2023. szeptember 12.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

A Lágymányosi-öböl szomszédságában épülő városrészben a közelmúltban adtak át egy új – 185 lakásos, innovatív építészeti és építéstechnológiai megoldásokkal készült – lakóházat, mely nyolc emeleten kínál modern okosotthonokat a beköltözőknek. A BudaPart városnegyedet a „15 perces város” koncepció jegyében alakítják ki, gyalogosbarát területként, felszíni autóparkolási lehetőség nélkül.

A budapesti XI. kerületben a 900 méter hosszan a Dunába nyúló Kopaszi-gát választja el a Dunát a Lágymányosi-öböltől. Itt vásárolt meg egy 54 hektáros területet 2015-ben a beruházó, ahol – barnamezős projektként – új városközpont létrehozását tervezték.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

Mivel a Kopaszi-gát hagyományosan igen kedvelt terület a fővárosiak körében, a beruházás egyik fontos alappillére volt, hogy a terület nagy része továbbra is természetközeli, zöld maradjon. Ennek érdekében 23 hektárt jelöltek ki építési területként, a többit rekreációs, parkos, zöld területként képzelik el a városnegyed felépülése után is.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

A fejlesztő Property Market Kft. a dán ADEPT tervezőirodával közösen dolgozta ki azt a koncepciót – majd az arra épülő arculati kézikönyvet –, amelynek alapján megkezdték az új városrész tervezését. Alapvető szempont volt, hogy „15 perces város” koncepciójú városrész jöjjön létre, amelyben a lakóépületek, a szolgáltató és kereskedelmi egységek, az irodaházakban lévő munkahelyek egymást kiegészítve, sétatávolságon belül, kellemesen széles, „sétálásra ösztönző” utcákon keresztül elérhetők. Ennek megfelelően helyezték el a térben az építendő 15 lakóházat, 13 irodaépületet, valamint a 180 szobásra tervezett szálloda épületét. A beépített területméret is igen impozáns: megközelítőleg 3000 lakás, 250 ezer négyzetméternyi iroda és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, így a beruházó számításai szerint naponta akár 25-30 ezer ember is meg fog fordulni ebben az új városrészben.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

Ennyi embernek a közlekedése szintén kulcskérdés. Annak érdekében, hogy elkerüljék a területen kialakuló dugókat, zsákutcás rendszert hoztak létre, ami így nem lehet alternatívája a környéket övező főutaknak, mintegy azok „egérútjaiként”. A forgalomcsillapítást azzal is segítik, hogy felszíni parkolási lehetőséget nem alakítanak ki, helyette mélygarázsban, vagy a terület szélén hagyhatja az autóját az, aki ide érkezik, valamint mikromobilitási lehetőségeket is kialakítottak. A terület közösségi közlekedéssel jelenleg három közvetlen buszjárattal és az 1-es villamossal érhető el; a későbbiekben az is segítheti a megközelítést, ha megépül a budai fonódó villamoshálózat következő üteme, amely a Szent Gellért térről a Műegyetem rakparton keresztül egészen a Dombóvári út-Budafoki út csomópontig megoldaná az utasok szállítását.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

Arra törekedtek, hogy ne egy sablonépületekből álló lakópark jöjjön létre, ezért minden épületet másmás építész tervezett. Ennek köszönhető, hogy mindegyik egyedi formavilággal rendelkezik. A tervezők számára a fejlesztő az értékesítési tapasztalatok alapján megadta az alapparamétereket, például az összes lakásszámmal, lakástípussal, lakásmérettartománnyal, minimális helyiségszámmal, erkélymérettel, funkcionális helyiségstruktúrával kapcsolatos elvárásokat. A tervezés során ezekhez, valamint az arculati kézikönyvben foglaltakhoz kellett igazodni.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

A most átadott „Otthonok F épület” terveit a Studio A4 Iroda készítette. A tervezés során arra is tekintettel voltak, hogy a 8 emeletes épületben a 185 lakáson kívül 5 bérleményi egységet is el kellett helyezni, valamint hogy itt kapott helyet a gyermekek és felnőttek orvosi rendelője, továbbá a védőnői szolgálat részére kialakított helyiségek is, amiket a beruházó térítésmentesen ad át a kerületi önkormányzat részére, ezzel is bővítve a kerület humáninfrastruktúra-ellátottságát.

A kivitelezést a Market Építő Zrt., a fejlesztő anyavállalata végezte. Munkájukat nem könnyítette meg, hogy a területen vannak olyan épületek, amelyek már elkészültek és amelyeket a lakók már birtokba is vettek, valamint hogy párhuzamosan több épület építése is folyamatosan zajlik. Ez azt is eredményezte, hogy igen korlátozott volt a rendelkezésre álló organizációs terület, amivel gazdálkodni kellett. Ehhez átgondolt, többször aktualizált, az egyes fejlesztések egymásra gyakorolt hatásaival is számoló organizációra volt szükség. Ezzel együtt is sikerült 22 hónap alatt megépíteni az új házat.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

Az épület a Dunához közel fekszik, ezért az alapozáskor különösen figyelni kellett a talajviszonyokra. Emiatt a monolit vasbeton lemezalapot cölöpökkel gyámolították. A teherhordó szerkezet a földszinten monolit vasbeton pillérekkel és köztük kitöltő falazattal, a felsőbb szinteken a Prebeton Kft. által készített korszerű, hőszigetelt, előregyártott homlokzati falpanelekkel épült. Ez utóbbiaknál nagyon figyeltek rá, hogy a megfelelő energetikai paraméterekkel rendelkezzenek, amelyek minőségét a folyamatos gyártásközi ellenőrzés is garantálta. Ezek a falpanelek jelentős súlyúak, ezért fontos volt, hogy mozgatásukhoz megfelelő teherbírású daruk álljanak rendelkezésre: az építési helyszínen 4 toronydarut alkalmaztak.

Az egyes szinteket monolit vasbeton födémek választják el egymástól, amelyeken akusztikailag méretezett, úsztatott aljzatbeton készült a lépéshang-gátlás céljából. A födémekben helyezték el a felületi fűtési/hűtési rendszer csöveit is. Egy ilyen ház megépítéséhez jelentős mennyiségű beton szükséges. Annak érdekében, hogy a szállítási utat le tudják rövidíteni, és így az ezzel járó környezeti terhelés is csökkenthető legyen, az MCM Beton Kft. a helyszínen alakított ki betonkeverő telepet, onnan biztosította a gyors anyagkiszállítást, ezzel is csökkentve a fejlesztés karbonlábnyomát.

Okosotthonok nyolc emeleten, innovatív megoldásokkal

A belső kivitelezéshez szükséges anyagokat kezdetben a homlokzathoz illesztett fogasléces építési felvonókkal, később az épületen belül üzembe helyezett felvonókkal mozgatták. A lakások elválasztásához akusztikailag méretezett Silka mészhomoktéglát használtak, a tárolók falazata Ytong falazóelemekből épült. A szárazépítésnél a Norgips termékcsaládot, a parkolószintek padlóbevonati rendszeréhez pedig a Mapei termékeit használták. Az előírásoknál lényegesen jobb energetikai tulajdonságokkal bíró, továbbá magas akusztikai követelményeknek megfelelő homlokzati nyílászárókat a Fenstherm Future Zrt. szállította. A belső ajtók a Hörmann Hungária Kft. minőségi termékei. A kialakított lakások a mai kor követelményeinek megfelelően „okosotthonok”, amelyek többféle központi, vagy akár távvezérlési lehetőséggel is rendelkeznek. Ezek egy része minden lakásban megtalálható, más részük opcionális, azaz a vevők igényeihez igazodva építették be. Az épület egyirányú energiabetáplálással rendelkezik, de a kulcsfontosságú rendszerek működését szünetmentes áramellátás teszi biztonságossá. Az épület lapostetője részben zöldtető, részben pedig burkolt, ami a későbbiekben napelemek elhelyezésére is lehetőséget ad.

Czitrovszky Balázs

hírlevél-feliratkozás

épjog