2013. január 07.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A hagyományos boronafalas Cédrus gerendaházak a korszerű technológiák adta lehetőségeket kihasználva, napjaink szigorú elvárásait kielégítve készülnek. A pontos gyártású, precíz építést lehetővé tevő gerendákból, cellulóz hőszigetelésből és minőségi nyílászárókból álló rendszer passzívházak építésére is alkalmas.

A kizárólag természetes anyagokból épülő gerendaházak boronafalait műszárított, rétegragasztott és hossztoldott csaphornyos gerendák alkotják, melyek Ausztria alpesi régiójából származó luc-, borovi vagy vörösfenyőből készülhetnek.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A falszerkezetek az épület funkciója, a megrendelő igényei és a hőtechnikai előírások szerint háromféle típusban készülhetnek. Az alkalmazott szigetelés befúvásos cellulóz vagy cellulóz alapanyagú táblás szigetelés.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A falszerkezetek páradiffúzió szempontjából nyitott rendszerek (a fal lélegzik, a vízpára akadálytalanul tud távozni). A határoló falakban műanyag fóliák, polisztirol termékek, üveg- és ásványgyapot, párazáró építőlemezek (például OSB) nem találhatók.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

 

Tömör gerendafal

A tömör gerendafal az épület és a fal funkciójától függően 8-10-12-15-18 cm vastag lehet. A tömör gerendafalas házak a faépítmények legstabilabb szerkezetét képviselik. A tömör gerendafal lélegző képessége és rossz hővezető, illetve hőtároló tulajdonsága gondoskodik a tömör gerendafalas ház más lakótérrel össze nem hasonlítható, kellemes belső klímájáról.

18 cm falvastagsággal, három üvegrétegű nyílászárókkal, gondos aljzat és födém/tetőszigeteléssel napjaink szigorú energetikai követelményeit teljesítő házak építhetők.

 

Szigetelt gerendafal

A statikailag stabil szerkezetet alkotó 12 vagy 15 cm-es gerendafal belső szigeteléssel készül. A szigetelőanyag cellulóz alapú befúvott vagy préselt táblákból áll. A belső oldal a gerendaprofilnak megfelelő falburkolatot, igény esetén gipszkarton, illetve egyéb falburkolatot kaphat. A szigetelőréteg vastagsága az elérni kívánt hőszigetelő képességtől függően változhat. A standard szerkezet falvastagsága 29 cm (12 cm-es gerenda, 12 cm szigetelés, 3 cm légrés és 2 cm belső burkolat), U-értéke: 0,21 W/m2K.

 

Dupla gerendafal, közötte szigetelés

A két, általában vékonyabb, 8–12 cm vastag gerendafal között 14–20 cm cellulóz szigetelőanyag található. A szerkezet U-értéke ≤0,1–0,15 W/m2K, így akár passzívház falszerkezeteként is megépíthető.

A standard szerkezet 2x12 cm gerendafal, közte 15 cm cellulóz, U=0,16 W/m2K.

 

Tető és födémszerkezetek

A födémszerkezet látszó gerendákkal, nút-féderes hajópadló borítással vagy eltolt deszkaborítással, úgynevezett pórfödémmel készül. A tetőszerkezet szelemenjei statikailag méretezett rétegelt-ragasztott gerendák. A ház szerkezetének és az igények függvényében a tetőszerkezet lehet látszó szarufás (külső szigetelésű), illetve szarufa közötti szigetelésű tetőszerkezet.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

 

Sarokkötések

A gerendaházak más épületekkel össze nem hasonlítható stabilitásáról döntően a sarokponti kötések gondoskodnak.

  • Boronakötés: bármilyen falvastagság és bonyolultabb alaprajz esetén is alkalmazható. A kilógás hossza általában azonos a gerenda vastagságával. Az eltolt lépcső a szélzárás miatt szükséges.
  • Tirolikötés: 12 cm vastag falszerkezet és egyszerű alaprajz esetén, 90°-os sarokkötéseknél alkalmazható. A szélzárásról a belső íves fecskefarkú nút gondoskodik.

 

Külső nyílászárók

A lakóépületek három üvegrétegű, 92 mm profilvastagságú minőségi fa nyílászárókkal készülnek, melyek változatos megjelenésűek és színűek lehetnek, és kiegészíthetők professzionális zsalugáterekkel és szúnyoghálókkal.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

sajátjaink

sajátjaink

nyerjenabaumittal

sajátjaink

hírlevél-feliratkozás