2014. május 26.

Energiamegtakarítás intelligens redőnyökkel

Energiamegtakarítás intelligens redőnyökkel

Az intelligens árnyékolók előre beállított preferenciák (fényviszonyok, belső hőmérséklet stb.) alapján automatikusan szabályozzák magukat; alkalmazásukkal elérhető, hogy ne melegedjen túl az épület, mégis a lehető legtöbb fény jusson a helyiségbe. Passzívházakban kötelező az árnyékolóvezérlés.

Biztonsági okokból is szerepe lehet a redőnymozgatásnak, hiszen automatikus mozgatásuk észrevétlenné teszi, ha senki nem tartózkodik az épületben. A Loxvill rendszer vezérelhető hagyományos kapcsolókkal, telefonról, ipadről vagy internetről is. Több automatikával összeköthető, így ha előfeltétel például, hogy az ablak előbb bezáródjon, és csak utána húzódhat le a redőny, a rendszer odafigyel és szabályozza ezt.

Energiamegtakarítás intelligens redőnyökkel

 

Nem csak a redőny vezérelhető

Árnyékoló például a zsalúzia, szalagfüggöny, reluxa, redőny, napellenző, roló, pliszé. A fénymennyiség és árnyékolási hatékonyság optimális összhangja miatt érdemes olyan árnyékolót választani, amelyek lamellákból állnak, így azok dőlésszögével is állíthatók a fényviszonyok. A rendszer képes egyedi árnyékolástechnikai eszközök kezelésére is. Tudja kezelni és állítani a lamellák dőlésszögét, így a szükséges fény elérésének megfelelően automatikusan állítja be a vezérlés.

Egy középületi példát említve a Szabadság téren lévő egyik épület legfelső tetőtéri irodája teljes üvegfalat/tetőt kapott, amelynek árnyékolását igazán érdekes, automata vezérlésű árnyékolóval oldották meg (amikor az árnyékoló bezár, olyan, mintha tetőcserép lenne). A rendszer szükség esetén a legtöbb fényt engedi be, de a teljes árnyékoláshoz sem kell teljesen becsukódnia, csak a napsugarak beesési szöge szerinti szögben zárja be az árnyékoló lamellákat. Ezzel a módszerrel a lehető legnagyobb világosság mellett kerülhető el a túlmelegedés és a fölösleges energiafogyasztás.

 

Passzívháznál kötelező az intelligensen vezérelt redőny

Egy passzívház ki van hegyezve az energiaigényre. Márpedig mind a nyári és téli, illetve az őszi és tavaszi napokban is kiemelt jelentőségű, hogy mennyi napfényt engedünk be a házba. A passzívház minősítés normál megjelenésű ház esetén az árnyékolók megfelelő mozgatása nélkül elérhetetlen.

 

Az intelligens árnyékolástechnika előnyei:

  • energiamegtakarítás;
  • komfortérzet;
  • maximális fény beengedése az optimális árnyékolás mellett;
  • a ház stílusának meghatározása, öltöztetése, „folyamatosan változó ház”;
  • kezelhetőség távolról.

hírlevél-feliratkozás

épjog