2020. június 30.

Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren

Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren

2015 őszén ajánlatadására kérte fel a Budapest Airport Zrt. a Fénycsatorna Kft.-t a Lufthansa 72 és 77 ltsz. épületek polikarbonát felülvilágítóinak Solarspot fénycsatorna rendszerekre történő kiváltására. Olyan megoldást kerestek a felülvilágítók cseréjére, amellyel bérlőjüket továbbra is természetes fénnyel láthatják el, és az épület üzemeltetési szempontból is könnyen fenntartható lesz.

Az eredetileg beépített polikarbonát dongák nem védtek a forró nyári napfény és a téli hideg ellen, így az épület belsejében nyáron jelentős hőtermelés, télen hőveszteség alakult ki. Továbbá a többszöri jégverés is károsította a sáv felülvilágítókat, amelyek pontszerűen átlyukadtak, ezért jelentősen megemelkedett a beázások száma. Mivel a polikarbonát dongáknál folyamatosan problémák merültek fel, a megrendelő a dongák lecserélése és a felülvilágítók megszüntetése mellett döntött, és egy műszakilag igényesebb megoldást, a Solarspot fénycsatorna rendszert választotta.

A Solarspot fénycsatorna rendszer tulajdonságainak köszönhetően nem veri vissza az infravörös hosszú hullámokat, így a rendszer hőtermelő hatása elhanyagolható. Nem tartalmaz ezüstlemezt, ezért nem fenyeget a visszaverő réteg leválása, korróziója. A Solarspot fénycsatorna rendszer kupolájának kialakítása ellenálló az időjárási viszonyokkal szemben, nem igényel karbantartást. E rendszerek használatával jelentősen csökkent a belső helyiségek nyári hőtermelése és téli hővesztesége is, továbbá a beázás oka is megszűnt.

A helyszíni bejárásra 2015 év végén került sor. E mintaprojekt keretében 3 méter szélességben és 20 méter hosszan elbontották a felülvilágítót, új tetőrétegrendet alakítottak ki, majd 5 darab 530 mm átmérőjű Solarspot fénycsatorna rendszert helyeztek el.

Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren

A végeredmény magáért beszélt, így a megrendelő további felülvilágító sávok kiváltását indította el Solarspot fénycsatorna rendszerek telepítésével. Ezt követte 2016-tól a több, mint 2 km hosszú polikarbonát felülvilágító sáv kiváltása több száz Solarspot fénycsatorna rendszer segítségével.

A felújítási munkák keretében felülről zárt lapostető készült, a dongák meglévő sávjaiba pedig fénycsatornákat építettek be. A fénycsatorna rendszerek kiosztásánál és keresztmetszeti tervezésénél figyelembe kellett venni a helyiség optimális bevilágítását, illetve az egyes helyiségek elektromos, gépészeti és tűzjelzéssel kapcsolatos berendezéseinek elhelyezkedését, bútorozását.

Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren

A Solarspot fénycsatorna rendszer megvalósulási terve

 

A természetes napfény – ami a Solarspot fénycsatornán keresztül már a zárt terekbe is bevezethető – az egyetlen olyan fényforrás, amely kíméli a szemet és biztosítani tudja a megfelelő komfortérzetet, ezáltal növelve a munkavégzés hatékonyságát is.

Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren Két kilométernyi polikarbonát felülvilágítót cseréltek fénycsatornára a repülőtéren

A projekt folyamán kihívást jelentett a telepítések szervezése, mivel az érintett területek alatt irodák és műhelyek találhatók, amelyek zavartalan működését a kivitelezés teljes ideje alatt biztosítani kellett – ehhez szükség volt a cég rugalmasságára és alkalmazkodó képességére, emellett professzionális szolgáltatást nyújtva a megrendelő megelégedettségére.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog