2012. június 11.

Merőben új technika a biztonságos beléptetéshez

Merőben új technika a biztonságos beléptetéshez

Az Elektro-Top 3000 Kft. sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében, kódolt beléptető- és zárrendszer megvalósítására. A pályázat célja a HANOR kódolási technikával működő, teljesen új vezérlőrendszer, cilinderzárbetét és reteszelő zár kifejlesztése, amely lehetővé teszi az egyedi azonosítást.

Merőben új technika a biztonságos beléptetéshez

Elektro-Top 3000 Kft. – Új innovatív zárfejlesztés
GOP-1.3.1-09/A-2009-0026 „Kódolt beléptető- és zárrendszer”

Az Elektro-Top 3000 Kft. fejlesztésében új technikai megoldás született a zárrendszerek világában. Miben rejlik a rendszer egyedülállósága?

A HANOR zárrendszer egy mechatronikus intelligens megoldás, amely a RFID, a proxy és a chipkártya titkosítási lehetőségeivel vetekedve hozza létre a kombinációkat.
Újdonsága, hogy a kulcs a kódot mechanikus, analóg formában tárolja, ám a kód leolvasáskor (amikor a kulcsot a zárba helyezzük) közvetlenül elektromos jellé alakul. A kapott elektromos jel, amely a lehetséges sok millió kulcs közül csak egyetlen egyre jellemző, már alkalmas egyrészt a befogadó zár elektromechanikus nyitására, másrészt kábeles vagy rádió adatátviteli csatlakozással távolabb lévő elektronikus központ informálására is.

Működési elve, hogy a kulcsszár lapjaiból apró golyók állnak ki, ezek mindegyikét egy-egy rugó feszíti kifelé. A zártestben megfelelő számú parányi nyomásérzékelő van. A kulcs behelyezésekor a golyók megnyomják a nyomásérzékelőket, melyek a kapott mechanikus impulzussorozatot elektromos jellé alakítják. A kulcsba épített rugók erejükben különböznek egymástól, és pozíciójuk kulcsonként variálható. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy egy olyan kulcs, melynek 8 nyomóeleme van, körülbelül 17 millió változatban állítható elő. Adott időn belül a kulcsot elforgatva és más pozícióban többször visszahelyezve egyedi és lemásolhatatlan kód keletkezik.

A rendszer kulcsának mechanikai tulajdonságát egyedivé teszi a zárban és a kulcsban lévő gyártási tűrések összessége, amely a kulcs betanításakor a kód része lesz. Illetéktelen másoláskor a mechanikai tűréseket külön nem lehet leolvasni, hiszen az a gyártás során véletlenszerűen jön létre, és újra létrehozni sem lehet egyediségük és véletlenszerűségük miatt.
Ezért a HANOR kulcs kódjának illetéktelen megszerzése nem eredményez az eredetivel teljesen azonos kódú kulcsot!

Merőben új technika a biztonságos beléptetéshez

Az Elektro-Top 3000 Kft. részéről nagy eredménynek könyvelhető el, hogy a projekt révén kifejlesztett, többszörös biztonságot eredményező kódolt HANOR zárrendszer prototípusa az IQ3000 kulcskezelő és beléptető rendszerbe integrálva már több szakmai konferencián is bemutatásra kerülhetett.
Az RFID technológia és a HANOR zár összeolvasztásával egyedülálló megoldás született, amely a biztonságtechnika különböző ágazataiban használható.

A termék értékesítésének egyik fő célcsoportja lehet a biztonságtechnikai szektor (például széfek, páncélszekrények gyártása, postai és banki létesítmények), ahol alkalmazható a felhasználók megkülönböztetésére, illetve azonosítására, páncélszekrény ajtónyitásra, vésznyitásra, elektromos berendezések indítására-tiltására, illetéktelen használat esetén vészjelzésre is. A rendszer rugalmassága lehetővé teszi nagyobb épületek, objektumok (például irodaházak, hotelek) kulcskezelő rendszereként történő alkalmazására.

Honlap: www.elektrotop3000.com

Merőben új technika a biztonságos beléptetéshez

hírlevél-feliratkozás

épjog