2010. március 19.

Néhány tanács a salakfeltöltéses aljzatok felújításához

Néhány tanács a salakfeltöltéses aljzatok felújításához

Mivel célszerű pótolni az elbontott salakfeltöltés helyét? Hogyan javíthatók a födém egyenetlenségei? Mikor kell az aljzatbetont vasalással erősíteni? Mik okozhatják az új aljzatbeton repedezését?

Az aljzatbetonozáshoz minimum 4-5 centiméter vastag betonréteg szükséges. Amennyiben elbontott salakfeltöltés helyére tervezünk új aljzatbetont, a bontással keletkezett mélység megközelítőleg 8-10 centiméter lesz. Több okból sem javasolt az egészet feltölteni betonnal: egyrészt a betonozás költsége a szükséges rétegvastagság duplázódásával a duplájára nő, másrészt az új aljzatbeton súlya túlságosan megterheli a födémet, amit nyilvánvalóan nem erre az igénybevételre méreteztek. (Sokan sittel töltik fel az aljzatot, aminek egyetlen „előnye”, hogy a betöltött sittet nem kell elszállíttatni.) A javasolt megoldás az EPS vagy XPS polisztirollal történő feltöltés. Az EPS (expandált polisztirol) vagy az XPS (extrudált polisztirol) zárt cellaszerkezetű anyagok, melyek vízfelvétele elhanyagolható, hőszigetelő tulajdonságuk pedig kiemelkedő. (A vízfelvételnek a betonozás miatt van jelentősége, ugyanis ha a friss, nedves betonból az alatta lévő réteg – például a sittfeltöltés – a kötési idő alatt túl gyorsan szívja el a nedvességet, akkor az új aljzatbeton megrepedezik, összetöredezik, és nem lesz teherviselő).

Az aljzatbeton alá természetesen lépésálló polisztirolt kell beépíteni, mely termékek széles méretválasztékban kaphatók, és a födém meglévő egyenetlenségeit is javítják. Ha az egyben betonozandó felület nagysága meghaladja a 3-4 négyzetmétert, mindenképpen javasolt betonhálót használni (az aljzatbetont bevasalni), ami a szerkezet szilárdságának, stabilitásának záloga. A megfelelően megszáradt aljzatra hordható fel az aljzatkiegyenlítő réteg, amely önterülő tulajdonságából adódóan vízszintes felületet képez. Nagyon fontos az önterülő aljzatok használatakor a gyártói előírások betartása (mindegyik gyártmány előírása más), ez ugyanis csupán néhány milliméter vastag réteg lesz, ami nem megfelelő bedolgozáskor felrepedezhet, felhólyagosodhat, és teljesen leválhat az aljzatbetonról.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog