2010. január 19.

Homogén hőhídmentes homlokzat fabetonból

Homogén hőhídmentes homlokzat fabetonból

A hagyományos építőanyagok jól bevált alternatívái a hőhídmentes, kitöltőbetonos falszerkezetek kialakítására alkalmas Fabeton falazóelemek, melyek ásványosított puhafa aprítékból és cementből kevert fabetonból készülő üreges, méretpontos, bennmaradó zsaluzóelemek.

A Fabeton elemekből épített falazatok többrétegűek: a bennmaradó zsaluzatként működő falazóblokkok üregeit híg konzisztenciájú, alacsony cementtartalmú betonnal kell kiönteni. A szerkezetben a Fabeton elem gondoskodik a megfelelő épületfizikai tulajdonságokról, míg a kitöltőbeton a statikai teherbírásról.

 

A Fabeton falazórendszer előnyei

• a rendszer elemei komplexitásuknál fogva minden szempontból egységes, homogén épülethomlokzatok kialakítását teszik lehetővé;

• többszintes, nagy alapterületű építmények, illetve egyszerű épületek kialakítására egyaránt gazdaságos megoldást nyújt;

• a kettős szerkezetből adódóan szétválasztott épületfizikai és statikai tulajdonságok külön-külön pontosan méretezhetők;

• a rendszer valamennyi eleme magában hordozza a természetességet, az ökologikus jegyeket;

• betervezhetősége teljes alkotói szabadságot enged építtetőnek és tervezőnek egyaránt.

Homlokzatok hőhíd nélkül fabetonból

Homlokzatok hőhíd nélkül fabetonból

 

Alkalmazási lehetőségek

• családi házak, egy- és többszintes sorházak, átriumos lakóépületek, üdülők teherhordó falszerkezetei, pincefalai;

• közösségi, oktatási, egészségügyi létesítmények;

• nagy páratartalmú épületek térelhatároló szerkezetei;

• ipari üzemek, létesítmények teherhordó és kitöltő falazatai;

• mezőgazdasági tárolók, istállók;

• zajárnyékoló műtárgyak, kerítések.

Homlokzatok hőhíd nélkül fabetonból

 

A Fabeton falazórendszer elemei

• fokozott hőszigetelésű, U=0,38 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű elemek (30 cm-es falvastagság);

• normál hőszigetelésű, U=0,62 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű elemek (25 cm-es falvastagság);

• belső főfalak (30 és 25 cm-es falvastagság);

• válaszfalak (10 cm-es falvastagság);

• áthidalók (25, 30 és 38 cm-es falvastagság);

• pillérzsaluzó elemek (kör- és négyzet-keresztmetszetűek).

 

Épületfizikai jellemzők

A fabeton egyik legjellemzőbb tulajdonsága a kiváló hőszigetelés, így a külső térelhatároló falazatoknál szükséges hővédelemre önállóan is alkalmas. A külső oldalán vastagított falú hőszigetelt elemekből 30 cm falvastagságban U=0,38 W/m2K, míg 25 cm-es vastagságban U=0,62 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű falazatok építhetők.

A fabeton nyitott cellás légpórusai miatt kedvező páradiffúziós tulajdonsággal rendelkezik, ezáltal a belőle kivitelezett épületek páraháztartása is kiváló. E tulajdonságánál fogva a belső tér páradúsulása esetén kiegyenlíti a túltelítettséget, kivédve ezzel a falazaton történő páralecsapódást. Bár a falazat betonrétege fékezi a pára kifelé vándorlását, az elemek átkötő bordáin mégis jól „lélegzik” a szerkezet (a páraáramlás a legkisebb ellenállás irányában történik).

A fabeton kitűnő lég- és testhanggátlásából adódóan fokozott akusztikai követelmények esetén is alkalmazható, de e kedvező tulajdonság külső térelhatároló, illetve lakáselválasztó falaknál is előnyös.

 

Fabeton falazatok építése

A méretpontos Fabeton falazóelemek nút-féderesen illeszkednek egymáshoz. Az ebből adódó szerkezeti előnyök maradéktalan kihasználhatósága érdekében a kezdő sor falazását körültekintően kell végezni. A fogadófelület egyenetlenségeinek kiküszöbölésére a kezdősor alatt ajánlott kiegyenlítőhabarcs használata, de a falazás további fázisaiban tilos habarcsot használni, mivel hőhidat okoz a szerkezetben. A falazás szárazon, a falazóelemek végeinek szoros ütköztetésével végzendő. A hőszigetelt blokkok aszimetrikusak, ezért figyelni kell, hogy a falazóelemek vastagított, illetve hőszigetelt oldala kerüljön kívülre, a bordák kimunkálása pedig felülre. A falazat hőszigetelt kialakítására sarokelemek, a falvégekhez és a nyílások lezárásához falvégelemek állnak rendelkezésre.

Homlokzatok hőhíd nélkül fabetonból

Homlokzatok hőhíd nélkül fabetonból

A Fabeton falazatok érdes, szálas, porózus felülete kiváló vakolathordozó tulajdonságú. Gyári előkevert vakolóhabarcs és hagyományos mészhabarcs egyaránt használható a felületképzésre. A fabeton felületi nedvszívó képessége nem nagy, ezért „nem kapja ki a vizet” a vakolatból, így annak meghúzása az erősen nedvszívó tulajdonságú építőanyagokéhoz képest lassúbb. Ennek eredményeként a Fabeton falazatokban elérhető vakolatszilárdság ideális lesz. A Fabeton felületek vakolatát általában három rétegben kell felhordani úgy, hogy a vakolatrétegek szilárdsága faltól kifelé csökkenjen.

hírlevél-feliratkozás

épjog