2023. február 02.

Vékony födémrendszer nagy, nyitott terekhez, többszintes épületekhez

Vékony födémrendszer nagy, nyitott terekhez, többszintes épületekhez

A kivitelezést gyorsító és hatékonyabbá tevő Deltabeam vékony födémrendszer lehetővé teszi nagy, nyitott terek kialakítását szinte bármilyen építészeti igény esetén. Alkalmazható monolit és előregyártott födémpanelekkel és pillérekkel. Az előregyártott szerkezetnek köszönhetően az építési idő csökkenhet és az időjárásból eredő késések minimalizálhatóak.

A Peikko Deltabeam vékony födémrendszer minden esetben egyedi, a megrendelői igényekhez igazodó. Alkalmazásával vékony és könnyű szerkezetek alakíthatók ki, amivel építési idő és költség takarítható meg. Az öszvérszerkezetet alkotó acél és beton együttdolgozása lehetővé teszi kreatív, nyitott terek létrehozását.

Vékony födémrendszer nagy, nyitott terekhez, többszintes épületekhez
Körüreges födémpanel         Öszvérfödém         Monolitfödém     

 

A Deltabeam utólagos tűzvédelem nélkül is magas tűzállósággal rendelkezik. A kis elemmagasságnak köszönhetően csökkenthető az épület szintjei közötti távolság, miközben elkerülhető a HVAC rendszerekkel történő ütközés. A Deltabeam kapcsolódhat beton-, acél- vagy öszvérpillérekhez, amihez Peikko kapcsolati elemek (rejtett konzol, tőcsavar vagy rögzítőlemez) használatosak.

 

A Deltabeam előnyei:

  • nagy fesztáv,
  • nyitott terek,
  • további szint kialakításának lehetősége,
  • könnyű és helytakarékos gépészeti elvezetés lehetősége,
  • nincs szükség külön tűz elleni védelemre.

A Deltabeam előfeszített körüreges pallókkal történő alkalmazásával a gerendára merőleges fesztáv 14 méter fölé növelhető. A Deltabeam vékony födémrendszerrel kialakítható nagy fesztávok lehetővé teszik a 12×16 méteres kiosztást is. A mindkét irányban alkalmazható nagyobb fesztávolság kevesebb oszlop beépítését teszi szükségessé – a kevesebb oszloppal tarkított belső tér pedig rugalmasabban alakítható.

Vékony födémrendszer nagy, nyitott terekhez, többszintes épületekhez

Az egyedi tervezés eredményeként minden gerenda – méretezett kapcsolati elemekkel – tökéletesen illeszkedik a szerkezethez. A BIM (Building Information Modeling) program segítségével a tervezési folyamat kezdeti fázisában felismerhetők az olyan hibák, melyek a későbbiekben a helyszínen csak költségesen lennének javíthatók. A Deltabeam nem vagy csak minimális alátámasztást igényel. Kis élőmunka igénnyel gyorsabban építhető többszintes épület, mint más elérhető technológiával.

A Deltabeam vékony födémrendszer számos vizsgálattal bizonyítottan tűzálló akár 4 órán keresztül, hozzáadott tűzvédelem nélkül. (A gerendában elhelyezett betonacél biztosítja a tűzállóságot.) A tűzálló kialakítás további idő- és költségmegtakarítást eredményezhet.

hírlevél-feliratkozás

épjog