2013. június 11.

Az európai épületek 40 százalékában egészségtelen a beltéri levegő

Az európai épületek 40 százalékában egészségtelen a beltéri levegő

Mi, európaiak életünk 90 %-át a négy fal között töltjük. Ha túl kevés napfény ér minket, leromlik egészségi állapotunk, csökken a teljesítőképességünk, alvásunk minősége is hanyatlik és élettani napszaki ritmusunk is felborul – állapították meg a májusi koppenhágai Velux Természetes Fény Szimpóziumon. 

„Új szemmel nézni a már meglévő épületekre" – ezzel a címmel, illetve céllal rendezték meg 2013. májusában Koppenhágában, a Dán Királyi Képzőművészeti Akadémián háromszáz szakember részvételével az ötödik Velux Természetes Fény Szimpóziumot. A szakértők arról osztották meg egymással tapasztalataikat, nézőpontjaikat, kutatásaikat és példáikat, hogyan lehet a természetes fény a mérvadó a már létező épületek, városszerkezetek esetében, és hogyan lehetne úgy felhasználni, hogy az otthonok, munkahelyek, közintézmények egészségesebb, valamint fenntarthatóbb környezetet jelentsenek.

Mi, európaiak életünk 90 %-át a négy fal között töltjük. Az épületek 40 %-ában azonban a kevés természetes fény rossz beltéri klímát eredményez; ez károsan hat a lakók egészségére és a depresszióhoz kapcsolódó tüneteik erősödéséhez vezethet. Ha túl kevés napfény ér minket, leromlik egészségi állapotunk, csökken a teljesítőképességünk, alvásunk minősége is hanyatlik és élettani napszaki ritmusunk is felborul.

Őz Beáta, a Velux Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője szerint: „A megfelelő mennyiségű természetes fény bevitelére nemcsak az új épületekben kell megoldást találni, hanem a meglévő épületállomány esetében is törekedni kell az életkörülmények javítására. Húsz év múlva még mindig ugyanazokban az épületekben lakunk majd, mint ma. Amikor a jövő épületeiről van szó, számítanunk kell arra, hogy igen egészségtelen beltéri környezetben fogunk élni. Hacsak nem cselekszünk ellene – éppen ezért hívtuk életre 2005-ben a szimpóziumot".

Dr. Richard Hobday, a Gyógyító nap: napfény és egészség a XXI. században szerzője, a téma szakértője szerint a napfénynek számos, az egészséget befolyásoló előnye van, amelyet hajlamosak vagyunk elhanyagolni, vagy elfelejteni. Hobday egyike annak a 20 nemzetközi szakértőnek, akit felkértek előadónak az ötödik Velux Természetes Fény Szimpóziumon. „A gyógyszereknek ellenálló baktériumok, az influenzavírus és más kórokozók mindinkább fenyegető veszélyt jelentenek az emberekre az épületekben. Fontos emlékeznünk arra, hogy a napfény védelmet nyújt a fertőzések és más egészségügyi problémák ellen. Sajnos napjainkban az a trend, hogy egyre kevesebb természetes fényt juttatnak a falak közé. Ez véleményem szerint egy igen komoly, egészségkárosító ügy" – magyarázta dr. Richard Hobday.

Az épületeken belüli természetes fény fontosságának fókuszba helyezésére nemzetközi szinten és hazánkban is nagy szükség van. A szimpóziumon elhangzott vélemények egybehangzottak, mely szerint a negatív trenddel való szembenézés egyik módja a háztulajdonosok és törvényhozók felé a természetes fény előnyeinek hangsúlyozása. A szemléletformáláshoz minél több figyelemfelkeltő kampány és az információ széleskörű terjesztése szükséges. Emellett az építkezési szabályok változása is elodázhatatlan annak érdekében, hogy több természetes fény jusson az épületekbe. 


hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Petíciót indítottak az erdők megóvása érdekében: két nappal később már több mint 60 ezren írták alá

Az Alkotmánybíróság nem a Balaton partvonalán történő építést tiltotta meg

Szakmai felelősségbiztosítás a KATA adómódosítás tükrében

Helyi védett természeti területek - A jövő nemzedékek szószólójának elvi állásfoglalása (2022. június)

Drasztikusan emelkedő kamatok és rezsiköltségek - Most még fontosabb az otthon biztonsága!

epitkezesinfo