2012. augusztus 27.

A linóleum nem a PVC-padlók gyűjtőneve

A linóleum nem a PVC-padlók gyűjtőneve

A korábban középületekben, lakásokban gyakran alkalmazott, legtöbbször igénytelenül fektetett és szépnek aligha nevezhető PVC-padlók „linóleum" elnevezéssel terjedtek el a köztudatban, és e szó hallatán sajnos még ma is sokan gondolnak ezekre a burkolatokra. Holott a linóleum közel 150 éve létező, természetes alapanyagokból készülő termék. 

A linóleum 98 százalékban szerves és ásványi anyagok keverékéből (lenolaj, gyanta, parafa, faliszt, mészkő, juta) áll, és kőolaj használata nélkül készül. Padlóburkolatként mind a magas funkcionális elvárásoknak, mind napjaink esztétikai igényeinek eleget tesz. Ez az anyag kiváló CO2 egyensúllyal és számos környezetvédelmi minősítéssel rendelkezik, az emberi szervezetre káros vegyi anyagokat nem tartalmazó és biológiai úton lebomló termék.

Az építészek körében már egyre ismertebb – és elismertebb – linóleum számos kedvező tulajdonsággal bír:
1. antibakteriális – gátolja az olyan baktériumok szaporodását, mint a staphylococcus aureus és a pseudomonas aeruginosa (ezek az emberi szervezetben akár súlyos fertőzéseket is okozó baktériumok a természetes linóleumon – a PVC-burkolatokkal ellentétben – nem szaporodnak);
2. könnyen tisztítható – az Armstrong DLW linóleumtermékek felületkezelésüknek köszönhetően egyszerűen, könnyen tisztíthatók, a Marmorette kollekció PUR-felületkezelt változata pedig pH 12 értékig vegyszerálló;
3. fokozottan kopásálló – minden tekintetben felveszi a versenyt az egyéb rugalmas burkolatokkal.

A linóleum nem a PVC-padlók gyűjtőneve

 

Az érlelési fátyol nem minőségi hiba

A linóleum gyártása (érlelése) során az anyag felületén „érlelési fátyol" keletkezik, ami a linóleum színét sárgássá változtatja. Ez azonban a fény hatására visszafejlődik, és megjelenik a valódi szín. A burkolatra tartósan elhelyezett berendezési tárgyak alatt ismét megjelenik a sárgás érlelési fátyol, de a berendezési tárgy áthelyezése után lassan eltűnik.

A kivitelezéskor ügyelni kell arra, hogy az egymás mellé kerülő sávokat közel azonos fényviszonyok között fektessék, így a két lemezsáv között nem keletkezik optikailag zavaró hatás. Linóleummal történő burkoláskor nagyon fontos a helyesen kialakított szennyfogó zóna kialakítása. 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo