Deceuninck

 

2015. november 10.

Súlyos mérnökhiány van Magyarországon

Súlyos mérnökhiány van Magyarországon

Hiányoznak a jól képzett mérnökök az országban, de magas az elvándorlási arányi arány is. Azonban nemcsak nálunk van gond, Európa-szerte hiányszakma a képzett mérnök.

50 milliárd a tét

A szakértői becslések szerint 4000 üres mérnökállás van az országban, amely jelenleg is betöltetlen. Ez nem csak a cégeknek okoz gondot, hanem nemzetgazdasági jelentőségű probléma. Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség számításai szerint ha ezeket az állásokat be lehetne tölteni, az nagyjából 50 milliárd plusz ipari termelést hozhatna az országnak – számolt be róla a mernokbazis.hu, mérnökportál.

A felsőoktatásért felelős államtitkár Palkovics László szerint a mérnökök közül is elsősorban a műszaki mérnökök körében jelentős a hiány. A mérnököket foglalkoztató hazai vállalkozások 40 százaléka gépészmérnök-, 35%-uk pedig villamosmérnök-hiánnyal küzd, ami a cégek hosszú távú terveinek megvalósítását is akadályozza.

Súlyos kihívás az is, hogy a villamosmérnökök és az építő-, valamint építészmérnökök ötöde rövid időn belül elhagyja az országot, és külföldön keres – és talál – jobban fizető állást.

 

Európában is nagy a mérnökhiány

A jó mérnökökre pedig nagy szükség van külföldön is. Németországban súlyos problémát jelent, hogy évente több mint 40 ezer mérnök megy nyugdíjba, holott a gazdaságban évről-évre közel 50 ezer új mérnöki állás nyílik meg a nyugdíjazottak helyein túl. Bár a német mérnökképzés igyekszik ezzel lépést tartani, a szakma iránti érdeklődés csökken a fiatalok körében. Már 2012-ben is több mint 100 ezer üres mérnöki állás várta a jelentkezőket.

De nem csak Németországban van gond. Demográfiai és képzési okok miatt is, egész Európában komoly mérnökhiány van. Oloff Persson a Volvo Csoport vezetője szerint, egy évtizeden belül már félmillió mérnökállás lesz betöltetlen, ami pedig komoly gazdasági hatásokkal járhat. Persson szerint a mérnökhiány arra sarkalhatja a nagy cégeket, hogy tevékenységüket olyan országokba telepítsék, mint India és Kína, ahol a szükséges, és egyre inkább képzett munkaerő rendelkezésre áll. Indiában a becslések szerint 700 ezer, míg Kínában 1 millió mérnök képzése zajlik jelenleg is.

 

Képzési nehézségek

A hazai helyzetre visszatérve, a cégek gyakran panaszkodnak arról, hogy a frissen végzett diplomás mérnökök igen kevés gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és ennek nyomán jelentős részük önbizalomhiányos is, ami gátolja a hatékony munkavégzést.

Kihívást jelent az is, hogy pontosan nem is lehet tudni, mire kell kiképezni a mérnököket. A technológiaváltás olyan mértékben felgyorsult, hogy egyre nagyobb szükség van az általános mérnöki tudásra, és a tanulási képességre, hiszen mire egy mérnök elvégzi az egyetemet, már új technológiák, sőt akár új iparágak is kinőhetnek a gazdaságban.

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog