2010. április 05.

Napfényes kertecske a pinceszinten

Napfényes kertecske a pinceszinten

„Az volt az átfogó elképzelésem, hogy a kertet a hajók felépítéséhez hasonló módon alakítsam át. Legyen tökéletesen vízálló, mint egy úszómedence, de víz helyett fénnyel legyen tele” – magyarázza a tervező.

New Yorkban, Manhattanben, egy fényárban úszó kert, ahol pihenni, étkezni és szórakozni lehet, igencsak ritkaság számba megy. David Giovannitti tervezőnek mégis sikerült pontosan ezt megalkotnia egy földszint alatti térben – olvasható a DuPont cég sajtóközleményében.

David Giovannitti belvárosi kertjét fehér DuPont Corian (Glacier White színű) anyagba "öltöztette”, így az fényt ver vissza a pinceszintben elhelyezkedő, nagyterületű Upper-East Side-i lakásba, melyhez a kert tartozik. A kertet fiatalos, könnyen mozgatható bútor- és kiegészítő sorozattal szerelte fel – a rekamiétól kezdve a mászókötélen át egy jegesvödörig – így egyszerre vált gyönyörűvé, funkcionálissá és alkalmazkodik a különböző igényekhez és hangulatokhoz.

Napfényes kertecske a pinceszinten Napfényes kertecske a pinceszinten

David Giovannitti célja a már létező, sötét és túlburjánzó növényektől zsúfolt kert átalakítása volt olyanná, hogy az mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiegészítse az apartman belső élőterét. A háború előtti épület földszintjén és alagsorában elhelyezkedő lakást a Clarissa Strauss Arquitetura e Interiores alakította át levegős, kortárs térré, különböző világos és fényvisszaverő anyagok, mint például platánfa és fém felhasználásával.

Napfényes kertecske a pinceszinten

“Az volt az átfogó elképzelésem, hogy a kertet a hajók felépítéséhez hasonló módon alakítsam át. Legyen tökéletesen vízálló, mint egy úszómedence, de víz helyett fénnyel legyen tele” – magyarázza David Giovannitti, a munkáért felelős tervező és építő cég tulajdonosa. “Bármilyen anyagot is használjunk, ellen kell, hogy álljon a New York-i időjárás szélsőségeinek – így tehát víz- és kopásállónak is kell lennie.”

Korábbi munkáiban, különösen fürdőszobákban, és más nedves területeken, David Giovannitti már meggyőződött a Corian különleges képességeiről. Mivel teljesen szilárd, és nem porózus, nem szívja magába a nedvességet, rozsda- és penészálló, könnyű tisztítani és karbantartani. Színskáláján is megtalálható, amit David Giovannitti keresett: a Glacier White, a világos, fényes, sima fehér Corian, amely az amúgy szűkös teret hatásában leginkább tágítja és közvetlen napfénynek kitéve sem fakul ki.

(Forrás: DuPont-sajtóanyag)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog