2015. július 15.

Tiszta víz szolárfolyadék helyett

Tiszta víz szolárfolyadék helyett

A Paradigma napkollektorai szolárfolyadékként tiszta vizet használnak, ami szükségtelenné teszi a veszteséget okozó hőcserélőt a szolár- és a fűtési rendszer között. E megoldásnak köszönhetően gyorsan és egyszerűen csatlakoztathatók minden meglévő fűtési rendszerhez, gyakran a tárolót sem kell lecserélni, és a rendszer is könnyen bővíthető a későbbiekben.

Ez a forradalmi műszaki megoldás kizárólag a Paradigma AquaSolar rendszerek egyedülálló szabályozójával lehetséges. Az AquaSolar rendszerek rafinált és kifinomult fagyvédelmi eljárással működnek. A külső hőmérséklettől függően – legfeljebb óránként négy alkalommal – rövid ideig a tároló hidegvizét a napkollektorokba szivattyúzza, hogy a szükséges 5 °C minimális hőmérsékletet tartani tudja. Napközben, amikor világos van, nincs szükség fagyvédelemre.

Tiszta víz szolárfolyadék helyett

 

Az Aqua Plasma napkollektor

Az Aqua Plasma vákuumcsöves napkollektora a hasonló termékek körül a legmagasabb hozammal és legmagasabb rendszerhőmérséklet mellett dolgozó kollektor. Ideális akár szolárfűtésre, akár egyszerű használati melegvíz termelésre. A kiemelkedően magas értékeket az Európa szerte egységes Solar Keymark eljárás során a TÜV Rheinland tanúsította.

Tiszta víz szolárfolyadék helyett

 

Mindent egy kézből

A Paradigma nem pusztán alkatrészeket kínál, hanem teljes rendszereket: az energiatakarékos kondenzációs gázkazánok és a sokoldalúan alkalmazható, ingyenes energiát szolgáltató napkollektorok optimális kombinációját. A kollektorok energiáját puffer- vagy kombinált tárolók raktározzák, tehermentesítve ezzel a kazánt.

Tiszta víz szolárfolyadék helyett

 

Az AquaSolar rendszerek előnyei a hagyományos, fagyálló folyadékkal működő termékekhez képest:

  • A tiszta víznek lényegesen kedvezőbbek az áramlástani jellemzői és hőszállító képessége, mint a glikolnak. Ezzel nemcsak elektromos energia takarítható meg, hanem egyszerűen összeköthető minden fűtési rendszerrel. A legtöbb esetben a meglévő tároló is megmaradhat.
  • A hagyományos napkollektor rendszerek az összegyűjtött energiát fagyálló, víz-glikol keverék segítségével juttatják a tárolóba. A keverék tulajdonságai biztosítják, hogy a rendszer még a hideg téli időszakokban se fagyjon be és ne sérüljön meg. A fagyálló folyadék alkalmazása miatt azonban hőcserélővel kell elválasztani a napkollektoros és a fűtési rendszert, és ez az elválasztás veszteséget okoz, ami 5-10 K hőmérséklet-esésként jelenik meg. A fűtéstechnikában pedig a hőfok is érték.
  • A Paradigma AquaSolar rendszereknél a napkollektorok hidraulikai elválasztás nélkül, pontosan úgy töltik a tárolót, mint egy második kazán. Ez a bekötési mód lehetővé teszi a napkollektorok fűtésrásegítésre való egyszerű alkalmazását is Tuning set beépítésével, második, fűtési puffertároló alkalmazása nélkül.
  • A legforróbb nyári napokon a tároló megtelhet, és a napkollektorok üresjárási állapotba kerülnek. A víz 100 °C felett gőzzé válik, és a későbbi lehűlés során ismét folyékony víz lesz belőle. A glikolban eközben kémiai reakció is lezajlik, és emiatt rendszeresen cserélni kell. Az üresjárási állapot elkerülése céljából a hagyományos rendszerek tárolóit rendszerint túlméretezik.
  • A tároló alsó részén, a hidegebb zónában lévő víz rejtett hőjének célzatos felhasználásával az AquaSolar rendszerek megvédik magukat a befagyás káros hatásaitól. Az intelligens fagyvédelem ehhez az éves energiahozam mindössze 1-3 százalékát használja fel, amivel a víz alkalmazása általi nyereség (körülbelül 15 százalék) mint energiatöbblet áll szemben.
  • A rendszer a későbbiekben az igényeknek megfelelően bővíthető.

hírlevél-feliratkozás

épjog