cemix

2010. március 05.

A réz a kortárs formatervezés élvonalában

A réz a kortárs formatervezés élvonalában

A réz újrafelfedezése a modern művészetekben, napjainkban a szemünk előtt zajlik, és lelkesedéssel tölt el mindenkit, aki részese lehet. A „vörös anyag” összefonódott a szépség és hasznosság fogalmával az évezredek során, a művészethez szorosan kapcsolódik, és természetes tulajdonságai folytán is nagy megbecsülésnek örvend.

A modern művészetben számos formában újrafogalmazzák neves alkotók; építészek és belsőépítészek a jövő épületeit tervezik, formatervezők tárgykultúránkat gazdagítják vele.

Az Európai Rézintézet bemutatkozási és találkozási lehetőséget teremt kortárs formatervezőknek és követőiknek a www.copperindesign.org internetes portálon. Ez a nemzetközi színtér minden részletre kiterjedő, inspiráló forrása a réz alkalmazásának, az alkotásokon túl a tervezők vallomásainak, továbbá hírt ad neves kiállításokról és versenyekről. A portált alkotóknak, tervezőknek, újságíróknak, és minden dizájnt kedvelő olvasónak szánják. Az ihlet tárháza és számottevő információforrás, fenntartja a közösségi kapcsolatot, melyet a réz teremt.

A réz a kortárs formatervezés élvonalában

Growth, Eli Gutierrez      Flora, Tord Boontje     America, Pietro Silva     Latva, Mikko Laakkonen

Felelősségérzet és hagyomány kíséri a rézzel végzett munkát, több ezer éve a maradandóságnak, az értéknek hordozója. Kiváló tulajdonságai folytán számos tárgynak tradicionálisan kizárólagos anyaga.

A réz számos előnyös tulajdonsága vitathatatlan, a portálon bőséges információ áll rendelkezésre erről a témáról is. Varázslatosan játszik a fénnyel. Időtlen, mégis, megjelenése változhat az idő múlásával – így gazdagítva a művészi kifejezés eszköztárát. Számos színváltozata létezik a lazacrózsaszíntől a narancssárgán, csokoládébarnán át a pisztácia zöldig, a réz ötvözetei pedig még több lehetőséget kínálnak.

Nagyon jól alakítható és elképesztően tartós, természetes tulajdonsága folytán taszítja a baktériumokat, nem rozsdásodik. Maradéktalanul újrahasznosítható, ezért lettek elkötelezett hívei azok az alkotók, akikhez közel áll a környezettudatosság és a fenntarthatóság elve. A réz modernsége megújulási képességében is rejlik, melyet a ma embere a jövő szempontjából a legfontosabbnak tart.

A réz a kortárs formatervezés élvonalában

Zzz, Francesca     Bend, Nendo Umbrella     Stand, Bassam & Fellows     Link, Riccardo Giovanetti

Közösségteremtő a rovat, melyben művészek vallanak érzéseikről, kreatív törekvéseikről, hiszen az alkotás és annak befogadása kollektív élmény.

A hírek rovatban neves eseményekről, kiállításokról, konferenciákról, szemináriumokról és tervező versenyekről számolnak be. A versenyek és kiállítások bebizonyították, hogy a réz inspirálja napjaink legmerészebb és újító szellemű alkotóit, mert szellemiségében, változatosságban és esztétikai élményben, valamint technikai tulajdonságaiban összehasonlíthatatlan más anyagokkal.

A réz befogta a jó szelet vitorlájába, és jól használja ki a kedvező áramlatokat. Találkozzunk a portálon, és gyönyörködjünk minél több rézből készült tárgyban, a mindennapjainkban is, érintsük, élvezzük, „aranyozzuk be” velük életünket! www.copperindesign.org

2004-től szereplője a réz a különböző rangos kiállításoknak, a divat fővárosaiban. 2007-től rendeznek tervező versenyeket, melyeket komoly érdeklődés kísér mind az alkotók, mind pedig a közönség részéről.

Az újságírók rendszeresen frissített adatbázisból meríthetnek információt, illetve sajtóközleményeket és kiváló minőségű képeket tölthetnek le. A látogatók feliratkozhatnak a színes magazin élményt nyújtó hírlevélre, mely havonta a legújabb alkotásokkal, aktualitásokkal jelentkezik, és naprakészen tájékoztat a soron következő eseményekről.


A Magyar Rézpiaci Központ a réztermelők és feldolgozók által támogatott non-profit szervezet, amelynek célja a réz használatának, valamint helyes és hatékony alkalmazásának elősegítése. A szolgáltatások, beleértve a műszaki tanácsadást és információs adatközlést, mindazok rendelkezésére állnak, akik bármilyen vonatkozásban érdekeltek a réz felhasználásában. További információk találhatók a www.rezinfo.hu weboldalon.

Tagvállalataink multinacionális réztermelők és réztermék (rézcső, lemez, fitting, forrasztási segédanyagok) gyártó vállalatok, a Magyar Rézpiaci Központ tagja az Európai Rézintézetnek (European Copper Institute): www.eurocopper.org, és szoros kapcsolatot tart fenn a világ többi - a rézpiac fejlesztésén tevékenykedő szervezetével. Programjaink fő szponzora az International Copper Association (ICA): www.copperinfo.com.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog