2018. október 28.

Űrtechnológiával készült színes üveghomlokzat

Űrtechnológiával készült színes üveghomlokzat

A közép-európai régióban egyedülálló megjelenésű és technológiájú homlokzat valósult meg a Tópark ingatlanfejlesztés területén. Az üvegművész, Balogh Eleonóra munkája innovatív és különleges elemmel gazdagítja az épített környezetet.

 

Hatalmas zöldterület, tóparti sétány és építészeti jellegzetességek várják a lakókat és az irodabérlőket a közel 200 ezer m² alapterületet érintő ingatlanfejlesztés területén. A közel 90 darab különleges üveglamella megannyi színben díszíti az ingatlankomplexum C épületét. Az elkészítés, a tervezéssel és kivitelezéssel együtt közel egy évig tartott – derül ki a lapunknak eljuttatott sajtóközleményből.

A színes, falból kiemelkedő üveglapok a fény hatására mutatják meg igazi szépségüket, amikor a napsugarak megfestik az épület előtti teret. Ezt a jellegzetes látványt az üveglapok felületéről részben visszaverődő, részben áteresztett fénytörések okozzák. A természetben hasonló jelenséget bizonyos féldrágakövek produkálnak, mint például a labradorit vagy a nemesopál.

Nem csak a természetben előforduló folyamatok jelennek meg az alkotásban, hanem a tudomány hozománya, az űrtechnológia is. A művészi látvány sokszínű komplexitását – az üveg alaptulajdonságain túl – egy nanotechnológiával kialakított felület üvegben történő alkalmazásával érte el az üvegművész tervező.

 

Űrtechnológiával készült színes üveghomlokzat

 

„Örömmel fogadtam el a felkérést, hogy a Tópark ingatlanfejlesztés látványvilágába valami új és egészen meghatározó színfoltot vigyek. Különösen kedves számomra, hogy az üvegművészetet ilyen módon is közelebb vittük a mindennapokhoz, hiszen a lakóhelyünkön, munkahelyünkön, ért vizuális élmények meghatározzák a hangulatunkat. Ez a klasszikus gondolkodásmód a tulajdonos és a komplexum igényességét tükrözik vissza" – idézi a közlemény Balogh Eleonórát, Ferenczy Noémi díjas üvegművészt.

Az érintett épület alsó szintjén egy önkormányzati fenntartású óvoda és egy magánóvoda fog működni, az emeleti szinteken lakások találhatók. Az üvegművész munkái a lakóépületek bejárati ajtóin is megjelennek.

 

Űrtechnológiával készült színes üveghomlokzat

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog