2019. november 20.

Sóder kisokos, avagy mire kell odafigyelnünk sódervásárláskor?

Sóder kisokos, avagy mire kell odafigyelnünk sódervásárláskor?

A sóder manapság egyike a legkeresettebb ömlesztett anyagoknak, ami nem meglepő, hiszen nemcsak az építőipar egyik legfontosabb alapeleméről beszélhetünk, hanem egy olyan sokoldalúan felhasználható matériáról, ami jól jöhet a betonozás mellett a ház körüli munkálatok során, de díszkert kialakításakor, tereprendezéskor, térkövezéskor, sőt akár még földes utak stabilizálásakor is. Mivel felhasználhatósága ilyen sokrétű, ezért a sódert manapság többféle kategóriába csoportosítva árulják a tüzépek, amivel főként a laikusok számára komoly fejtörést okoznak.

 

Mivel egy hozzáértő szakember segítsége nélkül valóban nehéz eldönteni, hogy milyen sódertípusra van szükségünk, egyáltalán mit kell tudnunk, vagy mire kell odafigyelnünk a vásárláskor, ezért most a Békás Logistic sóderszakértői segítségével összeállítottunk egy olyan kisokost, ami a legtöbb ilyenkor felmerülő kérdésre megpróbál válaszolni. Lássuk tehát mindazt, amit sódervásárlás előtt tudni kell!

 

Milyen szemcseméretű sódert válasszunk?

Sódervásárláskor alighanem a legfontosabb kérdés az, hogy milyen szemcseméretű legyen a kiválasztott ömlesztett anyag, hiszen az évmilliók során a folyóvizekben őrlődő kőzetek a legkülönfélébb szemcseméretben kerülnek a felszínre, és bár ömlesztett formában is elérhetők, az osztályozást követően azonban több fajtájukat különíthetjük el egymástól. Ezek nemcsak szemcsefinomságukban térnek el egymástól, hanem abban is, hogy pontosan mire használhatók fel a munkálatok során. Lássuk a legfontosabb kategóriákat!

Többször rostált, apró szemű sóder (0-4 milliméteres szemcsenagyság)

Amennyiben a homoknál egy kicsivel vaskosabb, durvább anyagú sóderre lenne szükségünk a betonozáskor, akkor a legideálisabb választás a 0-4 milliméteres szemcsenagyságú, általában kétszer vagy többször rostált ömlesztett anyag lesz a jó választás. Ez a legapróbb szemcseméreteket felvonultató altípus, ami általában olyan helyeken tehet jó szolgálatot, ahol nagyon fontos a beton tartóssága és szikársága mellett az is, hogy a végeredmény látványos legyen. Példának okáért kiváló vakolóanyag készíthető belőle, de a simítás vagy a kiegyenlítés szintén nagyszerűen kivitelezhető vele, a legtöbbször azonban aljzatkialakításkor alkalmazzák, méghozzá a drága zsákos Estrich helyettesítésére, hiszen cementtel és vízzel keverve kiváló alapfelület kapható a segítségével. Mivel az apró szemcseméret miatt könnyedén bedolgozható és ülepíthető, ezért térkövek, vízelvezetők vagy csatornák alapjaként szintén megállja a helyét.

Egyszer rostált apró szemű sóder (0-8 milliméteres szemcsenagyság)

Amennyiben vastagabb betonfelületek kialakítására van szükségünk, elengedhetetlen a takarékoskodás és a jobb cementkötés érdekében, hogy nagyobb szemcseméretű sódert válasszunk hozzá. Ilyenkor jöhet szóba az egyszer rostált, tehát még mindig alaposan osztályozott apró szemű megoldás, melyben akár már 8 milliméteres kavicsdarabok is megtalálhatók. Felhasználhatósága nagyjából ugyanaz, mint a többször rostált apró szemű sódernek, de minden esetben érdemes figyelembe venni, hogy ezzel inkább olyan felületeken tudunk jól dolgozni, ahol a vastagabb beton is elkél, ezáltal legalább 3-5 centiméternyi habarccsal dolgozunk. Mivel rostált, tehát eredendően egy finom anyagról beszélünk, tökéletes lehet nagyobb térkövek masszív lerakásához – nagyobb távolságok esetén fugázásukhoz is -, de kisebb járdák és szegélyek betonozásához, valamint beltéri megoldásokhoz egyaránt jó döntés lehet.

Normál sóder (0-16 milliméteres szemcsenagyság)

A 0-16 milliméteres szemcsenagyságot képviselő úgynevezett normál sóder az építkezéseken leggyakrabban használt ömlesztett anyag, hiszen a legtöbb betonozási munkához ideális abban az esetben, ha masszív és tartós végeredményt szeretnénk. Jó választás alapozáshoz, vastag járdák és lépcsők betonozásához, feljárókhoz, de gyakorlatilag bármihez, ami megköveteli a vastag betonelemek meglétét. Sok helyen alkalmazzák továbbá vastagabb aljzatok esetén – például pincéknél vagy garázsoknál, ahol nem szükséges a tükörsima felületképzés –, de szinte bármilyen betonozási munka során megállja a helyét.

Osztályozatlan sóder (0-24 milliméteres szemcsenagyság)

Ha igazán kemény, gyakorlatilag elpusztíthatatlan betonra van szükségünk például egy ház- vagy kerítésalaphoz, egy áthidalóhoz, egy gerendához vagy bármilyen fagyálló kiülő aljzatához, akkor az osztályozatlan sóder garantáltan a legjobb választás lesz. Mivel nevéhez hűen nem kerül osztályozásra, ezért akár több mint 2 centiméteres kavicsdarabok is előfordulhatnak benne, ennek megfelelően csak nagyobb vastagságú felületeken lehet megfelelően dolgozni vele. Segítségével – megfelelő arányú cement és víz mellett – kiemelkedően tartós beton készíthető, de nemcsak ebben az irányban gondolkozhatunk. Az osztályozatlan sóder ugyanis tökéletes süllyedő földfelületek feltöltésére, földes utak stabilizálására, de akár feljárók vagy beállók felületeinek kialakítására is.

 

Mitől függ a sóder ára?

Miután eldöntöttük, hogy milyen sódertípusra van szükségünk, akkor a következő kérdés a sódervásárlás kapcsán általában az, hogy mitől függ a megrendelt ömlesztett anyag ára? Az ugyanis evidens, hogy különbséget tapasztalhatunk majd a szemcseméret, a minőség, a szállítási távolságok, de természetesen a mennyiség tekintetében is. Lássuk a lényegesebb tényezőket:

Mennyiség

Az egyik legfontosabb tényező lehet a sóder árának kalkulálásakor, és itt most nem csak arra gondolunk, hogy ha minél többet rendelünk, annál többet fizetünk, hiszen ezt a logikus következtetést bizonyára mindenki meg tudja állapítani. Ami sokkal fontosabb ezen a téren, hogy minél több sóderre van szükségünk, annál kedvezményesebb árat kaphatunk, és itt bizonyára nem egy-két köbméter ömlesztett anyagról beszélünk, hanem sokkal többről, de ha összeállunk néhány szomszéddal, és egyszerre rendelünk, akkor azzal több tekintetben csökkenthető a végösszeg, nemcsak a nyersanyag, hanem a logisztikai díj tekintetében is.

Szemcseméret

A szemcseméret alighanem a másik legjelentősebb befolyásoló tényező a sóder árcédulájának tekintetében, ami nem meglepő, hiszen minél kisebb darabkákból áll, minél finomabb az ömlesztett anyag, annál több folyamaton esett át az előállítás során, a több munka pedig értelemszerűen magasabb árat jelent. Kisebb mennyiségnél ezek az árak talán elenyészőnek tűnhetnek, de egy nagyobb építkezésnél – ahol rengeteg sóder fogy – akár tízezres, sőt százezres különbségekkel is számolhatunk az egyes szemcseméretű anyagok között.

Minőség

Sokan nem gondolnak rá, de a sóder minősége alapvetően határozza meg, hogy milyen tartós és masszív beton keverhető belőle. Nyilván nem szempont a minőség, ha a sódert nem betonozáshoz használjuk, hanem például töltésre vagy egy földes út stabilizálására, de egy házalapnál kifejezetten komoly negatívum lehet, ha például hulladék, fadarabok vagy éppen agyag keveredik a kövek közé. Emiatt fontos a jó minőség a választáskor, amit természetesen ugyanúgy meg kell majd fizetnünk, mint ruhavásárlás esetén a márkás holmikat.

Származási hely

Az árképzés tekintetében jelentősen meghatározhatja a sóder végösszegét a származási hely. Szerencsére hazánk olyan jó földrajzi fekvéssel rendelkezik, hogy a legtöbb tüzép nagyon közelről tudja beszerezni a megfelelő minőségű ömlesztett anyagot, ami természetesen az árcédulán is meglátszik. Ha hazánk domborzati sajátosságai ezt nem tennék lehetővé, a sóderárak ennél sokkal magasabbak lennének, noha természetesen most is belekalkulálják ezt a tényezőt a végösszeg kiszámításakor a kereskedők.

Logisztika

Egy többtonnás teherautó beindítása és munkára fogása 1-2 óra erejéig is több ezer, sőt több tízezer forint lehet. Ezt mindig vegyük figyelembe sóderrendeléskor, hiszen a kiszállításnak még egyetlen köbméter megmozgatásakor is lesz valamekkora logisztikai díja. A legtöbb tüzépen ezt elengedik nagyobb mennyiség vásárlásakor, azonban elég jelentős tényező ahhoz, hogy mindig a lakóhelyünkhöz legközelebbi depót válasszuk a vásárláshoz, illetve próbáljunk meg összefogni a szomszédsággal, hiszen máris könnyebben elviselhető a logisztikai díj, ha nem egyedül kell kifizetnünk.

 

Milyen a minőségi sóder?

Mivel meghatározza az árcédulát, nem mellesleg pedig a beton minőségét is, rendkívül lényeges, hogy tisztában legyünk vásárlás előtt a minőségi sóder ismérveivel. Bár abban az esetben, ha sikerült egy megbízható, hozzáértő és több esetben bizonyított tüzépet választanunk a vásárláshoz, akkor nem kell majd a termék kvalitása miatt aggódnunk, de így sem árt felismerni, hogy mikor akadnak vagy akadhatnak problémák a kérdéses ömlesztett anyaggal.

Hulladék

Kiemelkedően súlyos minőségi probléma például, ha a sóder rengeteg idegen anyagot tartalmaz a por- és kőszemcsék mellett, így például üveg-, cserép-, műanyag-, esetleg fém- vagy fadarabok találhatók meg benne. Mint ismert, a jó minőségű ömlesztett anyag általában folyópartok vagy lassú mozgású vizek partjain található, de mivel a környezetszennyezés hatására ezek a régiók erősen szennyezettek a hulladékok által, ezért nem árt odafigyelni erre az apróságra. Az osztályozott sóder esetében ilyesmi nem fordulhat elő, hiszen a folyamat során a nagyobb szennyeződések is kiszűrésre kerülnek, de azért fontos szem előtt tartani, mert jelentősen csökkentheti a beton szilárdságát, ami főként házalap esetében rengeteg kellemetlenséget okozhat a későbbiekben.

Agyag

Azonban nemcsak a hulladék, hanem többek között a rengeteg agyag is komoly problémát okozhat a sóder minőségének vizsgálatakor. Az agyagos sóder általában nem folyóvízből, hanem valamilyen bányából származik, és betonozásra legfeljebb tisztítás után lehet alkalmas. Felhasználhatósága emiatt rendkívül korlátozott lesz, betonba tehát soha ne keverjük, de például földes utak kialakítására, vagy süllyedő fölfelületek feltöltésére és tömörítésére még kiváló alternatíva lehet.

Nedvesség

Még a legjobb minőségű sóderben is van valamennyi nedvesség, ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a frissen kiszállított ömlesztett anyagból szó szerint folyik a víz, akkor az a legtöbbször semmi jót nem jelent. Persze nem kell rögtön megijedni, legfeljebb akkor, ha osztályozott sódert kértünk, hiszen az így kiszállított anyag biztosan nem volt depózva, hanem frissen került kiszállításra, rögtön a kitermelés után. Ha a sóder tiszta – tehát mentes a hulladéktól és az agyagtól –, akkor alkalmas lehet még betonozásra, de csak abban az esetben, ha nagy szemcseméretű típusra van szükségünk például alapozáshoz. Az osztályozatlan sóder azonban vakolásra és aljzatkiegyenlítésre általában egyáltalán nem alkalmas.

 

Mit kell tudnunk a szállításról?

A tüzépeken nemcsak az ömlesztett anyagok forgalmazásáról, hanem természetesen a megrendelt mennyiség kiszállításáról is gondoskodnak a megfelelő fuvardíj ellenében, ami az esetek többségében távolságfüggő. Az ömlesztett anyagok szállítására mindig olyan teherautóval kerül sor, melynek platója megbillenthető valamelyik irányba, ezáltal a rendeltetési helyen egyetlen perc alatt letehető a szállítmány, sőt mi több, külön kérés esetén akár több ponton is. A sóderszállítás hatálya általában eddig a pontig tart, hiszen a sóder eldolgozásához vagy elterítéséhez – ha nem betonba kerül – már más munkagép szükségeltetik, amit külön díjazás szerint kell a helyszínre kérnie a megrendelőnek.

Hogy a logisztikáért mekkora összeget számol fel az adott tüzép, az nincs jogszabályhoz igazítva, de a kalkulációba általában nemcsak az üzemanyagköltség, hanem olyan járulékos kiadások is bekerülnek, mint az autóhasználati díj vagy éppen az ömlesztett anyag felpakolásához használt munkagép üzemeltetéséhez kapcsolódó összegek. Lényeges még, hogy ha nagyobb mennyiségben rendeltünk sódert, tehát több mint 3,5 tonnás teherautó végzi a szállítást, sok esetben előzetes behajtási engedélyre lesz szükség az olyan útszakaszokon, ahol súlykorlátozás van érvényben bizonyos tömeghatár felett. Ennek az engedélynek a megfizetése természetesen szintén a vevőt terheli, noha a végösszeghez mérten a legtöbbször elhanyagolható, pár ezer forintos tételről van szó.

(X)

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog