2010. január 06.

Hőszigetelés egyszer s mindenkorra

Hőszigetelés egyszer s mindenkorra

Sok problémát okozhat, ha a hőszigetelő rendszert különböző gyártók termékeiből állítják össze – a különböző anyagok ugyanis nem feltétlenül férnek össze egymással, ráadásul ilyenkor egy gyártó sem ad garanciát.

A hőszigetelő rendszer is csak annyira jó, mint amilyen a leggyengébb eleme – ha egy rendszerben akár csak egy összetevő is gyenge minőségű, a teljes rendszer sem lesz jobb minőségű annál. Ezért sok problémát okozhat, ha a hőszigetelő rendszert különböző gyártók – főleg, ha a lehető legolcsóbb – termékeiből állítják össze. A különböző gyártók különböző anyagai ugyanis nem feltétlenül férnek össze egymással, ráadásul ilyenkor egy gyártó sem ad garanciát. Ha például a gyenge minőségű ragasztó vagy polisztirol miatt az első szél letépi a házról a hőszigetelést, vagy az alapozó, illetve a háló hibájából megreped a vakolatot fedő réteg, esetleg a sárga színű ház pár év múlva már rózsaszín, rendszergarancia hiányában a helyreállítás költsége (ami az eredeti kivitelezés árának akár többszöröse is lehet) csakis az építtetőt terheli.

A korszerű gyártási technológiának köszönhetően a Graytherm hőszigetelő rendszer gyártási költségei alacsony szinten tarthatók, így a termékek értékükhöz képest nagyon kedvező áron vásárolhatók meg. A több, mint ezer féle színben rendelhető Graytherm hőszigetelő rendszer elemeinek tulajdonságait és gyártási körülményeit független bevizsgáló intézetek vizsgálják és ellenőrzik rendszeresen. A Graytherm hőszigetelő rendszer elemei korszerű és megbízható alapanyagok felhasználásával készülnek, figyelembe véve a nemzetközi kutatóintézetek, illetve a cég saját fejlesztő laboratóriumának vizsgálati eredményeit.

A hőszigetelő anyag egy centiméterének ára a hőszigetelés teljes költségéhez képest elhanyagolható, viszont az alkalmazott vastagság határozza meg a hőszigetelés hatékonyságát. A munkadíj, a ragasztáshoz és a felületképzéshez használt anyagok ára ugyanannyi a 4 centiméter vastag, mint akár a 10 centiméter vastag hőszigetelésnél. Ezt figyelembe véve hosszú távon a vastagabb hőszigetelő réteg alkalmazása a kifizetődő, hiszen így jelentősen csökkenthető a téli fűtésszámla, illetve a nyári hűtés költsége.

Sokan vitatják a polisztirollal hőszigetelt homlokzatok lélegző képességét. A Graytherm hőszigeteléssel ellátott homlokzatok páraáteresztő képessége általában jobb, mint például a tömör téglából készült falazatoké. Ráadásul az átlagos háztartásban keletkező pára mennyiségének csak elenyésző része távozik a falakon keresztül, a nagyobb rész szellőztetéssel jut ki az épületből. Így kijelenthető, hogy a polisztirolos hőszigetelés az épületek páraháztartását nem befolyásolja jelentősen. A rosszul vagy egyáltalán nem hőszigetelt homlokzatokon azonban hőhidak keletkeznek, melyek mentén a levegőben lévő páratartalom kicsapódik, gombásodást, penészedést okozva a falakon. A Graytherm hőszigeteléssel ellátott épületeknél ez a jelenség kiküszöbölhető.

Hőszigetelés egyszer s mindenkorra

hírlevél-feliratkozás

épjog