Peri02

2016. november 14.

Hová érdemes napelem-rendszert telepíteni?

Hová érdemes napelem-rendszert telepíteni?

A napelem-rendszerek kiépítése előtt több szempontot meg szükséges vizsgálni ahhoz, hogy működése során a legnagyobb hatékonysággal tudjon villamos energiát termelni. Mivel költséges beruházásról van szó, nem mindegy, hogy milyen megtérülési idővel számolhatunk, ez pedig sok tényező függvénye.

 

Tetőfelület és dőlésszög

A legtöbb tető alkalmas arra, hogy napelem-rendszert telepítsünk rájuk, néhány azonban nem. A kizáró okok között meg kell említenünk a statikai okokat, a rossz tájolást, az árnyékolást és a tető bizonyos felépítését (például ha egy épületen nagyon széttagolt a tető, nem rendelkezik egyenes felülettel).

A legnagyobb hatékonyságot azokkal a napelem-panelekkel érhetjük el, amelyek pontosan déli irányba néznek és a tető dőlésszöge 30-35 fokos. Ilyen tetőfelületeket csak nagyon ritkán találhatunk, hiszen hazánkban leggyakoribb a dél-keleti, dél-nyugati tájolás, és a tető dőlésszöge is nagyon változó, 20 fokostól egészen az 50 fokosig terjedhet. Ezek a tények azt jelzik, hogy minden napelem kisebb hatékonysággal tud csak működni, mintha a fenti két feltétel tökéletesen teljesülne. Ez nem jelenti azt természetesen, hogy csak a tökéletesen déli, 35 fokos dőlésszögű tetőkre éri meg napelemet telepíteni, csupán számolnunk kell némi veszteséggel a működés során. A mai napelem-rendszerek még így is sokkal jobb hatásfokkal működnek, mint a régebbiek, és még ilyen feltételek mellett is képesek megtermelni egy család éves energiafelhasználását.

Vannak azonban olyan tetők, melyek egyik oldala keleti, a másik nyugati tájolású, ezeknél már problémásabb a megtérülési idő számítása. Napjainkban már elterjedt, hogy ezekre a tetőkre is telepítenek paneleket, hiszen a hatékonyabb működésnek köszönhetően ezek is gazdaságosan működtethetők és kb. 10-12 év alatt ezen napelem-rendszerek ára is megtérül. Minden tető alkalmas tehát a napelemes rendszerek kiépítésére, amely nem északi tájolású.

Figyeljünk arra is, hogy a tetőfelületek mennyire kerülnek árnyékba a nap folyamán. Ugyanis már egy részleges árnyékolás is akár 30-40 %-kal csökkentheti a napelemek teljesítményét, ami éves szinten már jelentős kiesést jelenthet. Az összetett tetőknél jelentkezik leggyakrabban ez a probléma: a kiugró tetők beárnyékolhatják a nap egy részében a nagyobb tetőfelületeket (pl. tetőtér-ablakok esetében), emellett beárnyékolhat egy magasabb épület, egy fa vagy egy villanyoszlop is.

 

Régi tetők, lapostetők

A napelem-rendszerek telepítésénél szintén nagyon fontos szempont, hogy a meglévő tető megbírja-e a paneleket, illetve milyen időtávon belül lesz szükség annak felújítására. A napelemek kétszeri szerelése ugyanis jelentősen megemelheti a költségeket, így érdemes ezeket a szempontokat is áttekinteni, mielőtt belevágunk. A lapostetők szintén egy sor kérdést vetnek fel: tervezésüknél fogva nem mindegyik bírja el a napelem-rendszert és számolni kell a szélterhelés miatti súlyozás plusz terhével is.

Mielőtt tehát beruháznánk egy napelem-rendszer kiépítésébe: tekintsük át mindezeket a szempontokat, ellenkező esetben előfordulhat, hogy sokkal kevesebb megtermelt áramot termel majd a rendszer, mint amire számítottunk, és így a megtérülési idő is jóval hosszabb lehet.

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog