2010. január 18.

Kerti tavacska lágy PVC fóliával

Kerti tavacska lágy PVC fóliával

A Sicofol tófólia segítségével természethű tavak, kis patakok, vízesések alakíthatók ki. A fóliás eljárás lényegesen egyszerűbb, mint például a beton, üvegszálas merevítésű poliészter, agyag, vagy fémlemez alkalmazása.

A lágy PVC Sicofol tófólia több előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • tartósan rugalmas
  • nagy a nyomásállósága
  • hosszú az élettartama
  • gyökérálló
  • fagyás- és hőálló
  • automatával hegeszthető, tehát a korlátlan méretezés biztosított.

 

Így készül a Sicofol fóliató:

1. Jelöljük ki a tó helyét cölöpökkel. Alakja lehet egyszerű, pl. hosszúkás, vagy ovális, mivel elkészítése így a legkönnyebb. A cölöpöket jelöljük be 4 cm-rel magasabban a végleges vízszintnél. A tavacska közepét érdemes 80-120 cm mélyen kiásni, mivel a fagyhatár alatti részen a halak és a tavirózsa gyökerei biztonsággal áttelelnek. Ide helyezhető a szivattyú is, ami a víz eltávolítására szolgál.

2. A fólia leterítése előtt alakítsunk ki a mederben homokágyat. Amennyiben nem áll rendelkezésünkre homok, terítsünk a fólia alá geotextíliát. Erre azért van szükség, mivel a gondos előkészítés után is maradhatnak a földben éles kövek, üveg vagy fémhulladékok, melyek a víznyomás hatására a fóliát kiszúrhatják.

3. Helyezzük a Sicofol fóliát a mederbe. A fóliaszéleket fedjük be fűtéglákkal, vagy szórjuk be kaviccsal, mely igen mutatós, és megakadályozza az iszaposodást. A rálátással szembeni partszakaszra helyezzünk színes szegélynövényeket (pl. kála, primula, mocsári gólyahír, kálmos, mocsári nefelejcs stb.)

4. Következő lépésként terítsünk a tó aljára 10 cm agyagos földet. A növényeknek készített mélyedésekbe 25cm föld kerül. Gyenge vízsugárral töltsük föl a medret, így a fólia fölveszi a tavacska végleges alakját. Ezalatt a hajtások szépen kiegyenlíthetők.

 

A vízivilág

A tavak fekete színük miatt optikailag mélyebbnek tűnnek. Ezenkívül a fényigényes algák nehezebben telepednek meg a sötét mederben. A kerti tavak az első hónapokban, ha a biológiai egyensúly beállt, nem igényelnek különösebb gondoskodást. Kora tavasszal kell csak megtisztítani a lomb- és növénymaradványoktól. Olyan növényeket, melyek gyorsan terjednek, el kell különíteni kosárkákba. Az egzotikus vízinövények és tavihalak lenyűgözően szép látványt nyújtanak kertünkben. A vízivilág vonzza a madarakat, kétéltűeket és a számtalan vízi élőlényt. Ahogy a tó „beérik”, egy sereg újabb fajt fedezhetünk fel benne, például szivacs- és mohaállatokat. A vízfelszín alatt valóban egy egészen új világ rejtőzik, melyből annál többet fedezünk fel, minél jobban odafigyelünk rá.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog