2012. október 29.

Elindult a BUSH projekt a szakképzés korszerűsítése érdekében

Elindult a BUSH projekt a szakképzés korszerűsítése érdekében

A megújuló energiákat hasznosító berendezések elterjedése egyértelműen kívánatos, de egyáltalán nem biztos, hogy elegendő szakemberünk lesz, aki ezek üzembe helyezéséről gondoskodni fog – hangzott el egy konferencián. A 2012. év végéig minden tagországnak ki kell dolgoznia az ezt célzó képzési és tanúsítási rendszereket egy EU-direktíva értelmében. Hol tart ebben Magyarország? 

A Build Up Skills Hungary (BUSH) projektet az Európai Unió az Intelligens Energia – Európa program keretein belül támogatja 29 más európai ország mellett – derült ki azon a konferencián, amelyet a napokban szerveztek a projekt keretében. A program célja az energiahatékonyság és megújuló energia témakör beemelése az építőiparban dolgozó szakképzett munkások folyamatos (tovább)képzési rendszerébe, nemzeti kvalifikációs platform és 2020-ig szóló intézkedési terv (roadmap) kialakítása, valamint az, hogy támogassa az energiahatékonyság és megújuló energia felhasználáshoz kötődő képzési/tanúsítási rendszerek lépésről lépésre történő kidolgozását.

A képzési és tanúsítási rendszereket a megújuló energia direktíva (2009/28/EC Direktíva 14. cikk 3. bekezdés) értelmében 2012 végéig minden tagországnak létre kell hoznia. Ehhez biztosít az EU támogatást ebben a programban. A mostani projekt az első fázis (18 hónap), célja a témában érdekelt felek országon belüli együttműködésének elősegítése, a képzési/tanúsítási rendszerek, valamint az EU 2020-as céljainak eléréséhez szükséges igények felmérése, valamint ennek megvalósításához szükséges intézkedési terv kidolgozása. Amennyiben a projekt sikeresen zárul, akkor Magyarország eséllyel pályázhat a második fordulóban támogatásért, amely már a konkrét képzések beindításához nyújthat pénzügyi forrásokat. A projektben résztvevő partnerek: az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.( a konzorcium vezetőjeként), továbbá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Építőanyagipari Szövetség, valamint a Magyar Épületgépészek Szövetsége.

A projektben meghatározott feladatok:

  • Helyzetfeltárás az építőiparban alkalmazott, az energia hatékony megoldásokra, illetve megújuló energiaforrásokra szakosodott foglalkozásokra és mesterségekre és az ezekhez kapcsolódó képzésekre vonatkozóan. (A helyzetértékelő tanulmányt a 2012. október 26-i konferencián be is mutatták.)
  • A kiválasztott építőipari dolgozók továbbképzésére vonatkozó, további foglalkozásokra is kiterjeszthető intézkedési terv kialakítása.
  • Nemzeti platform felállítása az érintettek bevonásával, valamint konzultációs folyamat kialakítása és működtetése (releváns szakmák képviselői, ipari szövetségek, képzési és szakképzési intézmények, releváns hatóságok).
  • Nemzeti platform felállítása az érintettek bevonásával, valamint konzultációs folyamat kialakítása és működtetése (releváns szakmák képviselői, ipari szövetségek, képzési és szakképzési intézmények, releváns hatóságok). 


hírlevél-feliratkozás

épjog