2021. május 26.

Egy igazi zsákbamacska

Egy igazi zsákbamacska

2021 várhatóan a felújítások éve lesz. Állami támogatások mozgatják a megrendelők fantáziáját, és megannyi ötletük van, hogy mire tudják majd igénybe venni az elérhető pénzt. Szinte miden beltéri felújítás valamilyen burkolatcserével is jár.

Az álomból előbb-utóbb tett lesz, és a szakemberek veszik át az irányítást – és bizony nincs egyszerű dolguk. Már a tervezés és az ajánlatadás szakaszában figyelembe kell venni, hogy a régi épületek padlója alatt sok minden rejtőzhet. Bontásnál szinte mindig jelentkezik valamilyen előre nem látott akadály, ami miatt ritkán lehet az új építéseknél megszokott kliséket alkalmazni. Az elbontott régi burkolat alatt szokatlan és nehezen kezelhető anyagú aljzatok, ragasztómaradványok, gyenge, porló felületek és ezer olyan probléma várhat ránk, amire nehezen lehet előre felkészülni. És a szakembernek megoldásokat kell adni ezekre!

Ha van rá mód, akkor egy előzetes feltárás segíthet tisztábban látni, de meglepetések még ennek ellenére is érhetik az embert. Biztosan csak a régi burkolatok elbontása után derül ki, hogy milyen állapotú aljzatra kell burkolni. Ekkor el kell dönteni, hogy kezelhető-e az adott aljzat. Meg lehet-e oldani a burkolást biztonságosan, vagy ki kell a régi aljzatot lapátolni? Ez soha nem könnyű döntés. Persze az aljzatcsere mindig biztonságosabb megoldás, de jelentős költség- és kivitelezésiidő-növekedéssel jár, amit a megrendelő általában nehezen fogad el. Azonban megfelelő szakmai tapasztalattal és jó anyagválasztással sokszor található olyan megoldás, ami időben és pénzben is kisebb teherrel jár, mint a teljes aljzatcsere.

A kritikus aljzatok lehetnek nedvességre érzékenyek, mint például a fa vagy a magnezit esztrichek, lehetnek porlók, repedezettek, gyengék, és gyakran csak nehezen eltávolítható ragasztómaradványokkal borítottak. A kritikus aljzatokhoz alkalmas alapozó kiválasztása kulcsfontosságú lépés. A Mapei termékválasztékában számos kiváló alapozó található. Az Eco Prim T egy magas szárazanyag-tartalmú diszperziós alapozó, ami számos problémára nyújt megoldást. Használható szívó és nem szívó felületeken, szilárdan tapadó ragasztómaradványokon, anhidrid esztrichen, stabil fán vagy OSB-n is. Igazi problémamegoldó termék. A Mapei leggyakrabban használt alapozói között az alábbi táblázat segít eligazodni.

Egy igazi zsákbamacska

Amennyiben az alapozó segítségével elértük a burkolat fektetéséhez szükséges műszaki követelményeket, így az általában a szűk keresztmetszetet jelentő 1 N/mm2-es tapadószilárdságot is, akkor minden rendben van. Folytatható a munka a szokásos cementes kiegyenlítőkkel és a burkolat típusához igazított ragasztókkal. De ha bizonytalanok vagyunk, akkor a cementes önterülő kiegyenlők helyett érdemes az úgynevezett hibrid kiegyenlítőkhöz nyúlni. Ezek az anyagok szinte alakváltozás nélkül kötnek meg, így kevésbé terhelik meg a fogadó aljzatot, mint a cementes termékek. A Mapei Planitex márkanevű termékcsalád rendkívül magas műszaki tartalommal rendelkező hibrid termékeket tartalmaz. Találunk köztük 30-35 és 40 N/mm2-es nyomószilárdságú és különböző kötésgyorsaságú anyagokat, így mind a burkolat típusához, mind a rendelkezésre álló kivitelezési időhöz kínálnak megfelelő terméket.

Egy, a Mapei székházában történt váratlan csőtörés okozta burkolatcserénél a Mapei szakemberei is ezt a megoldást választották.

Egy igazi zsákbamacska Egy igazi zsákbamacska

Az elázott parketta bontása után az esztrichen található ragasztómaradványok szinte eltávolíthatatlanok voltak. Eco Prim T alapozás után Plaintex Pro hibrid kiegyenlítőt öntöttek különböző vastagságokban a felületre, majd erre ragasztották a szőnyeget.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo