2024. janur 25.

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

A burkolat esetében a legtöbben csak a burkolólappal foglalkoznak. De a teljes harmónia és tartósság nem csak a lapon múlik: hiába a csodaszép csempe, ha a fuga pár hónap múlva megreped, beszürkül, netán kipereg. A tartós burkolat érdekében érdemes megismerni a fugázóanyagokat is!

A hidegburkolás során alkalmazott fugaanyagok két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportba tartoznak a cementkötésû fugázóanyagok: hidraulikus kötõanyagok, töltõanyagok, szervetlen és szerves adalékanyagok keveréke. Ezt a fugázóhabarcsot közvetlenül csak a felhasználás elõtt kell összekeverni a vízzel. A másik csoportba a reaktív mûgyantakötésû fugák tartoznak: ezek szintetikus mûgyanta töltõanyagok, szervetlen és szerves adalékanyagok keverékei, melyek kikeményedése kémiai reakció következtében jön létre.

Az építõiparban az esetek többségében a cementkötésû fugázóanyagokat alkalmazzák. Ezen belül is a CG2 jelölésûeket, melyek javított fugázóhabarcsok, és járulékos jellemzõi megfelelnek a következõ követelményeknek:

 

 

Fontos elmondani, hogy a mûgyantakötésû, más néven epoxi fugázóanyagok használata már nem csak ipari környezetben javasolt. Az elõnyei lakótérben is élvezhetõk, mivel az epoxi fugázóanyagoknak nincsenek kapillárisai, így az anyag nem szívja magába a nedvességet és az azzal érkezõ szennyezõdést. Ez nagy elõny egy konyha vagy nappali esetében, ahol elõfordulhat, hogy a padlóra kerül valami, ami foltot hagy, legyen szó egy kis vörösborról vagy egy szem szederrõl.

A piacon jelenlévõ burkolatok árai széles skálán mozognak és a tulajdonosok nagy gondot fordítanak a megfelelõ lapok kiválasztására. Nem ritka, hogy egy burkolat ára 20.000 Ft/m2 ár felett van. Ilyen drága lapok vásárlásakor érdemes javasolni a tulajdonosnak, hogy egy pillanatra álljon meg és gondolja végig, milyen legyen a fugázó. Mert bár a cementkötésû fugázó is jó választás, de hosszú távon a foltmentességet nehezen lehet elérni vele. Ha cél az is, hogy a fuga tartsa meg eredeti színét éveken keresztül, akkor mindig az epoxi anyagok alkalmazását érdemes javasolni – ez egy drágább anyag ugyan, de hosszú távon megtérül.

Milyen típusú fugát válasszunk a burkolathoz?

Az epoxifugák közül fontos kiemelni a Kerapoxy Easy Design fugázóanyagot, amelyet a Mapei lakossági felhasználásra fejlesztett 41 féle színével, a fugát pedig különbözõ csillám- vagy metálhatású porokkal (Mapecolor Metallic, Mapeglitter) lehet tovább bolondítani. Ez az anyag felhasználóbarát, krémes állaga miatt könnyen bedolgozható, és a maradék anyag hideg vízzel, normál szivaccsal lemosható a felületrõl. Dolgozni vele szinte annyira könnyû, mint cementkötésû társaival, a technológia során csak arra kell ügyelni, hogy a fugarésbe való bedolgozás után nem szabad várnunk, mint a cementkötésû fugák esetében, hanem egybõl neki kell állni a lemosásnak.

Javasolt továbbá az is, hogy a kivitelezés helyszínén mindig legyen Ultracare Kerapoxy Cleaner, mert ez akár az utolsó lemosóvízbe is tehetõ, de ha maradna epoxifátyol, akkor 24 órán belül letisztítható vele.

 

Ha kicsúsztunk az egy napból, akkor sem kell aggódni, mert Ultracare Epoxy OFF Gellel még pár napos epoximaradvány is eltávolítható a felületrõl!

(x)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog