2009. október 19.

Tartós, csúszásmentes, esztétikus teraszburkolatok

Tartós, csúszásmentes, esztétikus teraszburkolatok

Csúszásmentes, elegáns burkolatok kialakítására alkalmasak a Trendliner kínálta egzótafa, vörösfenyő, ThermoWood, illetve Tech-Wood burkolatok, melyek olyan helyeken alkalmazhatók különösen előnyösen, ahol a hagyományos faanyagok rövid idő alatt elkorhadnának.

Ezeket a különleges faanyagokat – semmilyen vegyi anyag tartalmú felületkezelést, telítést nem igénylő – szerkezetük teszik alkalmassá nagy páratartalmú helyiségek vagy kültéri padlózatok ideális burkolatává. A beltéri, illetve fedett kültéri faszerkezeteket évente egyszer, a szabad téren lerakott burkolatokat lehetőleg kétszer (ősszel és tavasszal) célszerű felületkezelő olajjal ápolni.

Mivel e különleges fafajoknak általában nagy a párafelvétele, szakszerű lerakásuk nagyon erős rögzítéssel történhet – speciális rögzítés, azaz rozsdamentes csavarok, illetve rögzítőkörmök nélkül a burkolat deformálódna. Az elemek rögzítésére a normál pozdorja- vagy facsavar alkalmatlan, mivel a faanyag előfúrás nélkül megrepedhet. Gyengébb minőségű csavarok alkalmazása sem ajánlott, mert azok beletörhetnek a faanyagba, vagy az elemekben ébredő feszültségek hatására a csavarok feje letörhet, és a faanyag megrepedhet.

A burkolatok alapfelülete lehet beton, hidegburkolat vagy minimum 5 centiméter vastag párnafa alapszerkezet. (A párnafákat úgy kell elhelyezni, hogy a burkolat alól a csapadék elfolyhasson vagy elszivároghasson.) Lerakás után az elemek végeit homlokélviasszal kell kezelni.

Egzótafa teraszburkolatok

• Bangkirai: rendkívül kemény szálszerkezetű, különösen tartós faanyag, ezért kitűnően alkalmazható kültéri teraszburkolatok, stégek, medenceszegélyek készítéséhez. Vörösesbarna színe az öregedés során sötétbarnára színeződik.

• Garapa: nagyon kemény szálszerkezetű, különösen tartós, kül- és beltéri burkolatok készítéséhez használható faanyag. Szerkezete miatt kevésbé hajlamos a vetemedésre, mint a bangkirai. Színe frissen fűrészelve sárgásbarna, napfény hatására aranybarnává válik, az öregedés során pedig sötétedik.

• Teak: színe frissen vágva sárga, száradás után sárgásbarna, de az öregedés során sötétedik. Legfontosabb alkalmazási területe a hajóépítés, de a vízzel, párával szembeni ellenálló képessége miatt alkalmazható elegáns belső és külső burkolatok készítéséhez is.

• Massaranduba: rendkívül kemény szálszerkezetű, nagyon tartós faanyag. Időjárásálló tulajdonságának köszönhetően alkalmas kültéri teraszburkolatok, stégek, medenceszegélyek kialakítására. Vörösesbarna színe hasonlóvá teszi a bangkirai faanyaghoz, de annál vörösebb árnyalatú. Színe az öregedés során sötétvörösre változik.

Tartós, csúszásmentes, esztétikus teraszburkolatok

 

Vörösfenyő teraszburkolat

A vörösfenyő kedvező ára miatt kedvelt teraszburkoló anyag, melynek – mivel nem igényel speciális rögzítőelemeket – lerakása is olcsóbb. Az elemek szükség esetén a bangkiraihoz vagy a ThermoWoodhoz hasonló, csúszásgátló mintázattal is elláthatók. Tudni kell, hogy a vörösfenyő is vetemedhet, repedhet – ezek a tulajdonságok a faanyag természetes tulajdonságai. A vörösfenyő fokozottan hajlamos a hosszanti száradási repedésekre, ami a terhelhetőséget nem befolyásolja, de emiatt alkalmazása csak cipőben használatos felületek burkolására ajánlott. E fafajta felületkezelésként csak vékony rétegű alapozó lazúrfestést, valamint pigmentált felületkezelő olajjal történő kezelést igényel, évente legalább kétszer.

Tartós, csúszásmentes, esztétikus teraszburkolatok

Thermowood teraszburkolat

A ThermoWood nem a faanyag fajtája miatt, hanem a – környezetkímélő – gyártástechnológia eredményeként válik kül- és beltéri burkolatok készítésére alkalmassá. Számos előnnyel rendelkezik a hasonló célra használt trópusi faanyagokkal szemben: nem vetemedik, könnyen megmunkálható, nem igényel speciális rögzítést (ami jelentősen csökkenti a burkolat fajlagos négyzetméterárát). A ThermoWood nedvességfelvétele kicsi, így minimalizálódnak az alakváltozással járó kellemetlenségek. Színe teljes keresztmetszetében kávébarna, az öregedés során pedig szürkül. Eredeti színét tovább tartja évente egyszeri pigmentált faolajjal történő kezeléssel. Kezeletlenül is jóval hosszabb élettartalmú, mint a normál fenyőanyagok, mivel a hőkezelés eltávolítja a gombáknak és kártevőknek szükséges tápanyagokat.

Tartós, csúszásmentes, esztétikus teraszburkolatok

 

Tech-Wood teraszburkolat

A repedés- és vetemedésmentes, műgyantából és faaprítékból készülő Tech-Wood teraszelemekben sem a hőmérséklet, sem a nedvességtartalom változása nem okoz maradandó károsodást. A hagyományos faanyagokéval megegyező megjelenésű elemek színe középbarna, zöld vagy szürke. A Tech-Wood további előnye, hogy bármelyik faanyagú teraszburkolatnál egyszerűbben szerelhető.

hírlevél-feliratkozás

épjog