2010. április 13.

Szép, mint a bontott tégla, de tartósabb és olcsóbb

Szép, mint a bontott tégla, de tartósabb és olcsóbb

A Téglakő – mely idén elnyerte a Construma Újdonság Díjat – magyar fejlesztésű és gyártású termék, amely külső megjelenésében a patinás, „békebeli” bontott téglát idézi, fizikai tulajdonságaiban azonban lényegesen jobb, megbízhatóbb minőséget garantál.

Esztétikai értéke mellett így rendkívül tartós, ellenálló és teherbíró, miközben az ára is sokkal kedvezőbb.

Szép, mint a bontott tégla, de tartósabb és olcsóbbA Téglakövek préselt eljárással készült, a kisméretű téglához hasonló méretű betonelemek, melyek anyagukban vasoxiddal színezettek. A színezés változatossága is a természetes anyagok sokféleségét, véletlenszerűségét idézi fel, és a gyártás során alkalmazott speciális antikoló eljárásnak köszönhetően minden darab egyedi formát kap. Az üzemben ugyanis egy lassan forgó dobban egymást koptatják a Téglakövek, így a felületük karcos, az éleik és sarkaik pedig töredezettek lesznek, mint a „békebeli” bontott tégláknak. A Téglakövek felhasználásával készített építmény tehát – legyen akár út-, vagy térburkolat, falburkolat, kerítéslábazat, utcabútor, vagy bármi egyéb – szemet gyönyörködtetően változatos elemekből áll össze, műszaki tulajdonságait tekintve viszont rendelkezik mindazokkal az előnyökkel, amelyek az ellenőrzött sorozatgyártásban készült anyagokból álló korszerű építményekre jellemzők.

Történeti hangulatú, műemléki jellegű környezetbe kiválóan illeszkedik, így belvárosi rehabilitációs, felújítási munkákban nagy szerepe lehet. Az idővel nem romlik az esztétikai megjelenése, „szépen öregszik”. Út- és térburkolatként alkalmazva a lecsöppenő üzemanyag nem károsítja, nem repedezik, nem gyűrődik (mint például az aszfalt), falburkolatként nem hajlamos a sókivirágzásra (mint például a kerámiatégla). A kisebb sérülések nem rontanak az esztétikai értékén, nem rövidítik az élettartamát, hiszen a karakterét éppen az antikolás során kapott csorbulások, karcolások adják meg.

A tégla homlokzatburkolatok alkalmazásának gyakran gátat szab, hogy ezeket a beruházók sokszor túlságosan drágának tartják. A Téglakő alkalmazása lehetővé teszi, hogy a kerámiatégla-burkolatoshoz hasonló esztétikai értékű, de költségtakarékosabban megvalósítható homlokzatok nagyobb számban épüljenek. Ezzel épített környezetünk esztétikusabbá, változatosabbá tehető.

Szép, mint a bontott tégla, de tartósabb és olcsóbb

A Téglakő főbb lehetséges alkalmazási területei:

• út- és térburkolatok (városi utak, terek, járdák, lépcsők, körforgalmak, buszmegállók, kerékpárutak, parkolók, fekvőrendőrök, gépkocsibehajtók, behajtóélek, szegélyek);

• falburkolatok (téglaburkolatok, lábazatok, kétrétegű átszellőztetett falak külső, hőszigetelés-védő rétege, homogén hőszigetelő fal külső rétege, ablakpárkányok);

• közterületi és kerti építmények (buszvárók, padok, ülőfelületek, sétányok, útszegélyek, virágágyás-szegélyek, növénytámaszok, lugasok, pergolák, oszlopok, lépcsők, teraszok, kerítések, kerítéslábazatok, földművek, támfalak, tereplépcsők, kapuépítmények, korlátok, játszótéri elemek, kukatárolók, mérőóraszekrények, kerti csapok, grillsütők stb.).

A Barabás Téglakő Kft. várja az érdeklődőket a Construma szakkiállításon 2010. április 14. és 18. között, a B szabadterület I/4 standján, ahol bemutatja az újdonságdíjjal kitüntetett Téglakő terméket. A tervezőket április 14-én, a G pavilon Konferenciatermében is várják a MÉASZ által szervezett, Fenntartható építés című konferenciára, aminek keretein belül szakmai előadás is hallható a Téglakőről.

Szép, mint a bontott tégla, de tartósabb és olcsóbb

 

hírlevél-feliratkozás

épjog