2019. október 17.

Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

Ipari padlók tervezése, kivitelezése során kiemelt figyelmet kell fordítani a szilárduló beton zsugorodásából, valamint használat közbeni mozgásából adódó feszültségek problémáinak szakszerű megoldására. A zsugorodási folyamat kezelése legtöbbször – helytelenül – a kivitelezőre marad, ezért a gyakorlatban sokszor a betonvágásra egyszerűsödik a zsugorodási feszültségek és a dilatációs problémák megoldása.

A betonvágás (körülbelül 4-5 cm mély gépi bevágás) csökkenti a keresztmetszetet és a szilárdulási folyamatok során a teljes keresztmetszetre kiterjedő repedést, szabályozatlan zsugorodási hézagot hoz létre. A fugavágással – túl azon, hogy kétségkívül költséghatékony – számos funkció és minőséget befolyásoló tényező megoldatlan marad.

Fugavágás kockázatai:

  • a fugavágás időpontjának megválasztása,
  • a fugamezők helyének, rasztereinek helyes megválasztása,
  • a fugavágás csak a zsugormozgásra ad megoldást, szabályozott fugamegnyílást nem tesz lehetővé, és nem oldja meg a dinamikus terhelésből adódó esetleges elmozdulásokat, élletöréseket, az egyes mezők közötti süllyedéseket, a nyíró igénybevételek károsodás nélküli felvételét,
  • következményként a vágott fugák élei kagylósan lerepednek, kitöredeznek,
  • a megindult élletörések a hézagok további megnyílásához vezetnek, melyek idővel egyre intenzívebbé válnak és bizonyos idő elteltével nemcsak a vágott fugáknál, hanem a padlófelületen is további repedési folyamatok indulnak be.

 

Ipari padlók fugaképzése Bautec Fugaform profilokkal

A trapézbordásan kialakított fugaprofilokkal ellátott Bautec Fugaform horonycsapos fugaképző elemek szabályozott geometriájú fogazott munkafugát, illetve zsugorhézagot hoznak létre. A trapézfogazás által a nyíróerők állandó targoncaforgalom és megnyíló fuga esetén is biztonsággal átadódnak. Az XDL jelű elemek 12 mm-ig fugamegnyílást is felvesznek, és élletörés ellen kettős laposacél élvédelemmel készülnek. A fugamezők egymáshoz képest magassági szintelmozdulást nem végeznek, ezáltal az ipari padló sérülékenysége jelentősen csökken.

Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

 

Kis hézagnyílások

Fugaform XL használatával tervezett, fogazott zsugorodási hézag hozható létre a profil vonalában. A fogazott fuga kiváló teherátadást biztosít utólagos fuganyílás esetén is a szakaszolt mezők között. A profil lezárása kónuszos műanyag profillal történik, mely szükség esetén eltávolítható és a fuga Supraseal tömítő masszával tömíthető. Az elem felszerelhető nyíróerő tüskével.

Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

 

Nagy házagnyílások

A Fugaform XDL elemekkel tervezett fugakialakítás a fogazott, nyíróerőátadást biztosító bordáin kívül masszív laposacél élvédelemmel rendelkezik. Megakadályozza az élletöréseket, kisebb dilatációs mozgást (±5 mm) is lehetővé tesz. A profilokba épített nyíróerőtüskékkel a teherátadás növelhető. A Fugaform elemek teljes magassága 40 mm-rel kisebb, mint az ipari padló vastagsága.

Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez Horonycsapos fugaképzés ipari padlószerkezetekhez

hírlevél-feliratkozás

épjog