Deceuninck

 

2015. december 17.

Dübörög a lakáspiac, de nem épülnek új ingatlanok

Dübörög a lakáspiac, de nem épülnek új ingatlanok

Miközben az elmúlt egy évben folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, addig az új lakások piacán inkább visszaesés figyelhető meg.

 

Drasztikusan kevés lakás épül

A KSH novemberi adatai szerint 2015 első három negyedévében közel tíz százalékkal kevesebb lakás épült, mint egy évvel korábban. 2015-ben 8300 új ingatlan épült, a szakértők idén 9500-at vártak, de az első három negyedévben ebből csak 4657 került használatba.

Érdekes módon ezzel szembehelyezkedő tendencia, hogy a kiadott építési engedélyek száma növekedett, mégpedig 24%-kal. Különösen Budapesten óriási az emelkedés, ahol 73%-os növekedést regisztráltak. Ezzel szemben 21%-os csökkenés figyelhető meg az épített lakások számában.

A szakértők szerint az okok összetettek. Egyrészt a magas építményadók miatt, a lakók gyakran beköltöznek az új ingatlanba, de amíg lehet nem kérik ki a használatba vételi engedélyt, így az elkészült új ingatlan nem jelenik meg a nyilvántartásban.
Az ingadozás másik oka, hogy nagyon alacsony a lakásépítések száma, és így akár egy-egy projekt is markáns változásokat hoz a statisztikában. Érdekes, hogy míg a válságot megelőző években negyedévente 10 ezret is meghaladta az új építésű ingatlanok száma, mára ez tartósan 2000 körüli értékre csökkent.

 

A használt lakások piacán jobb a helyzet

Szemben az új építésű ingatlanokkal a használt lakások piacán lényegesen jobb a helyzet. Itt már nagyjából egy éve emelkedő tendencia figyelhető meg.

Különösen kelendőek a lakások, ugyanis ezeket befektetési célból is érdemes megvásárolni. Bár a hírek elsősorban a budapesti lakáspiaci élénküléséről szólnak, valójában a nagyvárosokban, még a keleti országrészben is megfigyelhető az emelkedés. Nyíregyházán például egy panellakás már 1-2 hónap alatt elkel. Míg korábban a garzonlakásokra volt nagy kereslet, ma már a befektetők körében a panellakások a legnépszerűbbek. A példánál maradva, az elmúlt egy évben közel húszezer forinttal emelkedtek a négyzetméterárak a nyíregyházi lakások esetében.

A panel jó vétel a befektetők számára, mert olcsón megvásárolható a jelenlegi árak mellett, ugyanakkor könnyen kiadható, akár egyedi bérlőknek, de családoknak is. Az alacsony kamatok mellett pedig érdemes ingatlanba fektetni.

Dübörög a lakáspiac, de nem épülnek új ingatlanok

Természetesen Budapesten még ennél is jobban emelkedtek az árak, ma már vannak olyan kerületek a fővárosban, ahol egy-egy jobb fekvésű ingatlanért szabályos licit alakul ki, hiszen az ingatlanra több vevő is bejelentkezik, és nem ritkán a meghirdetett eladási árnál magasabban kelnek el az ingatlanok.

A használt lakáspiac élénkülése az építőipar számára is kedvező hír, hiszen a legtöbb lakásvásárló a megvásárolt lakást modernizálja, felújítja.

 

A családi házaknál nem ilyen jó a helyzet

Fontos hangsúlyozni azonban, hogy az élénkülés elsősorban a lakáspiacon észlelhető. A családi házaknál, bár minimálisan emelkedtek az árak, valójában sokkal kedvezőtlenebb a helyzet. A családi házaknál szinte teljesen hiányzik a befektetési célú vásárlás, ami a lakások piacán a fellendülést meghozta. Ráadásul a családi ház vásárlása hosszabb távú döntés, így az emberek hajlamosak lassabban, megfontoltabban dönteni. A kínálat óriási, a kereslet mérséklet, így van miből válogatni, és az alkura is sokkal jobb a lehetősége a vásárlónak.

Természetesen itt is nagyon erős területi különbségek vannak. Budapesten és az agglomerációban élénkebb a kereslet, miközben a vidéki térségben, és kiemelten az alacsony lélekszámú településeken alig talál gazdára eladó családi ház. Az elöregedő népesség és a kivándorlás alapvetően meghatározza ezeken a területeken a lakáspiacot, ahol hosszabb távon sem lehet számítani a lakáspiac élénkülésére.

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog