2012. május 31.

Ésszerű energiafelhasználás központi vezérléssel

Ésszerű energiafelhasználás központi vezérléssel

A magyar fejlesztésű RubiCon épületfelügyeleti rendszer lakó-, iroda- vagy ipari épületekben alkalmas a meglévő elektromos fogyasztók (világítás-, szellőzés-, árnyékolástechnika stb.) vezérlésére, felügyeletére, valamint az elektronikus alrendszerek (riasztó, tűzjelző, szabályozó stb.) intelligens felügyeletére.

A hardver- és szoftverrendszer a rugalmasan bővíthető egységek, a sokféle adatátviteli út, a szabványos interfészek és a fejlett szoftvermegoldások használatával a legkülönfélébb igényeket kielégítő, rugalmasan bővíthető, összetett funkciókat megvalósítani képes rendszer. Az alrendszerek összehangolásával a teljes kényelem mellett csökkenthető az energiafelhasználás, és a rendelkezésre álló energiahordozók közül mindig a leggazdaságosabb használható.

A RubiCon rendszer alapeleme a modulokból felépülő node egység, amely kiépítettségtől függően egy vagy több berendezés vezérlését, illetve felügyeletét látja el. Nyílt forráskódú operációs rendszer (Linux) dolgozik minden részegységben, ami kitűnő programozhatóságot tesz lehetővé.

Az összehangoltabb működés érdekében több node működése kijelölt központi egységből felügyelhető. Az eszközök szabványos TCP/IP kommunikációt (SNMP vagy XML) használnak. A felhasználói interfészek vezetékes vagy vezeték nélküli kommunikációs csatornán csatlakoznak az egységekhez.

A berendezések képesek eltárolni a változókat, illetve a mért adatokat, és folyamatosan közvetítik a központ vagy távfelügyelet felé, gondoskodva a rendszer által vezérelt hálózat paramétereinek monitorozásáról.

A központi egységek saját beépített webszerverrel rendelkeznek, amelyen keresztül a felhasználó, illetve megfelelő jogosultság esetén a felügyelő vagy telepítő személyzet megtekintheti az aktuális állapotot és elvégezheti a kívánt vezérlési beavatkozásokat. Nincs szükség tehát kliensprogramra.

A node önálló intelligenciával rendelkezik, amely a node-ba kötött érzékelők alapján biztosítja a felügyelt berendezések összehangolt vezérlését. Más node-okra bekötött jelzések is elérhetők, ehhez a node-ok közötti TCP/IP kapcsolat megléte szükséges. A node intelligenciája megfelelő jogosultsággal módosítható, a vezérlő logika személyre szabható. A node-ok rendszerbe kötve vagy önállóan is képesek feladatukat ellátni, a rendszer működéséhez nincs feltétlenül szükség központi felügyeletre.

Ésszerű energiafelhasználás központi vezérléssel

A node egység szabványos interfészeken keresztül képes kommunikálni olyan berendezésekkel, amelyek erre fel vannak készítve, de megfelelő illesztőmodul segítségével elektromos fogyasztók közvetlen vezérlésére is alkalmas. Az egység részét képezi a felhasznált villamos energia mérésére szolgáló modul, amellyel a fogyasztás folyamatosan kontrollálható. A node nagy sebességű USB buszon újabb egységekkel bővíthető, ami lehetővé teszi a legkülönbözőbb igények költséghatékony kielégítését.

A berendezéssel mérhető a hőmérséklet, a napsugárzás erőssége, az energiafogyasztás, valamint kezelhetők a biztonságtechnikai jelzések (nyílászárók nyitottsága, mozgásérzékelés, tűzriasztás). A berendezés lehetővé teszi a felhasználói beavatkozást intelligens eszközökön (mobiltelefon, számítógép stb.) keresztül helyben vagy távolról, de természetesen lehetőség van a hagyományos villanykapcsolók használatára is. A berendezés saját beépített és személyre szabható logikája segítségével képes a beavatkozásoknak és a környezeti feltételeknek megfelelő vezérlések elvégzésére.

Ésszerű energiafelhasználás központi vezérléssel

A node egységek a szenzorokkal, illetve más node egységekkel képesek ethernet, vezeték nélküli (IEEE 802.15.4 Zigbee, IEEE 802.11 WiFi), illetve a 230 V-os hálózaton keresztüli kommunikációra (HomePlug 1.0, max. 14 Mbit/s), ami akkor is lehetővé teszi a berendezések felszerelését és használhatóságát, ha nincs lehetőség utólagos vezetékezésre.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog