2012. április 11.

Az otthonteremtéstől a városfejlesztésig – három párhuzamos szakkiállítás a Hungexpón

Az otthonteremtéstől a városfejlesztésig – három párhuzamos szakkiállítás a Hungexpón

Óvatos optimizmussal nyilatkoztak az építőipar helyzetéről a Construma szakkiállítás beharangozó sajtótájékoztatóján vezető szakemberek. Az Urb:Icon rendezvényhez kapcsolódóan egy új városfejlesztési EU-támogatási program indulását is bejelentették.

Idén három kiállítás egyidejű megszervezésével, „az otthonbelsőtől a külvárosig” terjedő tematikával kívánja szakemberek (és a lakosság) információigényét kielégíteni a Hungexpo 2012. április 18. és 22. között:

 • a Construma – 31. Nemzetközi Építőipari Kiállítás,
 • az OtthonDesign – 1. Otthonteremtési szakvásár, valamint
 • az Urb:Icon – 1. Nemzetközi Városfejlesztési és Projektvásár

közös belépőjeggyel látogatható.

A kiállításcsokorral kapcsolatos újdonságok többek között:

 • minden reggel 9 órától fogadják a látogatókat (de idén is 18 óráig tart nyitva),
 • az építészkamarai tagok mellett az ÉVOSZ felelős műszaki vezetői is ingyen tekinthetik meg a kiállítást (online regisztráció után),
 • a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének rendezésében „Kertépítő Show” lesz az F pavilonban,
 • nyílászárós és árnyékolástechnikai gyakorlati bemutatót láthatunk 5 napon át az A pavilonban az ÉMI szakmai támogatásával,
 • nulla energiafelhasználású ház épül a D pavilonban,
 • 3D-s fürdőszoba-tervező mozi látható a G pavilonban,
 • a Jövő Konyhája verseny győztes alkotása látható a G pavilonban.

A Construma ünnepélyes megnyitására az első napon 14 órakor kerül sor (Szatmáry Kristóf államtitkár részvételével); ekkor adják át az ide Construma-díjakat is az alábbi pályázóknak:

 • Ökovalentia Kft. – Guntamatic Powerchip aprítékkazán,
 • Schlüter-Systems KG képviselete – Kerdi-Line vonalmenti folyóka, épített zuhanyként Kerdi-Shower lejtésképző lemezzel és Showerprofile lezáróprofillal,
 • R.W. Bautech Hungary Kft. – Resiflex SK dilatációs vízszigetelőlemez-szalag.

Mint a rendezvénycsokor beharangozó sajtótájékoztatóján Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke elmondta: már láthatók biztató jelek az építőiparban; számos központi beruházás indul a közeljövőben. Az elnök a budai Várnegyed fejlesztési koncepciójának kidolgozását és a Várbazár felújítását, a Parlament körül a Kossuth tér rendezését és a mélygarázs építését, az Iparművészeti Múzeum bővítését-átépítését, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos építési feladatokat, az új Puskás Stadion előkészítését és a Múzeumnegyed-projektet említette, melynek keretében egy Építészeti Múzeum kialakítása is napirendre kerül. Tanczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója maga is arról beszélt, hogy „pici elmozdulás” mintha érzékelhető lenne az építőiparban, ami a tavalyinál kicsivel több kiállítói számban, kicsivel nagyobb kiállítási területben is megjelenik. Széman György, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség elnöke szintén óvatos derűlátását hangoztatta; mint mondta, talán itt van az ideje egy optimista jövőkép felvázolásának.

Az Urb:Icon városfejlesztési szakkiállítás kapcsán a sajtótájékoztatón Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke elmondta: az Új Széchenyi Terv keretében az NFÜ új konstrukciókat fejleszt a JESSICA programban, amelyek fenntartható városfejlesztési beruházásokat támogatnak. A JESSICA a „Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” (a fenntartható városfejlesztési beruházásokat támogató közös európai kezdeményezés) kifejezésből alkotott betűszó, melynek lényeges eleme, hogy a projekteknek pénzügyileg is fenntarthatóaknak kell lenniük. Ezek a pályázati kiírások tőkejuttatás, hitel, illetve garancia formájában megjelenő befektetésekkel mozdíthatják elő a fejlesztéseket egy-egy településen. „A jövőben – hasonlóan a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz – az önkormányzatoknak is kombinált támogatási formát kínálunk a városfejlesztési projektjeik kivitelezéséhez. A jelenlegi elképzelések alapján a tervezett konstrukció két elemből épülne fel: egy visszatérítendő pénzügyi eszközből és egy vissza nem térítendő támogatásból. Fontos cél, hogy a beruházás tőkemegtérülési mutatója megfelelő legyen, valamint hogy a projektelőkészítés költségei fedezhetőek legyenek. A JESSICA a piaci logika alapján felépített fejlesztések támogatására ad lehetőséget, figyelembe véve az önkormányzatok kötelezettségeit” – mondta Petykó Zoltán. A pályázati felhívások várhatóan 2012 második felében jelennek meg. Ehhez Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont igazgatója hozzátette: Európában egyáltalán nem magától értetődő, hogy minden városfejlesztésnek támogatásokból kell megvalósulnia; valójában az ilyen projekteket a város szolgáltatásainak bővítéseként kell kezelni, melyekből a település kézzelfogható hasznot remélhet.

A rendezvényekről és a hozzájuk kapcsolódó gazdag konferenciaprogramról a kiállítások honlapjain található részletes információ:

www.construma.hu

www.urbicon.hu

www.otthon-design.hu

 

hírlevél-feliratkozás

épjog