2010. február 06.

Speciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyag

Speciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyag

Különleges hőkezelési eljárást fejlesztett ki a Finn Fatermék Gyártó Iparág és a Finn Állami Kutató Intézet, aminek speciális adottságokkal rendelkező faanyag, a ThermoWood lett az eredménye. A ThermoWood élettartama – szakszerű beépítéssel – akár a 30 évet is elérheti.

Az átlagos fenyőknél sötétebb, kávébarna színű ThermoWood a hőkezelés hatására kevésbé vetemedik, javul a hőszigetelő képessége, és ellenállóvá válik a farontó gombákkal, illetve rovarokkal szemben, ezért jóval időállóbb, mint a hagyományos faanyagok.

A ThermoWood tartóssága a hőkezelés folyamán minimálisra csökkentett hemicellulóz (arabinóz, galactóz, xilóz, mannóz) tartalom eredménye, ami a gombák és baktériumok tápláléka. Mivel jól ellenáll a legtöbb gombafajnak és rovarkártevőnek, így élettartama – szakszerű beépítéssel – akár a 30 évet is elérheti.

A ThermoWood olyan helyeken alkalmazható különösen előnyösen, ahol a normál faanyagok élettartama a várható környezeti hatások miatt jelentősen lerövidülne. Kitűnő megoldást nyújt teraszburkolatok, medence körüli faburkolatok, homlokzatburkolatok, beltéri burkolatelválasztások, díszítő- és takaróprofilok stb. kialakítására.

Speciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyag

Speciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyag

 

A ThermoWood előnyei:

• időjárásálló;

• megmunkálása hagyományos faipari szerszámokat igényel;

• fajsúlya kedvezőbb az erdei fenyőnél;

• hővezetési tényezője jó (λ=0,099 W/mK);

• környezetbarát gyártás (a hőkezeléshez bioenergiát használnak, az anyagot vegyi kezelés nem éri);

• nedvességtartalma alacsony (csomagolás után 5–7 százalék);

• a normál fenyőkhöz képest repedési és vetemedési hajlama csekély.

A ThermoWood csavarállósága és terhelhetősége – a gyártáskor bekövetkező sejtfalátalakulás miatt – csökken (körülbelül 20 százalékkal kisebb, mint a normál erdei fenyőé).

A ThermoWood-ból készült termékek felületkezelés nélkül is hosszú élettartamúak, de az UV sugárzás a felület szürküléséhez vezethet, ami átlátszó pigmentált pácok alkalmazásával megelőzhető. A felületkezelő anyagok első rétegét beépítés előtt, a további rétegeket a beépítés után javasolt felhordani.

Speciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyagSpeciálisan hőkezelt, időjárásálló fenyőanyag

hírlevél-feliratkozás

épjog