meleg levegő forgása, így a zöldépítészet költséghatékonnyá is válik.

Automata nyílászárók az energiatakarékos építészet szolgálatában

Az automata forgóajtók energiamegtakarításával kapcsolatban a massachusetts-i MIT egyetem hallgatói 2006-ban kutatást végeztek: az eredmények alapján a manuális ajtók nyolcszor annyi levegőt engedtek keresztül, mint az egyetemi kampuszon üzembe helyezett motorosan mozgatott forgóajtó. Mivel kevesebb levegő cserélődött, ezért az épület hőmérsékletének optimalizálására is kevesebb energiát kellett felhasználniuk.

Automata nyílászárók az energiatakarékos építészet szolgálatában

Ezt a kísérletet támasztja alá az Amerikai Automata Ajtók Gyártóinak Szövetsége is, akik a motorosan mozgatott nyílászárók hőszigetelésének fontosságát emelik ki a túlzott energiafelhasználás kiküszöbölésére – hangsúlyozva, hogy az automata ajtók mozgatására már alacsony fogyasztású motorok is elérhetők. A szövetség közelmúltban végzett, közel 500 fő megkérdezésével készült felmérése szerint az automata ajtók rendelkezésre állása az alábbi épületekben nagyon fontos:

  • kórházakban: 98,2 százalék;
  • repülőtereken: 94,9 százalék;
  • hotelekben/motelekben: 86,8 százalék;
  • bevásárlóközpontokban: 84,0 százalék.

Összesen a megkérdezettek 98,9 százaléka részesíti előnyben a motorosan mozgatott ajtókat a manuálisan nyithatókkal szemben, bármilyen épületről legyen szó. A kutatás szerint az automata ajtók legfontosabb előnyei az elérhetőség, a biztonság és a könnyű kezelhetőség, valamint a hőmérséklet és a légkondicionálás szabályozásának lehetősége, így az energiatudatosság is. Sőt, a motorosan mozgatott nyílászárók nemcsak az energiatudatosság miatt fontosak, de a menekülési útvonalak szabadon tartása és a friss levegő folyamatos utánpótlása miatt is.

Az automatika kis fogyasztása miatt a fejlettebb technikájú automata ajtók energiaszükséglete nagyon alacsony. A Record-ajtók a gyors működésnek, a legtöbb esetben használt hőszigetelő üvegezésnek és a kiváló légzárásnak köszönhetően jelentősen csökkentik az épület hűtési-fűtési költségeit.

A nemzetközi konszern 60 éves tapasztalata és a svájci minőségi előírások szavatolják, hogy a Record ajtók karbantartási igénye minimális szinten maradjon, így alkalmazásuk már rövidtávon megtérül. Emellett, hogy bármilyen lakó- vagy ipari épület színvonalát, presztízsét is emeli az automata ajtó.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog