2013. január 07.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A hagyományos boronafalas Cédrus gerendaházak a korszerű technológiák adta lehetőségeket kihasználva, napjaink szigorú elvárásait kielégítve készülnek. A pontos gyártású, precíz építést lehetővé tevő gerendákból, cellulóz hőszigetelésből és minőségi nyílászárókból álló rendszer passzívházak építésére is alkalmas.

A kizárólag természetes anyagokból épülő gerendaházak boronafalait műszárított, rétegragasztott és hossztoldott csaphornyos gerendák alkotják, melyek Ausztria alpesi régiójából származó luc-, borovi vagy vörösfenyőből készülhetnek.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A falszerkezetek az épület funkciója, a megrendelő igényei és a hőtechnikai előírások szerint háromféle típusban készülhetnek. Az alkalmazott szigetelés befúvásos cellulóz vagy cellulóz alapanyagú táblás szigetelés.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

A falszerkezetek páradiffúzió szempontjából nyitott rendszerek (a fal lélegzik, a vízpára akadálytalanul tud távozni). A határoló falakban műanyag fóliák, polisztirol termékek, üveg- és ásványgyapot, párazáró építőlemezek (például OSB) nem találhatók.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

 

Tömör gerendafal

A tömör gerendafal az épület és a fal funkciójától függően 8-10-12-15-18 cm vastag lehet. A tömör gerendafalas házak a faépítmények legstabilabb szerkezetét képviselik. A tömör gerendafal lélegző képessége és rossz hővezető, illetve hőtároló tulajdonsága gondoskodik a tömör gerendafalas ház más lakótérrel össze nem hasonlítható, kellemes belső klímájáról.

18 cm falvastagsággal, három üvegrétegű nyílászárókkal, gondos aljzat és födém/tetőszigeteléssel napjaink szigorú energetikai követelményeit teljesítő házak építhetők.

 

Szigetelt gerendafal

A statikailag stabil szerkezetet alkotó 12 vagy 15 cm-es gerendafal belső szigeteléssel készül. A szigetelőanyag cellulóz alapú befúvott vagy préselt táblákból áll. A belső oldal a gerendaprofilnak megfelelő falburkolatot, igény esetén gipszkarton, illetve egyéb falburkolatot kaphat. A szigetelőréteg vastagsága az elérni kívánt hőszigetelő képességtől függően változhat. A standard szerkezet falvastagsága 29 cm (12 cm-es gerenda, 12 cm szigetelés, 3 cm légrés és 2 cm belső burkolat), U-értéke: 0,21 W/m2K.

 

Dupla gerendafal, közötte szigetelés

A két, általában vékonyabb, 8–12 cm vastag gerendafal között 14–20 cm cellulóz szigetelőanyag található. A szerkezet U-értéke ≤0,1–0,15 W/m2K, így akár passzívház falszerkezeteként is megépíthető.

A standard szerkezet 2x12 cm gerendafal, közte 15 cm cellulóz, U=0,16 W/m2K.

 

Tető és födémszerkezetek

A födémszerkezet látszó gerendákkal, nút-féderes hajópadló borítással vagy eltolt deszkaborítással, úgynevezett pórfödémmel készül. A tetőszerkezet szelemenjei statikailag méretezett rétegelt-ragasztott gerendák. A ház szerkezetének és az igények függvényében a tetőszerkezet lehet látszó szarufás (külső szigetelésű), illetve szarufa közötti szigetelésű tetőszerkezet.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

 

Sarokkötések

A gerendaházak más épületekkel össze nem hasonlítható stabilitásáról döntően a sarokponti kötések gondoskodnak.

  • Boronakötés: bármilyen falvastagság és bonyolultabb alaprajz esetén is alkalmazható. A kilógás hossza általában azonos a gerenda vastagságával. Az eltolt lépcső a szélzárás miatt szükséges.
  • Tirolikötés: 12 cm vastag falszerkezet és egyszerű alaprajz esetén, 90°-os sarokkötéseknél alkalmazható. A szélzárásról a belső íves fecskefarkú nút gondoskodik.

 

Külső nyílászárók

A lakóépületek három üvegrétegű, 92 mm profilvastagságú minőségi fa nyílászárókkal készülnek, melyek változatos megjelenésűek és színűek lehetnek, és kiegészíthetők professzionális zsalugáterekkel és szúnyoghálókkal.

Hagyományos gerendaházak modern technológiával

hírlevél-feliratkozás

épjog