Deceuninck

 

2016. április 08.

Szennyvízhálózat kiépítése szabványok mentén

Szennyvízhálózat kiépítése szabványok mentén

A különböző szabványok betartása sokszor próba elé állítja az építkezőket, és nem mindig egyszerű azokat maradéktalanul betartani. A szennyvízhálózatok kiépítésénél azonban mindenképpen érdemes, hiszen ezzel biztosíthatjuk a dugulásmentességet, és így hosszú évekre mentesülünk a sok bosszúságot okozó dugulásoktól.

Hogyan építsük ki a szennyvízcsatornát?

A legtöbb településen a háztartások túlnyomó többsége már rácsatlakozott a szennyvízcsatorna-hálózatra, így őket már nem érinti ez a kérdéskör, de ha újonnan épült házunk, akkor előbb-utóbb találkozunk ezzel a kérdéskörrel. Ahhoz, hogy a szennyvízcsatornánk évtizedeken át problémamentesen üzemelhessen alapos tervezés, és gondos kivitelezés szükséges. A szennyvízcsatornának mind a lakásban való kiépítésénél, mind pedig a központi hálózatra való rácsatlakoztatásánál érdemes figyelembe venni a vonatkozó előírásokat, és azok szerint eljárni, hogy ne kelljen évente vagy még gyakrabban duguláselhárító szakember segítségét kérni.

A szabványokat az önkormányzatok általában rendeletekben rögzítik, ezeken túl a MSZ 7487/2-es szabvány útmutatásait célszerű követnünk a csatorna kiépítésénél.

3 igen fontos szempontot kell figyelembe vennünk: az egyik, hogy milyen csöveket alkalmazzunk erre a célra, milyen lejtéssel vezessük ki a csatornát az utcai főcsatornához, és hol vezessük a csatornát, hogy az egyik korábban kiépített hálózatot se veszélyeztesse, ugyanakkor a lehető legrövidebb csövezéssel legyen megoldható.

Általában bevett gyakorlat, hogy az utcáról leágazó bekötő csonkot körülbelül egy méterrel teszik a föld alá. A csatornákhoz leggyakrabban alkalmazott anyag a műanyag, mivel ezek kellően rugalmasak, ugyanakkor elég masszívak is ahhoz, hogy hosszú távon szolgálják az adott feladatot. A szabványok előírása alapján legalább 110 mm átmérőjű, PVC vagy KG műanyag csöveket szükséges használnunk.

A következő feladat a lejtés megtervezése, melynek a kommunális szennyvíz megfelelő ütemű elvezetésében van szerepe, és a nem megfelelő lejtésszög gyakoribb dugulásokhoz járulhat hozzá. Az ajánlások szerint méterenként 0,5-1 cm közötti lejtés a legmegfelelőbb a szennyvízcsatorna dőlésszögének.

A kiépítés „útvonalát" tekintve a kiépítendő csatornának elég mélyen kell lennie ahhoz, hogy egy nagyobb teherautó sem tudjon benne kárt tenni, ha véletlenül a csatorna nyomvonalán kell keresztülmennie. Ha nem tesszük elég mélyre, egy ilyen nagyobb megterhelés esetén a csatorna akár el is deformálódhat, ami megakadályozza a szennyvíz akadálytalan lefolyását, és ismét problémákhoz vezethet. A legjobb, ha legalább 80 cm mélyre helyezzük a csatorna csöveit, így még nagyobb terhelés sem okozhat benne kárt. A többi vezetéktől legalább 1 méteres távolságot célszerű tartani, ezzel elkerülhetőek a véletlen vezeték-átvágások, balesetek.

Ugyan nem a csatorna kiépítéséhez kötődik, de nem árt felhívni a figyelmet arra, hogy a dugulásokat legtöbbször nem a nem megfelelő csatorna kiépítés okozza, hanem az, hogy olyan dolgokat is megpróbálunk a szennyvízrendszerbe juttatni, ami nem oda való. Gyakori hiba, hogy esővizet, állattartási szennyvizet, olajszármazékokat, festékeket, vegyszereket, más szilárd tárgyakat (pl. építési törmeléket!) is megpróbálunk a csatornán keresztül „eltüntetni", ezek azonban mind a dugulását okozzák. Törekedjünk arra, hogy csak olyan anyag kerüljön a szennyvízcsatornába, ami egyrészt nem okozza a dugulását, másrészt nincs káros hatása a természetre és a környezetre!

(X)

hírlevél-feliratkozás

épjog