2021. május 30.

Mire kell figyelni a műanyag nyílászárók beépítése során?

Mire kell figyelni a műanyag nyílászárók beépítése során?

A műanyag bejárati ajtók és ablakok kiválasztása, beépítése során sok olyan tényezőre kell figyelni. Az ablak vagy ajtó beépítési folyamata számos buktatót rejt magában, ezért tanácsos ezt a munkát szakemberre bízni. Ezzel együtt is jó tisztában lenni azzal, hogy megrendelőként mikre kell odafigyelnünk a különböző fázisok során.

 

 

Kezdjük az alaposan átgondolt tervezéssel

Ahhoz, hogy sikeres legyen a műanyag nyílászáró beépítése, pontos, alaposan végiggondolt tervdokumentációra van szükségünk. A tervezővel beszéljük át, hogy hova, milyen típusú ablak kerül, milyen lesz a beépítés környezete, milyen árnyékolástechnikát szeretnénk, vannak-e egyéb kiegészítők. Azért fontos tisztában lenni ezekkel a tényezőkkel, mert nemcsak a nyílászáró kiválasztását, hanem a falnyílást, az áthidalót, és a küszöb helyének kialakítását is befolyásolják.

Van néhány típushiba, amit okos előkészítéssel ki tudunk cselezni. Ha nem figyelünk ezekre a hibalehetőségekre, saját magunknak nehezítjük meg a beépítést és a végeredmény sem lesz olyan, mint amit szeretnénk. A nyílászáró beépítés vagy csere jelentős anyagi befektetés, ne ezeken az apróságokon múljon a kielégítő végeredmény!

Nagyon lényeges a falnyílás megfelelő kialakítása, különösen fontos a vízszintes és függőleges falszakaszok pontos kivitelezése, illetve hogy legyen meg a derékszög (vagyis az egyenlő átlók). Az ablak szélességét és magasságát a falnyílás mérete alapján fogjuk meghatározni, azonban a méret meghatározásakor figyelembe kell venni az esetleges árnyékolástechnikát is. A vakolható tokozású árnyékolók esetén az áthidaló kialakításnál kell odafigyelni, külsőtokos megoldásoknál pedig általában toktoldó alkalmazására van szükség.

A méret szempontjából az sem mindegy, hogy milyen módszerrel lehet működtetni az árnyékolót. Ha a kézi mozgatást választjuk, akkor toktoldóra lesz szükségünk, míg motoros mozgatáshoz 230V-os elektromos kiállásra. Bejárati- és erkélyajtók esetében elő kell készítenünk az aljzatbetont a tervezett küszöbnek megfelelően. Az ablak síkját a falvastagság, a szigetelés és az áthidalók határozzák meg, ezek alapján tudjuk megmondani a párkány és a könyöklő mélységi méreteit. Ahhoz, hogy a párkányt megfelelő módon tudjuk csatlakoztatni, el kell helyeznünk az ablaktok alatt egy 3 centis párkányfogatót. Ugyan a párkányfogató gyakran az ablak tartozéka, fontos tudnunk az ablak függőleges méretének meghatározása során.

 

És akkor lássuk, mik a legfontosabb lépések a beépítés során:

Ha kicseréljük a nyílászárót, akkor fontos, hogy szakszerűen távolítsuk el az ablakszárnyat, ajtót. A tokot több darabra vágva kell kiemelni, hogy megóvjuk a falszerkezet és a vakolat épségét.

 

Készítsük elő a falnyílást

Javítsuk ki a falnyílásban található komolyabb falhibákat, győződjünk meg arról, hogy megfelelő a falszakaszok vízszintes és függőleges beállítása. Ezt a munkafolyamatot lehetőleg a felmérés előtt végezzük el! A beépítés előtt távolítsuk el a törmeléket, portalanítsuk a falfelületeket.

 

Szintezzünk, állítsuk be a tokot

Szereljük ki a nyílászáró fix szárnyait, üvegeit, a tokot pedig ékekkel rögzítsük a falrésbe, a beállításnál rögzítőpárnákat is használhatunk. Ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, hogy a tok derékszögben áll, mérjük le az átlókat, ha egyenlő a két átló hossza, megvan a derékszög! Az ablak vagy az ajtó tökéletes működéséhez elengedhetetlen a pontos szintezés és beállítás.

 

Rögzítés, funkciópróba

A beállítás után rögzítsük a tokot! Ezt kétféle módon javasoljuk. Az első módszer lényege, hogy átfúrják a tokot és speciális csavarokkal rögzítik a falrésbe. A tokrögzítő csavar hosszát a falazat anyaga, a tok szélessége és a szerelési hézag vastagsága határozza meg. Tömör, kemény anyagú falban (pl. beton, kmt tégla) 130-150 mm elegendő, míg porózus falban (pl. Ytong, vályog) 180-210 mm is szükséges lehet. A művelet elvégzése után takarjuk le a csavarfejeket műanyag takarókupakokkal!

A másik módszer a rögzítőfüles megoldás. A tokprofil külső oldalában lévő horonyba helyezik be a füleket, amelyekkel a falhoz rögzítik a tokot. Ahhoz, hogy megfelelő legyen a rögzítés, fontos, hogy a csavarok a sarkoktól megközelítőleg 15 cm-re helyezkedjenek el, egymástól pedig 50-70 centi legyen a távolság.

Ezután vízpermetezővel tisztítsuk meg a szerelési hézagnál a falfelületet, hogy minél jobban tapadjon a PUR-hab a pormentes, nedves felületen. Ha már rögzítettük a tokot, helyezzük vissza a szárnyakat, üvegezzük be a fix. részeket és a szerelési hézag kitöltése előtt próbáljuk ki az ablakot, ajtót. Miután elvégeztük a próbát, újra vegyük le az ablakszárnyakat.

 

Jöhet a tok beépítése! Erre két elterjedt szerelési módot ismerünk:

Az első a PUR-habos technológia, amikor a szerelési hézagot hőszigetelő habbal töltjük ki. A tok és a fal közötti résbe (vagyis a szerelési hézagba), alacsony tágulású PUR-habot fújunk. Fontos, hogy a kitöltés egyenletes legyen, és hogy ne folyjon ki a tok külső felületére a szigetelő anyag. Az egy méternél hosszabb tokszárakat a hab befújása után támasszuk ki, mivel a tömitő hab tágulása miatt deformálódhat a tok. Ennél a technológiánál nagyon lényeges, hogy szerelés után a habbal kitöltött felületet fedjük le, mivel a PUR-hab a nap hatására előbb utóbb szétporlad, ráadásul a nedvességet is felveszi, ami jelentősen rontja a hőszigetelési tulajdonságait.

A másik technológia a RAL szerinti beépítés: ebben az esetben duzzadó szalagokat és ablakbeépítő fóliát helyezünk fel. Ahhoz, hogy az épület megfeleljen a passzívház követelményeknek, a beépítési hézagot speciális duzzadó szalagokkal és ablakbeépítő fóliával kell beépíteni. Ezt a technikát nevezik RAL szerinti beépítésnek. Hiába valasztottuk ki a legjobb hőszigetelési adottságokkal rendelkező, hét kamrás üvegszerkezetet, ha a tok körüli hőszigetelés nem megfelelő, akkor az összhatás sem lesz kielégítő. Az illeszkedésnek belül párazárónak, kívül esőállónak és páraáteresztőnek kell lennie. A fóliák feliratozott oldala kerül a külső, vakolható oldalra. A PUR-hab ebben az esetben a külső oldali duzzadó szalag és a belső oldali párazáró fólia közötti szakaszra kerül. Ezzel a beépítési technikával összességében sokkal megbízhatóbb, tartósabb hő- és hangszigetelési eredményt biztosíthatunk.

 

Helyezzük vissza az ablakszárnyakat, ajtót

Miután beépítettük a tokot, visszahelyezzük az ablakszárnyakat, ajtószárnyat, a kilincsek és egyéb kiegészítők felszerelése után végezzünk el egy utolsó ellenőrzést, ha kell állítsunk még az ablakon. Ha végeztünk az ablakok, ajtók beépítésével, vár még ránk néhány utólagos munkálat. Ilyen lehet a párkányok, könyöklők felszerelése, esetleges faljavítás, glettelés, festés javítása, takarítás, vagy a kibontott anyag elszállítása.

 

(X)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog