2010. március 09.

A passzívházak a hulladékenergiát hasznosítják fűtésként

A passzívházak a hulladékenergiát hasznosítják fűtésként

A passzívházakban az ablakokon át beérkező napsugárzás hője, az épületben lévő berendezések és emberek által leadott hő, illetve – szükség esetén – a szellőztetőrendszeren keresztül beáramló levegő felmelegítése elégséges ahhoz, hogy a ház belső klímája télen is kellemes hőmérsékletű legyen.

A passzívház fogalom olyan épületet határoz meg, amelyben a kellemes belső klíma hagyományos fűtési rendszer nélkül biztosítható, ami azt feltételezi, hogy az éves fűtésienergia felhasználás nem lépi át a 15 kWh/m²a értéket. A passzívházak energiaigénye – az 1995-ös német Hőszigetelési rendelet szerint – körülbelül 80 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos, új építésű épületé.

 

A passzívház követelményei

A passzívházak fő jellegzetessége a környezetben „magától” rendelkezésre álló hőenergia hasznosítása, másként fogalmazva: a hőveszteség minimalizálása a hulladékenergiák hasznosítása mellett. Ahhoz, hogy egy épület megfeleljen a passzívház követelményeinek, nem elégséges csupán az egyes épületelemek megfelelősége – az egész több, mint a részek összessége. Az egyes épületszerkezetek kölcsönhatása integrált, komplex tervezést tesznek szükségessé a következő, a passzívházakra vonatkozó követelmények elérése érdekében:

• fűtési igény <15 kWh/m²a;

• elsődleges (primer) energiaigény (fűtés/melegvíz/elektromos áram) <120 kWh/m²a;

• nyomáspróba alatti légcsere n50 <0,6 h-1 (azaz 50 Pascal nyomáskülönbség mellett az óránkénti levegőcsere mértéke nem haladhatja meg az épület belső légköbméterének 60 százalékát).

 

A kényelem fokozása

A passzívházakban a jó hőszigetelésnek köszönhetően a meleg az épületben marad, és a lakókörnyezet felületei azonos hőmérsékletűek. Ebből kifolyólag a passzívházaknál a külső falakon nincs kisugárzási aszimmetria, és ennek következményeként nem lép fel huzat sem, illetve nyáron a hőség kívül marad, megelőzve az épület túlmelegedését. Így a passzívházakban az egész év folyamán egyenletes, kellemes klíma uralkodik – ami a lakók számára magasabb fokú kényelemérzetet és komfortfokozatot nyújt. Ráadásul a passzívházak nagy hatásfokú levegőztető-rendszerrel készülnek, amellyel megelőzhető a penészesedés, a porképződés, illetve az ezek által kiváltott allergia.

 

Minősített termékek

A passzívház szabványok elérésének előfeltétele a kiemelkedő minőségű épületelemek alkalmazása. Az energiahatékonyságnak mint döntő jelentőségű tényezőnek az objektív megítélése nem mindig lehetséges. Ezért célravezető és hasznos egy, a beépíthető termékek összehasonlítását lehetővé tevő normarendszer bevezetése.

A független „Darmstadti dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet” irányelveket határoz meg, és a termékeket egységes szempontok alapján értékeli. A minősített termékek viselhetik a „Passzívház alkotóelem” címet, és garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények teljesítéséhez.

 

A passzívházak a hulladékenergiát hasznosítják fűtésként

 

Passzívházak nyílászárói

A passzívházak különösen fontos elemei a nyílászárók (a hagyományos épületekben a fűtési energia legnagyobb része a nyílászárókon át távozik). A passzívházak építéséhez alkalmazható ablakoknak 0,8 W/m2K alatti Uw-értékkel, az üvegezésnek Ug=0,7 W/m2K értékkel és 50 százalék körüli g-értékkel kell rendelkeznie. („U” a hőátbocsátási tényező, „g” az üvegezés összesített sugárzásátbocsátó képessége.)

Az Internorm műanyag és fa/alumínium szerkezetű ablakokat és ajtókat kínál passzívházak építéséhez: az Edition passzív, Edition passzív fix üvegezés, Edition 4 passzív, Edition 4 passzív vetro-design és a Selection bejárati ajtók mindegyike rendelkezik a passzívház követelményeknek megfelelő értékekkel.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog