2010. május 21.

Formatervezési díjat nyert ipari kapuk

Formatervezési díjat nyert ipari kapuk

Immár másodszor nyerte el a világ egyik legjelentősebb formatervezési díját a német kaputechnikai cég, a Hörmann. A nemzetközi zsűri által odaítélt „red dot” díjat ezúttal két ipari kapu, az ASR 40 és az ARL Vitraplan kapta. Az ítészek a funkcionalitás, a biztonság és a dizájn összhangját értékelték a magasrangú kitüntetéssel.

A Hörmann láthatóan nagy figyelmet fordít garázskapuinak formatervezésére, még ipari kapuiknál is igyekeznek építészetileg igényes megoldásokat kifejleszteni – a tervezők munkáját ez az újabb nemzetközi elismerés is dicséri. Az ipari kapuknál rendkívül fontos a nagyfokú biztonság, a hosszú élettartam és a megbízhatóság – mindezen tulajdonságokat ötvözik az esztétikummal a „piros pont” elismerést nyert ASR 40 és az ARL Vitraplan kapuk.

Mindkét ipari kapu elsősorban kivételes megjelenésével vívta ki a zsűri kiváló értékelését. E kapuk maguk is az építészeti megjelenítés részei, beépítésükkel a szürke, funkcionális, ipari épületek is különlegessé válnak. Az ASR 40 esetében ezt a hatást elsősorban a kapu egységes üvegfelülete okozza, amit különleges, keskeny profilokból álló, ám kívülről láthatatlan szerkezet tart. Az ALR Vitraplan kapu ugyancsak egységes üvegfelületű, ám részben átlátható, így a mögöttes tér is az épület látványának részévé válik.

Formatervezési díjat nyert ipari kapuk

Már Magyarországon is találkozhatunk az ALR Vitraplannal: a budakalászi Schieszl Vendéglő és Borház elsőként épített be ilyen kaput. Céljuk az volt, hogy a borházba és a vendéglőbe látogató vendégek betekintést nyerhessenek a bejárat melletti szőlőfeldolgozóba is. Mindenképpen olyan kapura volt szükség, amely üvegfelületű és mind esztétikailag, mind pedig műszakilag megfelel az épület adottságainak. Mindezen szempontokat figyelembe véve esett a választás az ARL Vitraplan kapura.

 

A formatervezési díjról

A „red dot” formatervezési verseny a világ egyik legnagyobb dizájnvetélkedője. A verseny komolyságának záloga a rangos formatervezési szakemberekből álló nemzetközi zsűri, akik kreativitásuk, funkcionalitásuk, ergonómiájuk, tartósságuk, környezeti hatásuk, kezelhetőségük és számos más tulajdonságuk alapján minősítik a versenyeztetett tárgyakat.

Idén 57 ország 1600 vállalatának 4200 terméke versengett a kitüntetésért – a Hörmann az „Építészet és belső design” kategóriában kapta a „piros pontot”. A vállalat nem első ízben nyerte el ezt az elismerést: két éve a Magyarországon is kapható HSD kódjelű, garázs- és kertkapuk mozgatásának távirányítására szolgáló, kifejezetten szép kézi jeladó nyerte el a rangos díjat.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog