Deceuninck

 

2015. október 30.

Rakodógépekkel az építkezések szolgálatában

Rakodógépekkel az építkezések szolgálatában

Egyes hírek szerint fellendülőben van az ingatlanok piaca, és ennek keretében egyre több építkezés is zajlik országszerte. Legyen szó magánépítkezésről, lakóparkok vagy bevásárlóközpontok építéséről, az építkezés bizonyos szakaszaiban jól jön a rakodógépek segítsége.

Rakodógépek az építkezés különböző fázisaiban

A hivatalos nevükön csúszókormányzású kompakt rakodógépek, melyeket a köznyelv csak Bobcat jellegű  kompakt rakodógépeknek, vagy röviden Bobcat-eknek nevez (pedig a Bobcat csak egy a több márka között, amelyek ugyanúgy gyártanak ilyen jellegű rakodógépeket), az építkezés különböző szakaszaiban jelenthetnek nagy segítséget.

Rögtön az építkezések megkezdésekor az építkezési terep előkészítésére: az egyenetlen talajt elegyengeti, földet mozgat, simít vagy ás. Az építkezés későbbi fázisaiban alkalmasak a nagy tömegű föld mozgatására, rakodásra, apróbb karbantartási munkák végzésére, melyek mind elősegítik, hogy az építkezés folyamatossága ne szakadjon meg, és zökkenőmentesen haladjon a munka.

Az építkezés befejezésekor hátra vannak a tereprendezési munkák, melyekhez a kompakt rakodógépek szintén alkalmazhatók: legyen szó az építési törmelék elszállításáról, a terep egyengetéséről, bokrok, kisebb fák kivételéről, kertek kialakításáról. Ilyenkor kerülhet sor a kerti tó kiásására, a támfalak, sziklakert, kocsibejáró vagy medence kialakítására, és ekkor határozódnak meg a kert szintjei, melyek durva gépi munkáját szintén elvégeztethetjük a csúszókormányzású kompakt rakodógépekkel. Ezzel a megoldással sokkal gyorsabban végezhetünk a kerti munkálatokkal, mint kézi erővel, és költséghatékonyabb is, mint a kézi munka.

Kompakt rakodók

Már utaltunk rá, hogy ezeknek a rakodógépeknek a köznyelvben elterjedt neve a Bobcat, de sok más cég, például a LiuGong, a JCB, a Caterpillar, a Case, a Vectra, a Komatsu és mások is gyártanak ilyen csúszókormányzású kompakt rakodógépeket. A csúszókormányzás kifejezés arra utal, hogy ezekben a gépekben nincs kormány, de gázpedál kettő is. Ezek egyike az egyik, másika a másik oldal hajtásáért felelős, és a különböző gázpedál-állásokkor fellépő nyomatékkülönbség hatására fordul el a rakodógép.

Felépítésüknek köszönhetően rendkívül kis helyeken is precíz és gyors munkavégzésre alkalmasak, erős, masszív kivitelezésű és sokoldalú munkagépek ezek. A legjobban jellemző kifejezés rájuk a rátermettség, mely mindazokat a tulajdonságokat magában foglalja, amelyek jellemzők rá: nagy terhek felemelésére alkalmasak, szűk helyeken is, nagy magasságba is képesek az anyagokat felemelni, és jól manőverezhető gépek.

A sokoldalú szerelékeknek köszönhetően többféle műveletet is elvégeztethetünk velük, többféle „anyagfajtával" is. Az univerzális kanalaktól és az anyagmozgató karoktól kezdve a multifunkciós kanalakon, a rönkfogókon és a villás megoldásokon át a markoló-, kőválogató- vagy hulladékmozgató kanalakig bármilyen szerelékkel elláthatjuk e gépeket, és így az alapműveleteken túl számos más tevékenységre alkalmasak lesznek, megkönnyítve ezzel akár a mezőgazdasági, útépítési, kertépítési és építkezési munkálatokat.

Aki pedig kedvet kapott ahhoz, hogy kipróbálja, milyen lehet a kompakt rakodógépeket vezetni, az ma már egy-egy kalandpark területén akár ki is próbálhatja!

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog