2014. április 05.

Vegyük fel a harcot a penészedés ellen – „lélegző” tapétával

Vegyük fel a harcot a penészedés ellen – „lélegző” tapétával

Akár új építésű házban lakunk, akár régebbi típusúban, könnyen előfordulhat, hogy penészednek a falak. Az is lehet, hogy a penészedés nem látszik, de nem tudjuk, hogy mitől folyik állandóan az orrunk, vagy mitől tüsszögünk. Mit tehetünk ilyenkor?

A penész megjelenése télen a gyakoribb, ám tavasszal-nyáron tehetünk azért, hogy a következő szezonban már ne jelenjen meg a lakásunkban. Sokan csak esztétikai jelentőséget tulajdonítanak neki, ám fontos tudni, hogy a penészedés elsősorban nem esztétikai, hanem egészségügyi probléma. Ha penész van a lakásunkban, gyakori tünet, hogy úgy érezzük, mintha megfáztunk volna: dugul vagy folyik az orrunk, tüsszögünk, súlyosabb esetekben köhögünk. Ezek a kezdeti tünetek, melyek később akár szövődményekkel is járhatnak, fontos tehát, hogy kiküszöböljük a problémát.

Az első lépés, hogy megkeressük, hol vannak – akár kezdődő – penészfoltok a lakásunkban. Nagyon fontos, hogy minden helyet megtaláljunk, ne gondoljuk, hogy végeztünk, ha megtaláltuk az első penészfoltot. A penész a következő helyeket szereti: fürdőszoba, ahol állandó a pára és a nedvesség, az északi falak; nézzünk be a bútorok mögé, hajtsuk fel a falikárpitokat, falvédőket! Nézzük meg az ún. hőhidakat: a plafon és a fal találkozási helyeinél, a fölső és alsó sarkokban! E helyeken könnyen felfedezhetjük a foltokat, ám bonyolultabb a helyzet, ha a penészedés a tapéta mögött vagy a gipszkarton fal mögött kezdődött meg. Ilyenkor azonnal távolítsuk el a tapétát, és a falat megfelelően kezelve, a penész eltávolítása után helyezzük el az új tapétát vagy fessük a falat. A legjobb, ha ilyenkor lélegző festéket választunk vagy maradunk a természetes alapanyagú meszelésnél, melyek megakadályozzák a penészfoltok újbóli megjelenését. Ha ragaszkodunk a tapétához ennek ellenére, akkor olyat válasszunk, mely nem zárja le teljesen a falat. Ilyen megoldás a vlies tapéta, más néven növényi rost alapú tapéta, amely cellulózból és textilszálakból áll, és amellett, hogy rugalmas és mérettartó, képes nagy mennyiségű nedvesség és levegő átengedésére is, vagyis az egész tapéta „lélegző" tapéta. Ha bővebben érdeklődünk e tapétatípus iránt, azt megtehetjük a tapétaüzlet.org oldalon is.

 

Hogyan kerüljük el a további penészedést?

Ha minden penészes helyet megtaláltunk, és sikeresen harcba szálltunk ellene és az összes foltot eltávolítottuk, akkor jön a következő kérdés: hogyan akadályozzuk meg az újabb foltok kialakulását? Erre a következő megoldásokat javasoljuk:

  • A cél, hogy minél kevesebb nedvesség legyen a lakásban télen (is), ezért szüntessük meg vagy csökkentsük a nedvesség forrásait: ne odabent szárítsuk a ruhákat, hanem tegyük ki az udvarra, a teraszra vagy az erkélyre.
  • Ha főzünk, kapcsoljuk be a páraelszívót, mely jelentősen csökkenti a konyha nedvességtartalmát (akár még a fürdőszobába is beszerelhetünk egyet).
  • Nagyon fontos télen is a gyakori és gyors szellőztetés: egyszerre kinyitjuk az összes ablakot és ajtót, majd néhány perc után becsukjuk, és ezt többször ismételjük napközben.
  • Bármennyire nehéz, a penészedés kivédésére jó, ha csökkentjük a szobanövények mennyiségét a lakásban, hiszen azok is nedvességet juttatnak a levegőbe.
  • A lakás berendezésekor ügyeljünk arra, hogy a bútorokat ne állítsuk szorosan a fal mellé, hagyjunk 5-10 cm-es távolságot!
  • Ha tehetjük, szigeteljük le a házunkat kívülről, mert ezzel nem csupán a fűtési költségeken spórolhatunk, hanem a penészedés is visszaszorul jó esetben. Belülről soha ne szigeteljük a falakat, mert ezzel többet ártunk: a fal és a szigetelés között újabb penészedés kezdődik, amiről esetleg nem is tudunk, és az eltávolítása is nehézkes lesz később.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog